Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaiset vaatii eduskuntaa koolle välittömästi: Marinille raju vihjaus perustuslain rikkomisesta

Ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio tiedotustilaisuudessa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen eduskuntatalolla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti tänään ylimääräisen kokouksensa. Aiheena olivat EU-asiat, käytännössä Suomenkin muiden EU-maiden kanssa neuvottelema sopu EU:n budjetista ja 750 miljardin euron elpymispaketista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perussuomalaiset esittää, että eduskunta kutsutaan pikaisesti koolle valtioneuvoston tiedonantoa varten, jotta koko eduskunta voi käydä keskustelun tilanteesta ja että myös oppositiota kuullaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio luki tänään medialle eduskunnan portailla ryhmänsä julkilausuman.

Sen mukaan “EU:sta ollaan tekemässä entistä selkeämmin tulonsiirtounioni, jossa taloutensa paremmin hoitaneet maat laitetaan maksumiehiksi huonommin taloutensa hoitaneille” ja “suomalainen veronmaksaja laitetaan kirjaimellisesti omilla korkeilla veroillaan rahoittamaan muiden maiden matalamman verotuksen”.

“Pääministeri Marin on todennäköisesti perustuslakia rikkoen ja perustuslakivaliokunnan lausunnon (PeVL 16/2020) oikeudelliset reunaehdot ohittaen toiminut oikeudellisesti kestämättömällä tavalla. Perustuslakivaliokunta on myös edellyttänyt EU:n uudesta suunnasta laajaa kansalaiskeskustelua. No-bailout -säännön rikkomisen on katsottu aiemmin olleen vastoin EU:n perussopimuksia. Se on myös vastoin Marinin hallitusohjelman omaa kirjausta”, Tavion lukemassa julkilausumassa muun muassa sanotaan.

“Jos hallitus ei tahdo eduskuntaa koolle, Suomen demokratia uhkaa siirtyy askeleen huolestuttavampaan suuntaan.”

Mikäli eduskunta kokoontuu, luvassa lienee myös perussuomalaisten välilkysymys asiasta. Nyt Tavio sanoi, että välikysymystä ei voi tehdä istuntotauolla.

Lisää aiheesta

Mediatilaisuuden perusteella perussuomalaiset puntaroi myös, että se olisi tekemässä pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiminnasta ministerivastuuasiaa. Tänään tästä ei Tavion mukaan ehditty juurikaan keskustella.

Tavion mukaan elvytystoimet kannattaisi suorittaa varmaan ensisijaisesti kansallisesti. Tämä oli tiivistettynä hänen vastauksensa siihen, miten perussuomalaiset olisi asiakokonaisuutta hoitanut.

Tavio sanoi myös perustuslakivaliokunnan ja suuren valiokunnan suhteen vaativan selvittelyä. Professori Päivi Leino-Sandberg on puhunut valtiosääntöoikeudellisesta konfliktista sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta otti tiukkoja kantoja neuvotteluun, mutta suuri valiokunta antoi Suomen hallitukselle neuvottelumandaatin EU:ssa. Tavio sanoi, että “siltä se näyttää”, kun häneltä kysyttiin, onko Suomessa valtiosääntöoikeudellinen konflikti.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtajan Jani Mäkelän (ps.) mukaan mediassa olisi väärinkäsitys, jonka mukaan suuri valiokunta “voisi ylikävellä” perustuslakivaliokunnan lausunnot.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on aiemmin kertonut Demokraatille, että Leino-Sandbergin valiokunnissa esittämät tietyt kannat eivät vastaa asiantuntijoiden enemmistön kantoja.

– Minusta voi sanoa, että huippukokouksen neuvotteluissa kaikki meni oikeaan suuntaan perustuslain kannalta, Ojala-Niemelä lausui tänään Demokraatille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE