Politiikka

Palvelualojen neuvottelut alkavat – kiukku aktiivimallista vaikuttaa ilmapiiriin – ”Palaute vähintään yhtä kovaa kuin hallituksen pakkolakien aikaan”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Palvelualojen palkkaneuvottelut alkavat ensi viikolla sangen kireissä tunnelmissa. Ratkaisut saattavat venyä helmikuulle, vaikka sopimukset päättyvät tammikuun lopussa. Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin ennakoi neuvotteluista erittäin vaikeita.

Kiukku työttömyysturvan aktiivimallista vaikuttaa henkisesti neuvotteluiden ilmapiiriin, vaikka tes-neuvottelupöydissä sitä ei käsitelläkään. PAM päättää SAK:n perässä mahdollisista poliittisista lakoista. SAK:n hallitus on koolla 15. tammikuuta.

Selinin mukaan kentältä tuleva palaute on nyt vähintään yhtä kovaa kuin hallituksen niin sanottujen pakkolakien aikaan. Kokenut liittojohtaja hämmästelee myös nopeutta, jolla kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt jo lähes 114 000 nimeä.

– Ilman muuta tämä tilanne kasvattaa kaiken kaikkiaan valmiutta taistella omien etujen puolesta. Kovin kehnojen neuvottelukompromissien läpimenoon ei kannata työnantajapuolen luottaa, Selin sanoi STT:lle.

Matkailu- ja ravintola-alan neuvottelut alkavat keskiviikkona, kaupan alan torstaina ja kiinteistöalan perjantaina. Sopimusten piirissä on yhteensä yli 300 000 palkansaajaa.

Noin 45 euron korotus voisi riittää

PAMille ei riitä teollisuuden viitoittama 1,6 euron palkankorotus vuodessa. Selinin mukaan prosenteissa se tarkoittaisi palkkaerojen kasvamista.

– Prosentteina 1,6 tekee meidän keskipalkoista noin kympin vähemmän kuin teollisuuden keskipalkoista. Emme ole valmiita jäämään kympillä lisää jälkeen.
Teollisuuden keskiansioista 1,6 prosenttia on Selinin mukaan noin 45 euroa kuukaudessa.

– Jos sopimukset tehtäisiin sellaisilla euroilla keskimäärin, palkkaerot eivät kasvaisi. Meidän ykköstavoite on, että palkkaerot eivät kasva lisää.
Selinin mielestä kaupan alalla ja kiinteistöalalla menee niin hyvin, että siellä pitäisi olla palkankorotusvaraa.

– Matkailu- ja ravintola-alalla palkankorotustavoitteita perustelee se, että siellä on selkeimmin työvoimapulaa. Vetovoima ei riitä tällä ansiotasolla.

Sanna Nikula, STT

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat