Huvudnyheter

Peter Sjökvist: “FSD ska vara en organisation som sköter om och tar ansvar för alla delar av sitt verksamhetsområde”

Foto: Topi Lappalainen
Ordförandekandidat och styrelseledamot i FSD Peter Sjökvist utanför järnvägsstationen i Vasa den 1 oktober 2021.

ABL träffade ordförandekandidaten Peter Sjökvist i Vasa. Den senaste veckan har innehållit en hel del resor för närpesbon främst pga läget på arbetsmarknaden med flertalet möten i Helsingforstrakten, men även SDP:s framtidens kommunseminarium i Himos fanns på agendan senaste vecka. ABL tar pulsen på ordförandekandidaterna inför FSD:s kongress 23-24 oktober i Vanda och Sjökvist var den som först offentliggjorde sin kandidatur efter att ha blivit nominerad av Närpes socialdemokratiska förening den 9 september.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Sjökvist berättar att intresset för politiken härstammar från umgänget med medmänniskorna och bakgrunden i idrottsrörelsen.

 

– Inom idrotten har jag varit aktiv från unga år, som friidrottare, cyklist och ishockeyspelare, lite fotboll på bolagsnivå har det också blivit.

 

Samhällstillvändheten berättar han att har speciellt med tränaruppdrag inom ishockeyn att göra. Redan som tonåring tränade han ett knattelag och under åren har han haft uppdrag som tränare för Närpes Krafts representationslag för både herrar och damer.

 

– Speciellt tiden som tränare för damlaget var en spännande erfarenhet, eftersom både sättet att spela och leda laget krävde ett lite annorlunda ledarskap än att leda ett herrlag. Men från att laget första året hade 13-14 spelare, så ökade truppen under andra året till ca 25, så något måste ändå ha fungerat rätt bra.

 

– Man lär sig att ta ansvar för andra och det väcker intresse för vad vi kallar samhället, sammanfattar Sjökvist.

 

Huvudförtroendeman och kvalitetsgranskare

 

2007 blev Sjökvist vice förtroendeman och 2009 huvudförtroendeman på Närko-koncernen.

 

– Det var mitt i krisen, 70 procent av beställningarna försvann. Vi hade heltidspermitteringar och till och med uppsägningar. Läget var allvarligt några år framåt men blev sedan bättre, berättar Sjökvist.

 

Även Närko är i många av sina konstruktioner beroende av olika elkomponenter och halvledare, så den världsomspännande bristen på dessa har även i viss mån påverkat produktionen på Närko negativt den senaste tiden.

 

– Vi gör påbyggnader åt Scania och bygger släp. Specialvagnar produceras för både finska och svenska Försvarsmakten, säger Sjökvist.

 

Som kvalitetsgranskare har Sjökvist ett ansvarsfullt uppdrag främst med att se till att lastbilarna och släpvagnarna som lämnar fabriken är säkra på våra vägar.

 

– I början av 2010-talet reste jag mycket i Estland och Sverige. För Närko var det även en viktig erfarenhet som innebar att man lärde sig hur statliga upphandlingar fungerar samt kunde framöver tävla om kontrakt på produkter till staten och armén. Jag programmerar också – lastbilar har en dator och programmen ska anpassas enligt bilen och vagnen.

 

Sjökvist har också varit arbetarskyddsfullmäktig. Genom arbetet och de olika fackliga uppdragen har han fått en mångsidig insyn i hur samhället fungerar. Han är medlem i FFC:s representantskap och styrelseledamot i Industrifacket.

 

Från fackligt aktiv till politiker

 

Till partipolitiken kom han via det fackliga engagemanget.

 

Roger Kronlund i fackavdelningen Närpes Metallarbetare frågade inför kommunalvalet 2012 om jag skulle ställa upp. Jag blev invald på första försöket och har suttit två perioder i stadsstyrelsen och koncernledningen i Närpes stad. Nu har den tredje perioden i stadsfullmäktige börjat, berättar Sjökvist.

 

I riksdagsvalet 2015 ställde Sjökvist upp i Vasa valkrets men beslöt att inte kandidera i valet 2019.

 

– Vi har ett specialbarn som upptog tiden. Utöver allt annat har jag under det senaste året också varit närståendevårdare åt sonen. Min sambo var det innan dess men det är tungt och det är bra att dela på ansvaret. Som närståendevårdare kan dygnet och tillvaron ibland vara rätt krävande, men det har även gett en ovärderlig insyn i hur servicen i kommunerna fungerar, i Närpes och i Vasa, samt hur vårdkedjorna och specialvården i Finland fungerar i praktiken.

 

Nu är det ordförandeskapet i FSD som Sjökvist har i sikte.

 

– Jag har sett att FSD i sakta mak har tappat mark, i Österbotten åtminstone. Det krävs att vi kommer närmare folket. Därför har vi i Närpes socialdemokratiska förening under åren gjort motioner som tangerar människors vardag. Vi har gjort motioner om att bevara landsbygdsnäringar på landsbygden och i det sammanhanget är infrastrukturen och vägarnas skick också en viktig fråga. Speciellt medel till det lägre vägnätet glöms ibland bort i budgeter.

 

Sjökvist betonar att det gäller att förstå mångfalden i Svenskfinland, att olika regioner och orter har olika behov.

 

Det ska vara möjligt att leva och bo både i staden och på landsbygden är den filosofi som Närpesföreningen och Peter Sjökvist har.

 

– Det krävs att vi i framtiden kommer närmare människors vardag och de frågor och ämnen som berör oss alla.

 

Elbilar och vindkraft visar vägen framåt

 

Miljöpolitik är något han talar varmt om och som förenar olika regioner.

 

– SDP har ett målmedvetet miljöprogram. Elbilen kommer snart att vara ett naturligt inslag i gatubilden i Helsingfors, så även också på landsbygden på sikt, biogas och t ex miljödiesel kan även här vara alternativ som gör övergången till el smidigare för t.ex. jordbruksmaskiner och tunga transporter. Man kan stegvis göra förbättringar med det material man redan har. Vindkraften har blivit allt vanligare och där har Närpes varit en föregångare. Närpes använder ganska mycket ström och det är viktigt att producera ren ström, konstaterar Sjökvist.

 

– Ett problem som berör markägare i anslutning till vindkraftsparker är de elöverföringar som behövs i samband med parkerna, här skulle det vara önskvärt att jordkabel alltid vore det alternativ som används. Här kunde partierna gemensamt arbeta för att en förbättring sker via ny lagstiftning som skulle stärka markägarnas rättigheter.

 

Sjökvist påpekar även att Helsingfors invånarantal kan öka till ca 730 000 inom en överskådlig framtid. Det kommer att även innebära utmaningar för huvudstadsregionen, satsningar på infrastruktur och byggande av bostäder kommer att behöva prioriteras för att möta behoven.

 

För Sjökvist kompletterar stad och landsbygd varandra och det gäller att ta hand både om storstadens behov och till exempel av det lägre vägnätet på landsbygden som blir dyrare att uppehålla. Han är nöjd med de satsningar den nuvarande regeringen gjorde i början av regeringsperioden på den punkten.

 

– Jag har suttit i SDP:s arbetsgrupper för jordbruks- och skogsindustrin. Frågorna som gäller fiske är viktiga för landsbygden, till exempel fiskodling och hur få in unga yrkesfiskare. Det måste finnas möjligheter till näringar på landsbygden. Det är nästan bara i Närpes som befolkningen ökar där och det beror på invandringen och växthusnäringen. Det är inget som har gett sig själv utan har resulterat av en medveten satsning. Tack vare utvecklingen i Närpes har också befolkningen i Kaskö ökat när en del av arbetskraftsinvandringen har kunnat bosätta sig på Metsä Botnias gamla område, berättar Sjökvist om perspektivet han har genom sin kommunalpolitiska bakgrund i Närpes. Han är gruppordförande i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen.

 

– Det sägs att FSD är partiets samvete. Vi måste vara aktiva på ett annat sätt än tidigare. I Närpes är vi socialdemokrater inte så många som SFP-are men vi producerar många motioner i fullmäktige. Det kommer vi att fortsätta med.

 

I Kommunförbundets svenska delegation har Sjökvist varit vice ordförande och dessutom ordförande under övergångsperioden, i ungefär ett år, när Thomas Blomqvist blev minister och innan Mikko Ollikainen valdes till ordförande.

 

– Många aktuella ärenden, beredningar och lagförslag kommer även för utlåtande till Kommunförbundets svenska delegation, och här har det känts bra att kunna påverka beredningar i ett tidigt skede.

 

Jag har genom min erfarenhet som både arbetstagare och företagare en bred förståelse för arbetsmarknaden och dess behov”

 

I ordförandekampen betonar Sjökvist som en speciell styrka att han kan föra fram de frågor som är viktiga för landsbygden. Genom engagemanget i facket och i FSD där han också är styrelseledamot har han en bred insyn i olika frågor.

 

– Jag har genom min erfarenhet som både arbetstagare och företagare en bred förståelse för arbetsmarknaden och dess behov. Jag känner till industrins behov och produktionskedjor, och har även en god kunskap om våra landsbygdsnäringar och de speciella behov och utmaningar som de ofta står inför genom mitt företagande.

 

– FSD ska vara en organisation som sköter om och tar ansvar för alla delar av sitt verksamhetsområde. De interkommunala uppdragen ska delas regionalt så jämnt som möjligt.

 

Om han blir ordförande, vill Sjökvist ha täta kontakter med föreningarna och medlemmarna ute i kommunerna.

 

– Vi ska föra fram sådana frågor som är viktiga för folket i Svenskfinland. Det gäller invånarna och deras hjärtefrågor ända från Jakobstad till Helsingfors. Det är viktigt för FSD att bibehålla ett fungerande ordförandeskap, presidium och styrelse för att kunna öka understödet. Det är många spännande val på kommande.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE