Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pekka Haavisto vertaa puolustusministeri Häkkästä Päivi Räsäseen: kohulausunnot yllyttävät ihmisiä toimiin

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Pekka Haavisto.

Kansanliikkeen presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei pidä puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) reserviläispuheita parhaana tapana avata aiheeseen liittyvää keskustelua. Häkkänen totesi Kyrönmaa-lehden haastattelussa torstaina, että olisi valmis estämään reservistä “karkaamisen” lainsäädännöllisin keinoin.

Simo Alastalo

Demokraatti

Haaviston mukaan reservistä eroaminen on Suomessa marginaalinen ilmiö.

– Suomessa on kuitenkin erittäin vahva maanpuolustustahto. Kun ajattelee kriisiolosuhteita, mahdollista liikekannallepanoa ja kertausharjoitusten merkitystä, niin henkilöt, jotka tällaisen ratkaisun tekevät, että haluavat irtautua reservistä eivät ehkä ole niin hyvää sotilasainesta kriisin tullen tai pysty sitä suunniteltua tehtäväänsä täyttämään, jos he ovat tällaiseen johtopäätökseen päätyneet, Haavisto sanoo Demokraatille.

Haavisto etsisi reservistä eroaville kriisiajan tehtäviä siviilipuolelta.

– Painottaisin siviilipalveluksen täydennyskoulutuksen mielekkyyttä, että tehtävät olisivat sellaisia, joista on hyötyä kokonaismaanpuolustuksen kannalta.

Häkkäsen ajatusta reservistä eroamisen kieltämisestä lailla Haavisto pitää hankalana ja helposti tarkoitustaan vastaan kääntyvänä.

Verkkouutiset kertoi tänään, että reservistä on Häkkäsen haastattelun jälkeen eronnut 200 ihmistä.

Lisää aiheesta

Haavisto pitää mahdollisena, että Häkkäsen ehdottaman lain säätäminen saattaisi yllyttää ihmisiä eroamaan reservistä ennen lain voimaantuloa.

– Tällaisessa pahimmillaan tapahtuu samalla tavalla kuin Päivi Räsäsen kommenteissa kirkolle, että se jollakin tavalla yllyttääkin ihmisiä tekemään ratkaisuja. Pidän hieman ongelmallisena tällaista.

Päivi Räsänen esiintyminen Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoillassa lokakuussa 2010 johti lyhyessä ajassa kymmenien tuhansien ihmisten kirkosta eroamiseen.

Onko tämä ministeriltä huonosti harkittu lausunto?

– Ulostulona kuulin tästä, että lailla jollakin tavalla estettäisiin reservistä eroaminen nyt ensimmäistä kertaa. En näe, että paras tapa edistää tällaista muutosta on aloittaa siitä suoraan julkinen keskustelu.

Haaviston mukaan puolustukseen, varusmiespalvelukseen ja reserviin tehtävät muutokset ovat asioita, joita olisi hyvä käsitellä eduskunnan kanssa tehtävän puolustusselonteon yhteydessä rauhassa ja analyyttisesti. Ensin pitäisi selvittää myös se mitä asiasta ajatellaan Puolustusvoimissa.

– Yleensä tällaiset muutokset ovat laajan yhteiskunnallisen, hyvin konsensushenkisen keskustelun tulosta eli pyritään löytämään yhteinen sävel.

– Nyt ollaan kuitenkin vakavan asian kanssa tekemisissä. Koko varusmiespalveluksen kehittämisestä käytyyn keskusteluun esimerkiksi presidentinvaaleissa on sisältynyt kysymys miten saataisiin enemmän naisia mukaan ehkä yhteisten kutsuntojen kautta. Tämä olisi asia, joka olisi hyvä käsitellä tämän kokonaisuuden yhteydessä.

Voisi kuvitella, että tästä keskusteleminen kuuluisi myös ylipäällikön tontille?

– Varmasti myös hänen tontilleen. Nyt on tietysti tilanne, jossa valtikka on juuri vaihtumassa eli en tiedä onko nykyisellä ylipäälliköllä halua tähän keskusteluun puuttua.

Demokraatti on pyytänyt myös kokoomuksen presidenttiehdokkaalta Alexander Stubbilta kommenttia Häkkäsen lausuntoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE