Kolumnit
23.2.2018 21:58 ・ Päivitetty: 23.2.2018 13:02
Pieni pettymys kasvattaa, iso katkeroittaa, sanoo Tarja Filatov, jonka mukaan köyhyys lisää katkeruutta
Päiväkoti-ikäisen lapsen äitinä kuuntelin vanhempainillassa asiantuntijaa, joka korosti, että lapsen pitää kokea lapsen kokoisia pettymyksiä. Oppi kolahti minuun.
Alustajan haaveena oli business, jossa hän myisi eteiseen sijoitettavia nauhureita. Nauhurista saisi päälle isän tai äidin äänellä viestin, joka komentaisi lapset laittamaan vaatteet naulakkoon, siivoamaan keittiön pöydän ja tekemään läksyt. Tähän kiteytyivät lapsen kokoiset pettymykset. Hommat on hoidettava yhä uudelleen ja uudelleen. Rakkaus ja rajat ovat paras kasvualusta.
Vaikean työttömyyden perheessä on aikuisten isoja pettymyksiä. Liian suurista pettymyksistä kumpuaa koko elämään pettyminen, katkeruus ja kyynistyminen. Ihminen haurastuu ja kestää vaikeuksia huonommin. Syntyy ajatus, että uudet vastoinkäymiset ovat ympäristön vika.
Sosiaalinen epäluottamus periytyy.
Köyhyys lisää katkeruutta. Työväenliikkeen alkuaikoina tuo katkeruus sitoi saman luokan ihmisiä yhteen ja nosti taistelemaan köyhyyttä vastaan. Privatisoituneessa nyky-yhteiskunnassa ei synny yhteistä rintamaa, vaan pettymys kytee yksinäisissä kodeissa.
Sosiaalinen epäluottamus periytyy. Ihminen kokee elävänsä maailmassa, jossa kehenkään ei voi luottaa. Edessä saattaa olla negatiivinen kierre, joka lisää omaa osattomuuden spiraalia. Jos epäluottamuksen kulttuuri periytyy, on vaikea nousta huono-osaisuudesta. Läheissuhteet ja välittäminen ovat selviytymisen kannalta yhtä tärkeää kuin raha. Ihmissuhteet ovat kovilla ankarissa oloissa.
Hallituksen aktiivimalli lisää pettymyksiä.
Yhteiskunnan rakenteissa on epäluottamusta lisääviä tekijöitä. Ajatellaan vaikka toimeentulotukiperheen nuorta. Hän keksii koulukaverinsa kanssa jakaa ilmaisjakelulehtiä, jotta nuoret voisivat maksaa uuden harrastuksen. Molemmat saavat työpaikan. Varakkaamman perheen nuorelle jää käytännössä enemmän rahaa samasta työstä, koska köyhän perheen tulot leikkautuvat toimeentulotuen yhteensovituksessa. Ei kovin reilua.
Pienet pettymykset kasvattavat, liian suuret pettymykset katkeroittavat. Hallituksen aktiivimalli lisää pettymyksiä. Se velvoittaa työttömän löytämään työtä tai aktiivitoimia. Tämä koskee käytännössä kaikkia työttömiä. Jos ei onnistu, vaikka yrittäisi, turvaa leikataan. Ei kovin reilua.
Tehdään inhimillinen perusturvaremontti. Luotetaan enemmän, kepitetään vähemmän.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.