Kotimaa

Paperiliiton viesti hallitukselle: Pysykää kaukana, kiitos

Jari Soini
Kolmen maltillisen sopimuksen jälkeen palkansaajapuoli ei tyydy enää nollaratkaisuun, Petri Vanhala toteaa.
Jari Soini
Kolmen maltillisen sopimuksen jälkeen palkansaajapuoli ei tyydy enää nollaratkaisuun, Petri Vanhala toteaa.
Jari Soini
Kolmen maltillisen sopimuksen jälkeen palkansaajapuoli ei tyydy enää nollaratkaisuun, Petri Vanhala toteaa.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus aloittavat elokuun lopussa syksyn liittokierroksen työmarkkinoilla. Neuvotteluja odotetaan jo mielenkiinnolla.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan selvää on, että palkansaajapuoli ei ole kolmen hyvin maltillisen sopimuksen jälkeen enää valmis tekemään uutta nollaratkaisua.

– Meillä on tehty kolme maltillista ja äärimaltillista sopimusta, Vanhala muistutti.

Tarkat tavoitteet määritellään myöhemmin, ja tarkoitus on neuvotella tiiviisti syyskuun aikana, sillä paperiteollisuuden sopimus on katkolla syyskuun lopulla.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo, että vaikka taloudessa on myönteisiä merkkejä, on palkkamaltti edelleen tarpeen.

– Kyllä palkkamalttia tarvitaan edelleen, vaikka nyt näyttää siltä, että talous Suomessakin alkaa vähitellen lähteä nousuun. Takana on monta huonoa vuotta. Ensin pitää saada nousu pysymään ja vienti vetämään.

Palkankorotuksille voi silti löytyä tilaa, jos tekstikysymyksissä saadaan työnantajapuolen haluamia muutoksia.

– Jos saadaan tuottavuutta parantavia ratkaisuja, silloin tilanne voi olla toinen. Silloin voi olla mahdollisuus palkankorotuksiin.

”Ei mikään henkilöstöosasto halua papereita papereiden takia.”

Hallitukselta Vanhala toivoo tällä kertaa malttia pysytellä neuvotteluista kaukana.

Lisäksi sekä työntekijä- että työnantajapuoli toivovat, ettei metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä heikennetä esimerkiksi leikkaamalla energiaveron palautusta, Vanhala sanoi.

– Jos alalle tulee ylimääräisiä laskuja, niin lähtökohtaisesti ne maksatetaan aina työntekijöillä.

Paperiliitto pitää silmällä myös hallituksen toimia työttömien suuntaan ja aikoo olla aktiivinen puuttuakseen suunnitelmaan vaatia työttömiltä 12 työhakemuksen tekoa kolmen kuukauden aikana. Se on väärä keino aktivoida.

– Jos 300 000 työtöntä tekee 12 hakemusta, siitä tulee liki 15 miljoonaa hakemusta vuodessa. Ei mikään henkilöstöosasto halua papereita papereiden takia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat