Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaisilla on hyvinvointivaltion avaimet – Tutkija: elinkeinoelämä ei enää pelkää vasemmiston kostoa

Poliittiset blokit liikahtelivat Suomessa viime eduskuntavaalien jälkeen kuin mannerlaatat. Yksi syy on kokoomuksen tekemä liitto perussuomalaisten kanssa. Kyse on yleiseurooppalaisesta käänteestä, jossa talousoikeistopuolueet ovat löytäneet 2000-luvulla nousseet oikeistopopulistiset puolueet.

Heikki Sihto

Demokraatti

Väitöskirjatutkija Riku Luostarin Kalevi Sorsa -säätiölle tekemässä viisiosaisessa podcast-sarjassa Kahtiajaon hallitus käydään läpi edellä mainittua murrosta ja sitä kuinka Orpon hallituksen ohjelma mahdollisesti muokkaa suomalaista hyvinvointivaltiota.

– Sarjan keskustelujen perusteella merkittävin, jopa historiallinen käänne on tämä uusi oikeistolainen poliittinen blokki. Holkerin hallituksen ajoista alkanut sinipunan kompromissin ja konsensuksen aikakausi näyttää olevan ohi. Muuten politiikka ei ehkä merkittävästi muutu työmarkkinoita lukuunottamatta, kun nykytilannetta verrataan aikaisempiin poliittisten voimasuhteiden heilahteluihin, Riku Luostari kertoo.

USEASSA sarjan jaksossa nousee esille perussuomalaisten uusi rooli politiikassa. Luostari sanoo heillä olevan monin tavoin hyvinvointivaltion ja tulevaisuuden avaimet käsissään.

Elinkeinoelämä näyttää olevan valmis täysmääräiseen offensiiviin.

Luostari pitää perussuomalaisten uutta roolia merkittävänä sen syntyhistorian takia. Puolue ei ole syntynyt osana mitään hyvinvointivaltion kompromissia edustavaa toimijaa kuten vaikka työväenliike, elinkeinoelämä tai maatalous.

– Perussuomalaisten suhde hyvinvointivaltioon aika ambivalentti. Vaikea sanoa, mihin suuntaan puolue yhteiskunnallisesti liikkuu, Luostari pohtii.

Hän muistuttaa oikeiston ajattelussa olevan erilaisia painotuksia, kuten kokoomuksen ja elinkeinoelämän monet linjaukset, jotka ovat ristiriidassa perussuomalaisen oikeistolaisen ja osin pienyrittäjävetoisen eetoksen kanssa.

Erilaisista näkemyksistä huolimatta Luostarin mukaan näyttää siltä, että uusissa oikeistoblokeissa perinteinen talousoikeisto on jo hyväksynyt oikeistopopulistien arvomaailman muun muassa maahanmuutossa.

– Saman tyyppinen, oikeiston sisäinen erilaisten kilpailevien pääomien jännite näkyy myös Yhdysvalloissa. Iso kysymys on, kärjistyykö tämä ristiriita oikeistoblokeissa ja vai löytyykö niissä yhteinen sävel.

TYÖELÄMÄN murrosta käsittelevässä jaksossa nousee vahvasti esille huoli työmarkkinoiden ristiriidan mahdollisesta kärjistymisestä jo lähitulevaisuudessa.

– Tässä vaiheessa kukaan ei tiedä miten työmarkkinatilanne ratkeaa. Olennainen kysymys on, pystyykö ammattiyhdistysliike näyttämään voimansa. Elinkeinoelämä on ilmeisen luottavainen että ei pysty, Luostari sanoo.

– Elinkeinoelämä on perinteisesti ollut aika varovainen luovuttamaan työmarkkinavaltaa poliitikoille. Nyt se ajattelee, että sen voi turvallisen mielin luovuttaa. Näkyvissä ei ole uhkaa, että joku vasemmistohallitus palaisi kostamaan. Sen takia elinkeinoelämä näyttää olevan valmis täysmääräiseen offensiiviin.

Työelämäjaksossa pohditaan myös perussuomalaisten isoa roolia työmarkkinoiden kehityksessä.

– Perussuomalaisten johto on toki sitoutunut hallituksen linjauksiin, mutta puolueella on paljon kannattajakuntaa ay-liikkeessä. Tämän vaikutusta ja perussuomalaisten sympatioiden suuntaa on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Podcast-sarjan aiheet ovat työ ja työmarkkinat, maahanmuutto, ekologinen kestävyys, sukupuolikysymykset ja talouden vaikutus hyvinvointivaltioon. Sarjassa keskustelee eri alojen asiantuntijoita.

Ensimmäinen jakso jakso julkaistaan 16.11. ja seuraavat viikon välein sivustolla sorsafoundation.fi sekä lisäksi podialustoilla kuten Soundcloud ja Spotify.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE