Politiikka
15.11.2017 23:21 ・ Päivitetty: 15.11.2017 23:22
Pekka Puska varoittaa viinijärven vyörymisestä Suomeen: ”Ei mitenkään olisi suomalaisten ohranviljelijöiden etu”
Alkoholilaki modernisoi alkoholisäädöksiä ja tulee saamaan laajan hyväksynnän lukuun ottamatta alkoholipoliittisesti keskeistä kysymystä vahvempien oluiden sallimisesta kauppoihin, keskustan kansanedustaja Pekka Puska ennustaa Maaseudun Tulevaisuuden kirjoituksessaan.
Puskan mukaan vahvojen oluiden tuominen kauppojen, kioskien ja huoltoasemien hyllyille keskioluen rinnalle, ja vielä halvemmalla, lisäisi ilman muuta alkoholin kokonaiskulutusta ja sitä kautta monenlaisia haittoja.
– Ne näkyisivät paitsi lisääntyneinä alkoholikuolemina ja -sairauksina myös laajasti yhteiskunnassa: lisäpaineena sosiaali- ja terveyspalveluille ja poliisille, työelämän haittoina ja perheiden ongelmina, hän varoittaa.
Lakiehdotuksen myönteisiä asioita ovat Pekka Puskan mukaan pienpanimoita koskevat ehdotukset. Ne saisivat luvan valmistaa vahvempia käsityöläisoluita ja myydä niitä ulos. Sen sijaan vahvojen oluiden tuleminen kauppoihin ei olisi niiden etu.
Ehyt ry:n kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä pienpanimosta uskoo, että prosenttirajan korottaminen helpottaisi ulkomaisten suurpanimoiden pääsemistä Suomen markkinoille.
– On yleisemminkin todettu, että vahvojen oluiden salliminen Suomessa vähittäismyyntiin avaisi markkinat kansainvälisten suurpanimoiden usein yli viiden prosentin massaoluille. Onkin sanottu, että 4,7 prosentin raja on eräänlainen tuontisuoja suomalaisille oluille.
Lisää aiheesta
Pekka Puska ottaa kantaa myös alkoholipolitiikan jatkoon suomalaisen maatalouden kannalta.
– Meillä puhutaan alkoholipolitiikan liberalisoinnista samaan aikaan, kun maailmalla ja lähialueillamme on pääasiassa siirrytty kiristyvään suuntaan kansanterveydellisistä ja taloudellisista syistä.
– Vahvoja oluita kauppaan ajavat sanovat usein, että tämä on ensimmäinen askel alkoholipolitiikan vapauttamisessa. Kysyttäessä muun muassa kaupalta, mikä on seuraava askel, he yleensä sanovat, että viinit kauppoihin. Tällainen muutos johtaisi, paitsi vielä lisääntyvään alkoholin kokonaiskulutukseen, ilman muuta myös kulutuksen painopisteen siirtymiseen oluesta viinien suuntaan.
Puska arvioi, että Euroopassa on viinin ylituotantoa noin 1,7 miljardin pullon verran.
– Viinien tulo seuraavana suomalaisiin kauppoihin vyöryttäisi tätä viinijärveä Suomeen. Tämä kehitys ei mitenkään olisi suomalaisten ohranviljelijöiden etu.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
15.11.2017 08:40
Nyt puhuu lapsiasiavaltuutettu, jonka mukaan alkoholilaki on menossa pahasti pieleen: ”Linja on poikkeuksellisen karu lasten kannalta”
Politiikka
12.11.2017 14:51
Ehtiikö alkoholilaki ennen joulua vai ei? – Näin sanoo valiokunnan puheenjohtaja
Politiikka
12.11.2017 07:50
Keskustan ja kokoomuksen alkoholikina jatkuu: ”Jos niin sanottuja toisinajattelijoita kuullaan, täytyy vastapuoltakin kuulla”
Politiikka
9.11.2017 18:17
Viinipulloon 40 senttiä, olutpulloon 6 senttiä lisää hintaa – SDP:n Räsänen huomasi oudon ristiriidan
Politiikka
9.11.2017 14:53
Saarikko toivoo yhä alkoholilain etenevän alkuperäisessä aikataulussa
Politiikka
8.11.2017 16:56
Asiantuntijoita kuunnellaan nyt oikein urakalla – MTV: Alkoholilain uudistus mennee ensi vuodelle