Talous

Perussuomalaisten vaatima selvitys: Maahanmuuton kustannusten laskeminen lähes mahdotonta

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Perussuomalaisten hallitusohjelmaan vaatima selvitys maahanmuuton kustannuksista valmistui vihdoin, mutta se ei tarjoa tarkkoja kustannuslaskelmia. Selvityksen mukaan maahanmuuttajien vaikutuksessa julkiseen talouteen työllisyys on merkittävin yksittäinen tekijä.

Selvityksen mukaan pakolaisina Suomeen tulleiden ihmisten työttömyys pysyy korkeana vuosienkin jälkeen, mikä johtaa korkeaan sosiaaliturvan käyttöön.

Esimerkiksi yli kymmenen vuotta Suomessa olleiden pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllisyysaste jää reiluun 50 prosenttiin, kun suomalaistaustaisten ihmisten työllisyysaste on yli 70 prosenttia. Suomalaistaustaisella tarkoitetaan ihmistä, jonka vanhemmista vähintään toinen on syntynyt Suomessa.

Selvitys kertaa jo aiemmin tiedettyjä tilastoja, joiden mukaan työllisyysasteet vaihtelevat selvästi maahanmuuttajien lähtömaiden perusteella. Alhaisimmat työllisyysasteet kymmenen vuoden asumisen jälkeen ovat Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneilla 18–64-vuotiailla, joista noin 40 prosenttia oli työllisiä.

Aiemmin tänään selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat. Selvitys julkistettiin jo alkuviikosta.

Vaikutukset julkiseen talouteen ovat todennäköisesti varsin pieniä.

Raportissa mukana olevassa tutkijakommentissa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Matti Sarvimäki kirjoittaa, että ”olemassa olevien tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen ovat todennäköisesti varsin pieniä”.

Raportissa korostetaan maahanmuuttajien monimuotoisuutta, joten kustannuksia on vaikea laskea ilman rajauksia. Sarvimäki kirjoittaakin, että maahanmuuttajien skaala ulottuu lukutaidottomista aikuisista Nokian toimitusjohtajiin.

Selvityksen mukaan ulkomaalaistaustaisten naisten työllisyysaste ja tulotaso kehittyvät selvästi heikommin kuin ulkomaalaistaustaisilla miehillä. Selvityksen mukaan ulkomaalaistaustaisten naisten työmarkkina-asemaan tulisikin kiinnittää huomiota aiempaa enemmän.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat