Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perustuslakivaliokunnan poliittinen ja virkamiesjohto kävi sote-valiokunnassa – näyttää vahvasti siltä, että asiantuntijakuulemiset tarvitaan

Vasemmistoliiton edustaja Annika Lapintie kiiruhti eduskunnan täysistuntoon oltuaan ensin aamupäivästä sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajistoa ja virkamiehiä kävi tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuultavana.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) kertoi, että kuulemisessa käytiin läpi periaatteita, miten valiokuntatyö etenee ja miten perustuslaillisuus eduskunnassa tarkistetaan.

Kyse on siitä, onko hallituksen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antama vastine perustuslain mukainen ja miten asiasta voidaan saada selvyys. Hallitus laati vastineensa perustuslakivaliokunnan maakunta- ja sote-uudistuksesta antaman lausunnon pohjalta. Mietinnön laatii sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan piirissä on jo herätetty kysymys hallituksen vastineen perustuslainmukaisuudesta.

Toisaalta valiokunta on myös tehnyt päätöksen, jonka mukaan asiantuntijakuulemiset on lopetettu. Tällaisen päätöksen valiokunnalla äänestytti sen keskustalainen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Tilanne on erittäin kimurantti ja sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuukin illalla kello 18–20 ylimääräiseen istuntoon ratkomaan sitä.

Annika Lapintie totesi, että normaalien puhemiesneuvoston ohjeiden mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee itse arvion, millä tavalla tarkistaa vastineen perustuslainmukaisuuden.

Hannakaisa Heikkisen johdolla asiantuntijakuulemiset perutaan. Nyt kuitenkin näyttää vahvasti siltä, että tämä hallituksen runnoma päätös ei kestä päivänvaloa.

– Normaali keino yleensä kaikissa valiokunnissa työskentelyyn on se, että käydään läpi materiaalia. Tarvittaessa kutsutaan asiantuntijoita epäselvien kohtien järjestämiseksi ja selvittämiseksi. Sen jälkeen, kun valiokunta on vakuuttunut, että mietinnöstä on tulossa perustuslain mukainen, sitten valiokunta valmistaa sen mietintönsä, Annika Lapintie kommentoi prosessia yleisellä tasolla.

– Mikäli silloin vieläkin on epäselvyyttä siitä, onko se perustuslain mukainen, niin (eduskunnan) työjärjestyksen 38 pykälän mukaan siinä vaiheessa asia voidaan lähettää perustuslakivaliokuntaan. Se on sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnan asia selvittää, millä tavalla perustuslakivaliokunnan lausunnossa esitetyt asiat tulevat asianmukaisesti otettua huomioon, Lapintie sanoo.

38 pykälän noudattaminen tarkoittaisi sitä, että perustuslakivaliokunta antaisi asiasta vielä lisälausunnon. Se viivästyttäisi entisestään soten etenemisestä, mutta saattaa siis olla perustuslainmukaisuuden selvittämisen kannalta välttämätöntä.

Lapintie muistutti, että perustuslainmukaisuuden arviointi ei kuulu perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalle eikä sihteeristölle.

– Ainoastaan perustuslakivaliokunta voi valiokuntana tehdä tämän tärkeän arvion, joka on pohjana ennakolliselle perustuslain tulkinnalle. Siinä mielessä nostimme esiin kohtia, joita toivoimme, että sosiaali- ja terveysvaliokunta erityisesti pohtisi ja joihin se erityisesti kiinnittäisi huomiota. Mutta tämä meidän niin kutsuttu taustamuistio ei ole julkinen. Se on annettu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Se on nyt heidän käsissään päättää, millä tavalla he sitä käsittelevät tai julkistavat, Lapintie sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE