Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Synkkä näkymä palvelualoilta: kokoaikatyölläkään ei elä – lisätienestiä etsitään eniten kirpputorimyynnistä

Palvelualojen työntekijöiden ansiokehitys on pysähtynyt, Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuore suhdannebarometri kertoo.

Demokraatti

Demokraatti

Vain 7,8 prosenttia PAMin kyselyyn vastanneista kertoi oman taloudellisen tilanteensa parantuneen edellisen kolmen kuukauden aikana. Osuus on alin sitten PAMin ensimmäisen suhdannebarometrin syksyllä 2014. Niiden vastaajien osuus, joiden taloustilanne on heikentynyt, on kuitenkin yhtä lailla poikkeuksellisen alhainen.

– Palvelualojen työntekijöiden tulokehitys vaikuttaa siis pääosin jämähtäneen paikoilleen, huomauttaa, PAMin ekonomisti Olli Toivanen summaa.

Erityisen heikolta näyttää kiinteistöpalvelualalla, jonka vastaajista vain 4,2 prosenttia kertoi taloustilanteensa parantuneen. Hieman positiivisempaa kehitystä nähtiin matkailu- ja ravintola-alalla, jonka vastaajista 9,7 prosenttia kertoi paremmasta taloustilanteesta.

Vastaajien tulevaisuudenusko on yhtä lailla koetuksella. Vain 12,8 prosenttia arveli taloustilanteensa kohenevan tulevan vuoden aikana. Alempi osuus on mitattu edellisen kerran vuoden 2016 viimeisessä suhdannebarometrissa.

– Eniten on kasvanut niiden vastaajien osuus, jotka kertovat taloustilanteensa säilyneen entisellään ja uskovat sen säilyvän samanlaisena myös jatkossa. Uutisointi talouskasvun hidastumisesta vaikuttaa varmasti myös osaltaan vastaajien näkemykseen oman toimeentulon kehityksestä, Toivanen arvioi.

“Vastaukset heijastavat palvelualojen matalaa palkkatasoa.”

Lisää aiheesta

PAM tiedusteli vastaajilta ensimmäistä kertaa myös toissijaisia tulonlähteitä. Näistä selkeästi yleisin oli kirpputori- ja internetmyynti, josta oli edellisen kolmen kuukauden aikana saanut tuloja joka seitsemäs (14,6 %) vastanneista.

Asumistukea vastaanotti 6,9 prosenttia. Lisäksi 6,4 prosenttia kertoi hankkivansa tuloja toisesta työsuhteesta.

Vastaukset osoittivat, ettei kokoaikatyöstäkään saatu palkka riitä takaamaan kotitalouden toimeentuloa. Yli 5 prosentilla kokoaikaisesti työskennelleistä olikin toinen työsuhde. Asumistukea tarvitsi puolestaan 4,2 prosenttia kokoaikaisesti työskentelevien perheistä.

– Vastaukset heijastavat palvelualojen matalaa palkkatasoa. Lähtökohtaisesti kokoaikatyöstä saadun palkan tulisi riittää elämiseen ilman muita tulonlähteitä. Asumistuki on toki perhekohtainen etuus, jolloin myös puolison tulot vaikuttavat, Toivanen toteaa.

Toissijaiset tulonlähteet olivat odotetusti yleisempiä osa-aikaisesti sekä nollatuntisopimuksella työskentelevillä. Heistä lähes 12 prosenttia kertoi kotitaloutensa saaneen tuloja asumistuesta edellisen kolmen kuukauden aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE