Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaisten Mäkelä varoitti omiaan Sipilän kauden virheistä – “Niiden toistamiseen meillä ei ole varaa”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä. Kuva on vuodelta 2023.

Perusuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kävi eduskuntaryhmän kesäkokouksen avauspuheessaan läpi tähän asti reilun vuoden jatkunutta hallituskautta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perussuomalaisten ryhmä on koolla Kouvolassa.

Hän kehui puoleensa kestäneen painetta hallituksessa, jonka ohjelma pyrkii 6 miljardin euron sopeutuksiin ja jota sopeutusta vieläpä lisättiin 3 miljardilla kehysriihessä keväällä.

– Tästä kaikesta huolimatta valtio olisi ottamassa 12 miljardin nettovelan ensi vuonna. Ilman hallituksen toimia velkaa otettaisiin kuitenkin noin 4 miljardin verran enemmän. Mittasuhteet näissä luvuissa ovat valtavia.

– Ehkä summan käsittää jotenkin, kun laskee että 1 miljardin keräämiseen vaaditaan noin 150 000 keskituloisen palkansaajan vuodessa palkastaan maksamat verot. Jotakuinkin siis Espoon verran työpanosta. Ehkä tämä kannattaisi ymmärtää oppositiossakin, kun huudetaan hinaajan lailla jokaisesta säästötoimesta.

MÄKELÄ veisteli opposition takin olevan tyhjä kuin “kepun paperi hallitustunnustelijalle toissa keväänä”.

– Sieltä huudetaan samaan aikaan sekä jokaista säästöä, jokaista veron korotusta ja kuitenkin arvostellaan liikaa velanottoa. Kaikki tämä paha samassa paketissa – ilman että esitetään mitään uskottavaa vaihtoehtoa mihinkään.

Hallituksen päätöksiä Mäkelä kuvaili historiallisen koviksi.

– Hallitusohjelma oli kompromissi talousoikeistolaisten systeemipuolueiden kanssa neuvotellen – se olisi ollut tietenkin eri näköinen, jos perussuomalaiset olisivat yksin päättäneet. Säästöjen kokonaisuus on kompromissin tulos, ja valitettavasti säästöt osuvat osin myös omaan kannattajakuntaamme.

– Se että erilaisista kansalaista lähellä olevia palveluista on soten rahoituksen ahdingon takia pakko leikata, on monen ihmisen arkikokemuksessa tämän hallituksen vastuulla. Jos meitä äänestävä työtön 50-vuotias työhaluinen ja työkykyinen ihminen ei saa lukuisista hakemuksistaan huolimatta töitä ja hänen arjen toimeentuloaan leikataan, ei hän helposti syytä tästä Marinin hallituksen holtittoman taloudenpidon aikaansaamaa talouden syöksykierrettä.

Mäkelä jatkoi, että perussuomalaisten on perusteltava tälle äänestäjälle se, että “päätöksiä tehdään Suomen ja suomalaisten paremman huomisen puolesta, ja että päätösten seurauksena tulevaisuudessa täällä on parempi elää”.

– Tämän sanottuani, haluan korostaa että perussuomalaisten tulee olla hallituksessa ensisijaisesti toteuttamassa omia tavoitteitamme ja äänestäjiemme tahtoa. Talouden tosiasiat ovat mitä ovat ja niiden mukaan vastuullisena puolueena toimimme. Mutta tämä ei saa johtaa sen unohtamiseen, että meitä äänestetään lopulta vain koska olemme vaihtoehto. Jos lakkaamme olemasta, meitä ei äänestetä.

MÄKELÄ sanoi, että harva, os mikään puolue on perussuomalaisten tavoin huolissaan “Suomen itsemääräämisoikeudesta EU:ssa, maamme kilpailukyvystä tai kansalaisten arjen pärjäämisestä ilmastopuuhailun kourissa, liikenteen hinnasta tai maahanmuuton aiheuttamista ongelmista”.

Hänen mukaansa näissä asioissa on syntynyt tulosta, kun esimerkiksi Suomen linja “EU:n ilmastotoimiin järkevöityi”.

– Eduskunta käsitteli useita merkittäviä haittamaahanmuuton tiukennuksia viime keväänä ja lisää on tulossa syksyllä. Vakavien rikosten rangaistuksia kovennetaan, ensikertalaisuuden säädöksiä tiukennetaan ja tehdään muita toimia, jotka vastaavat kansan oikeustajua.

– Koskaan ennen ei Suomessa ole alennettu polttoaineveroa, nyt alennettiin. Jakeluvelvoitteen nousun aiheuttama hintakatastrofi estettiin. Puoluetuen, kehitysavun tai erilaisten joutavan kuuloisten järjestöjen leikkaukset eivät muille olisi maistuneet, mutta perussuomalaiset veivät niitä läpi. Yle on tulossa.

– Tulevaisuuteen katsoen, montaa asiaa on sanottu ennalta ”mahdottomuudeksi”. Vaikkapa tavoitteemme kansalaisuusperusteisesta sosiaaliturvasta vaatii perustuslain muutoksen, sanotaan. EU:sta tai eurosta ei voi erota. Siitä ei saisi edes puhua. Maahanmuutto on joidenkin mielestä luonnonvoima, jolle ei voi mitään.

MÄKELÄ kehui myös niin kutsuttua käännytyslakia.

– Toisaalta, sanottiinhan niinkin, ettei oikeutta hakea turvapaikkaa voisi rajoittaa missään tilanteessa. Kuitenkin tällä hetkellä maassamme on voimassa poikkeuslaki, joka mahdollistaa tietyissä poikkeusoloissa turvapaikan hakemisen oikeuden rajoittamisen.

– Olemme saaneet äänestäjiltä valtakirjan ajaa heille tärkeitä asioita. Meidän on edelleen kehitettävä keinoja viedä näitä tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla eteenpäin eduskuntaryhmänä eduskunnassa ja luottamustamme nauttivan ministeriryhmän kautta hallituksessa.

Mäkelä varoitti puheessaan Sipilän hallituksen aikana tehdyistä virheistä, joiden toistamiseen puolueella ei ole varaa.

– Emme voi hallituksessa unohtaa keitä olemme, emmekä käydä vieraaksi toisillemme. Kuplaantuminen ja kuppikuntaistuminen olivat sen ajan virheitä ja uskon, että niistä virheistä on opittu nyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE