Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

PAMin Rönni-Sällinen kiky-tunneista: ”Olisi kohtuutonta, jos muiden alojen työntekijät joutuisivat jatkamaan ilmaisen työn tekemistä”

Palvelualojen ammattiliitto PAM linjasi tänään omalta osaltaan huomenna käynnistyvää liittokierrosta Helsingissä järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

PAM neuvottelee kevään kuluessa noin 400 000 palkansaajan työehdoista ja palkoista. Pöydällä on kaiken kaikkiaan 26 sopimusta, joita neuvotellaan 6 työnantajaliiton kanssa.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen muistutti, että kyseessä on liittokierros eli PAM katsoo omia alojaan niiden omista lähtökohdista käsin.

Paljon puhuttaneiden kiky-tuntien osalta eli 24 tunnin lisätyöstä Rönni-Sällinen totesi lähtökohdan olevan, että talkootöiden aika on ohi. Koska kiky-tunneista on erilaisia ratkaisuja, myös niistä eroon pääsemiseksi voi olla Rönni-Sällisen mukaan myös erilaisia ratkaisuja.

Rönni-Sällinen totesi tiedotustilaisuudessa esiteltyihin selvityksiin viitaten, että palvelualat kasvaa ja töitä tulevaisuudessa riittää. Huolta kuitenkin tuo se, että pamilaisten alojen vetovoima on heikentynyt selkeästi kiinteistöpalvelualaa lukuun ottamatta.

Vetovoimaa pitäisi lisätä. Lääkkeinä Rönni-Sällinen nosti esiin muun muassa mahdollisuuden tehdä pamilaisilla aloilla koko työura sekä riittävät työtunnit ja palkan. Osa-aikaisuus on PAMin näkökulmasta iso ongelma. Peräti 19 300 osa-aikaista myyjää haluaisi tällä hetkellä kokoaikatyön.

Rönni-Sällisen mukaan PAM tavoittelee selkeitä palkankorotuksia, joillain aloilla myös pitempiaikaisia ansiokehitys- tai palkkaohjelmia. Myös palkkausjärjestelmiä voisi uudistaa.

Lisää aiheesta

Palkankorotustavoitteisiin Rönni-Sällinen ei ottanut kantaa. PAMin hallitus ei ole niitä vielä linjannut.

Emme lähde siitä, että otamme kantaa muiden liittojen tuloksiin tai käymme kenenkään muiden neuvotteluja.

Työhyvinvointi ja työssäjaksaminen ovat tärkeitä PAMin jäsenille. Työvuorosuunnittelussa olisi huomioitava paremmin työntekijän koko elämä. Rönni-Sällinen puhui muun muassa perheystävällisyydestä. Paikalliseen sopimiseen hän suhtautuu myötämielisesti, mutta sen pitää hyödyttää myös työntekijöitä.

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne esitteli pamilaisten työntekijöiden valmiuksia toimiin.

– Työpaikkatasojen fiilis on se, että jos tarvitsee toimia, niitä löytyy, Kalliorinne tiivisti.

Isoilla PAMin neuvottelualoille keskimäärin peräti 88% jäsenistöstä on valmis erilaisia työtaistelutoimiin kuten lakkoihin.

Media kysyi puheenjohtaja Annika Rönni-Sälliseltä riittääkö vientialojen (Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton) päänavauksessa sovitut palkankorotukset PAMille.

– Emme lähde siitä, että otamme kantaa muiden liittojen tuloksiin tai käymme kenenkään muiden neuvotteluja, Rönni-Sällinen sanoi.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus mahdollistaa työajan pidentämisen enintään 170 tunnilla vuodessa. Kyseessä on työaikakokeilu. Tällainen kokeilu ei ole Rönni-Sällisen mukaan relevantti pamilaisilla aloilla. Ongelma on pikemminkin se, ettei työtä tarjota tarpeeksi.

Työntajapuolen argumenttien vaihtuminen kiky-tunneista keskusteltaessa on hämmentänyt Rönni-Sällistä.

– Kyllä minä nyt näen asian niin kun palvelualojen työntekijät ovat lähteneet talkoisiin tukemaan Suomen vientiteollisuuden kustannuskilpailukykyä, niin jos kiky-tunneista luovutaan vientiteollisuudessa, olisi erinomaisen epäoikeudenmukaista ja kohtuutonta jos muiden alojen työntekijät joutuisivat jatkamaan ilmaisen työn tekemistä.

Kiky-tunnit poistuivat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliltä. Ne oli kirjattu lisäpöytäkirjaan.

Rönni-Sällisen mielestä se, miten kiky-tunnit on milläkin alalla sovittu ja kirjattu on enemmänkin sopimusteknistä saivartelua. Hänen mielestään asiassa pitää pikemmminkin katsoa sitä, mikä on oikeudenmukaista ja kohtuullista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE