Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Pitäisikö jo tehtyjä sopimuksia avata koronan takia? – näin vastaavat Ylellä Teknologiateollisuuden Helle ja Teollisuusliiton Aalto

Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle kuvailee Ylen Ykkösaamussa yritysten tilannetta koronavirusepidemian takia katastrofaaliseksi.

Marja Luumi

Demokraatti

– Aika selväähän on, että tullaan ajautumaan taantumaan.

Helle kertoo käyneensä neuvonpitoa Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon kanssa viimeksi eilen, tarvitaanko kriisin takia määräaikaisia mukautuksia työehtosopimuksiin yritysten auttamiseksi.

Mukautuksia voisi hänen mukaansa olla esimerkiksi palkanmaksussa. Joissakin sopimuksissa on kriisilausekkeita, joita voitaisiin Helteen mielestä ottaa nyt käyttöön.

Hän pitää ongelmana myös yt-menettelyn pitkiä neuvotteluaikoja, nyt kun lomautukset lisääntyvät koko ajan.

– Jos pitää kuusi viikkoa neuvotella lomautuksista, siinä ajassa yritystä voi jo kohdata kassakriisi, yritys ehtii ajautua konkurssiin ja työpaikat voidaan menettää.

Teollisuusliiton Riku Aalto ei sulje pois sitä, että osapuolet voivat käydä neuvotteluja, miten koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen vastataan.

Lisää aiheesta

Mutta jos työntekijöiltä vaaditaan joustamista, Aalto haluaa nähdä niitä myös vastapuolella.

– En ole kuullut vielä yhdestäkään yrityksestä, että omistajat olisivat valmiita luopumaan esimerkiksi osingoista tai puolittamaan niitä, hän huomauttaa Ylellä.

“Eivät ne korotukset tavattoman suuret ole.”

Helle arvioi tilannetta työmarkkinoilla “hieman skitsofreniseksi”.

– Saimme vientiteollisuudessa vasta pari kuukausi sitten työehtosopimukset solmituksi. Tiesimme, että haastavia aikoja on edessä, ja nyt sitten tuli korona, joka vie talouden pohjaa pois.

Koronaviruksen kaltainen odottamaton tilanne on hänen mukaansa malliesimerkki siitä, miksi työnantajapuoli puhuu joustojen ja maltillisten palkkaratkaisujen puolesta.

– Emme tiedä, mitä nurkan takana odottaa. Ei voi kuin todeta, että muutaman kuukauden takaiset ratkaisut ovat liian kalliita. Jos niitä tehtäisiin nyt, ne olisivat varmasti hyvin toisennäköisiä, Helle arvioi Ylellä.

Teknologiateollisuudessa – jota useimmat alat noudattelevat – palkankorotukset 25 kuukauden sopimuksissa ovat 3,3 prosenttia.

– Tämän vuoden palkankorotukset ovat 1,3 prosenttia. Eivät ne korotukset tavattoman suuret ole. Toki siinä mielessä Helle on oikeassa, että ne neuvottelut käytiin siinä ajassa kuin käytiin, Aalto kuittaa “liian kalliit” sopimukset.

“Meidän työmarkkinamme eivät juuri jousta.”

Teknologiateollisuuden Helteen mukaan tilanne on niin vakava, että sekä omistajat että työntekijät kärsivät taloudellisesti.

– Tarvitaan yhteistä tahtotilaa. Meidän täytyy pystyä tekemään kaikki mahdollinen, jotta autamme erityisesti pk-yrityksiä.

Helle sanoo jälkiviisautta hieman turhaksi, mutta…

– Kyllä meidän pitäisi työmarkkinoilla pystyä jo sopimusten tekovaiheessa varautumaan paremmin siihen, että talouden pohja saattaa yllättäen pettää alta. Meidän työmarkkinamme eivät juuri jousta esimerkiksi palkankorotuksissa. Kun on sovittu tietyistä korotuksista, ne jatkavat voimassaoloaan.

Elinkeinoelämä miettii omia toimiaan lähipäivinä. Myös maan hallitukselle tulee ehdotuksia, miten auttaa yrityksiä kriisitilanteessa. Helle mainitsee yhdeksi keinoksi yt-lain neuvotteluaikojen lyhentämisen.

– Ja esimerkiksi Ruotsissa on jo tehty päätöksiä, että työnantajamaksuihin voi saada helpotusta, Helle toteaa Ylellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE