Politiikka

Pitääkö pääministeri lupauksensa? – SAK: ”Olemme valmiita tekemään johtopäätöksiä, jos tilanne sitä vaatii”

Jari Soini
Jari Soini

Palkansaajakeskusjärjestö SAK aikoo seurata tarkasti, otetaanko aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite aidosti käsittelyyn eduskunnassa.

– Korjausliikettä odotettaessa työttömiä ei pidä rangaista, koska aktiivimallin valmistelu oli puutteellista, SAK painottaa.

Järjestön mielestä aktiivimallin kumoamiseksi kerätyn kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä on käytettävä hyväksi kaikki tieto, jota mallista on siihen mennessä saatu.

– Kaikki esimerkit mallin hallinnollisesta raskaudesta, sen byrokraattisesta rakenteesta ja vaikutuksista työttömien toimeentuloon tulee ottaa huomioon, kun kansalaisaloitetta käsitellään, puheenjohtaja Jarkko Eloranta tähdentää.

Eloranta huomauttaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on itsekin havainnut, että on ryhmiä, joiden työkyky ei ole kunnossa.

– Pääministerin olisi nyt syytä kiirehtiä lupaamaansa selvitystyötä työttömyyden rakenteesta, että se saadaan mukaan arvioon, Eloranta patistaa.

Rangaistuksista täytyy pidättäytyä, kunnes järjestelmä on kunnossa.

SAK pitää tärkeänä, että Sipilän hallitus pitää kiinni lupauksestaan työttömille. Hallitus lupasi, ettei kukaan joudu mallin takia kohtuuttomaan tilanteeseen. Palkansaajajärjestö vaatii, että rangaistuksista täytyy pidättäytyä, kunnes järjestelmä on kunnossa ja kansalaisaloite käsitelty.

– Kun tarkastelujakso alkoi, palvelujärjestelmä ei ollut vielä valmis, soveltamisohjeet tulivat liian myöhään eikä työttömillä ollut tietoa eikä mahdollisuuksia selvitä velvollisuuksista, Eloranta huomauttaa.

Hän vaatii, että kehysriihessä huhtikuussa tai ensimmäisen lisäbudjetin yhteydessä on osoitettava lisää määrärahoja työllisyyden hoitoon ja työttömien palveluihin.

Kansalaisaloitteen pitäisi tulla esittelyyn maalis-huhtikuun aikana. Elorannan mukaan aloitteen käsittelyn täytyy olla huolellista, mutta nopeaa. Asia täytyy saada päätökseen tämän hallituskauden aikana.

SAK muistuttaa, että Sipilän hallitus rikkoo kiky-sopimusta. Kikyssä sovittiin, ettei työttömyysturvaan tehdä lisäleikkauksia.

– Seuraamme aktiivimallin toimeenpanoa tiiviisti ja olemme valmiita tekemään johtopäätöksiä, jos tilanne sitä vaatii, Eloranta toteaa moniselitteisesti.

SAK:n hallitus toivoo, ettei samoja virheitä tehdä niin sanotun aktiivimalli 2:n valmistelussa. Se vaatii hallitusta kertomaan aktiivimalli 2:n suuntaviivat. Lisäksi sisältöä on valmisteleva työmarkkinaosapuolten kanssa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat