Politiikka
10.2.2018 08:54 ・ Päivitetty: 10.2.2018 10:59
”Työkyky tulisi asettaa tarkempaan tarkasteluun” – Ministeri Mattila kommentoi parjattua työttömien aktiivimallia Ylen Ykkösaamussa
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) vieraili tänään Ylen Ykkösaamussa. Heti ensi alkuun Mattilalta kysyttiin kansalaisiakin askarruttanut kysymys, miksi hän on pitänyt matalaa profiilia julkisuudessa, vaikka hänen vastuullaan oleva työttömien aktiivimalli on ollut voimakkaasti esillä niin mediassa kuin eduskunnassakin.
Mattila väisti kysymystä toteamalla, että malliin ei ole tehty valmisteluja salassa.
– Ne on tehty normaalilla lausuntokierroksella, hän totesi.
Toimittajan kuitenkin kysyttyä asiasta uudelleen, Mattila totesi olevansa tässä nyt ”julkisuudessa ihan täysillä”.
Ykkösaamussa siirryttiin puhumaan työttömien aktiivimallista perhevapaauudistuksen ja sinisten tilanteen käsittelemisen jälkeen. Malli on herättänyt voimakasta keskustelua joulun jälkeen ja sitä vastustava kansalaisaloite keräsi yli 140 000 allekirjoitusta. Mattilaa on aikaisemmin syytetty väistelystä aktiivimallin suhteen.
– Minusta voimme ajatella aktiivimallia ei niinkään miksi se tulee, vaan enemminkin miksi ei. Katson tässä TE-palveluiden suuntaan. Haastaa myös niitä. Voimmeko kehittää yhdessä aktiivisuuden mallia, joka on kaksisuuntainen. Se on myös työllisyyspalvelu ja nyt tulisi keskittyä kehittämään niitä.
Hallitus on kertonut varanneensa 10 miljoonaa euroa TE-palveluiden resursseihin.
Lisää aiheesta
– En lähde tässä nyt emmännöimään, mihin ministeri Lindströmin pitäisi rahoja käyttää, Mattila totesi.
– Työkyky tulisi asettaa tarkempaan tarkasteluun. Onko meillä siellä kortistossa sellaisia henkilöitä, joita sinne ei kuulu, hän kuitenkin pohti.
En voi alkaa nyt alkaa puhua muiden suulla.
Toimittaja kysyi ministeriltä, miksi mallissa on päädytty 4,65 prosentin työttömyyyskorvauksen leikkaukseen, mikäli työnhakija ei osoita vaadittua aktiivisuutta. Mattila korosti, että tämä on sovittu jo Kiky-neuvottelupöydässä.
– En voi alkaa nyt puhua muiden suulla. Aktiivimalli on ollut niin sanotut Kiky-sopimuksen kymppi-listassa, josta aktiivimalli on yksi osa. Mutta hallituksen ministerinä olen tietysti ollut toteuttamassa tätä uudistusta, hän tunnusti.
Muun muassa työministeri Jari Lindström (sin.) on aikaisemmin kuvannut työttömien atkiivimallia ”kivenä pullassa”, viitaten Mattilankin mainitsemaan kymppi-listaan.
Haastattelussa nousi esiin myös TE-palveluiden heikko ohjeistus lain toimeenpanemisen osalta. Mattila kertoi hallituksen lähettäneen soveltavuusohjeita viime viikolla TE-palveluihin. Laki on puolestaan ollut voimassa jo vuodenvaihteesta. Syitä viivästymiselle Mattila ei eritellyt tarkemmin.
Mattila kuitenkin kertoi luottavansa suomalaisiin TE-palveluihin.
– Mutta aina pitää kehittää. Kysyisinkin, onko nyt jotain, mitä TE-palveluissa voisi tehdä esimerkiksi ostotyöpalveluiden osalta eduskunnan päätöksen mukaisesti. Pitäisi löytää mahdollisuuksia, hän pohti.
Hallitus ei ole tässä ummistamassa silmiään.
Hallituksesta on useaan otteeseen luvattu tehdä malliin parannuksia, kunhan ensin nähdään miten se toimii käytännössä.
– On olemassa eduskunnan lausunta, että jos tässä mallissa on kohtuuttomuuksia, niin niihin pitää tarttua, myös Mattila totesi.
Kohtuuttomuuksiksi Mattila luettelee esimerkiksi sellaiset henkilöt, jotka ovat työttömyyskortistosta, mutta eivät ole oikeasti työmarkkinoiden käytettävissä tai työkyvyttömiä.
– Jokainen työtön kansalainen tulisi katsoa yksityishenkilönä. Hallitus ei ole tässä ummistamassa silmiään. Mutta kun sijoitamme työllistämistä edistäviin palveluihin, niin pitää uskoa, että saamme myös tuloksia aikaa. Mutta jatkuvasti ruodimme lakia.
Aktiivimalli 2:sta Mattila ei lähtenyt kommentoimaan.
– Se on ministeri Lindströmin vastuulla.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.