Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaisten kannattajakunta on ottanut ison askeleen oikealle – kaksi kolmesta sijoittaa itsensä oikeistoon

Vasemmisto–oikeisto-jako on syventynyt äänestäjäkunnassa 2000-luvulla ja erityisesti viime eduskuntavaalien jälkeen, kertoo ajatuspaja e2:n tuore tutkimus, joka julkistettiin tänään Helsingissä.

Hallituspuolueiden kannattajien selvä enemmistö sijoittaa itsensä poliittiseen oikeistoon, pääoppositiopuolueiden vasemmistoon. Lähes kaikki kokoomuslaiset katsovat olevansa oikeistolaisia. Keskustalaisista itsensä vasemmalle sijoittaa viisi prosenttia, poliittiseen keskustaan 27 prosenttia ja oikealle 68 prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajakunta on ottanut ison askeleen oikealle – nyt kaksi kolmesta sijoittaa itsensä oikeistoon.

Tutkimustulos haastaa perussuomalaisen linjauksen, että se on “vasemmistokeskustalainen työväenpuolue”. Ovathan perussuomalaisten  johtohenkilöt puheenjohtaja Timo Soinia myöten julistaneet puolueensa “Suomen suurimmaksi työväenpuolueeksi” ja “työväenpuolueeksi ilman sosialismia”.

Viime eduskuntavaalien alla puoluevirkailija Matti Putkonen nimesi perussuomalaiset ainoaksi todelliseksi työväenpuolueeksi. Vieläpä vasemmistokeskustalaiseksi.

Kaksi kolmesta puolueen kannattajasta sijoittaa kuitenkin itsensä oikeistoon – sosialismilla tai ilman.

Politiikan pakka sekaisin

Lisää aiheesta

Äänestäjien liikkuvuus on ollut suurta vuoden 2015 vaalien jälkeen.

Perussuomalaisista on siirtynyt äänestäjiä erityisesti SDP:hen, äänestämättömiin ja pienpuolueisiin.

– Perussuomalaiset tarjosivat vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa kanavan protestille. Demokratian toimivuuteen pettyneet perussuomalaiset ovat nyt siirtyneet eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin tai heittäneet hanskat tiskiin. Vasemmistoon siirtyneet ovat tyytymättömiä leikkauksiin, e2:n tutkija Ville Pitkänen sanoo.

Ajatuspajan tutkimuksen mukaan selvästi useammat asiat erottavat kuin yhdistävät nykyisten hallituspuolueiden kannattajia.

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajia yhdistää oikeistokonservatiivisuus, mutta ne ovat erimielisiä esimerkiksi EU-politiikasta, Venäjä-suhteista, maahanmuutosta, aluepolitiikasta ja työurien pidentämisestä.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajia yhdistävät vasemmistolaisuus ja liberaalius, mutta ne ovat erimielisiä samoista asioista kuin hallituspuolueiden kannattajat.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4 705 suomalaista.

Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.–21.3.2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE