Politiikka

Pj-ehdokkaat pitivät esittelypuheenvuorot: Halla-aho mainitsi yleispuolueen – Terho tiukan maahanmuuttopolitiikan

Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho (vasemmalla) ja Sampo Terho ovat ylivoimaiset ennakkosuosikit perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho (vasemmalla) ja Sampo Terho ovat ylivoimaiset ennakkosuosikit perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho (vasemmalla) ja Sampo Terho ovat ylivoimaiset ennakkosuosikit perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokaat käyttivät juuri Jyväskylän puoluekokouksessa esittelypuheenvuoronsa. Kaikille oli varattu puhetta varten kaksi minuuttia aikaa.

– En käytä niitä itseni kehumiseen, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoi puheensa aluksi.

Hän sanoi puoluekokousväelle, että he tuntevat hänet ja muut ehdokkaat.

Halla-ahon mukan puheenjohtajavalinta on kypsyyskoe, pystytäänkö valitsemaan yhdestä yksi, ryhmittymään uuden puheenjohtajan taakse ja valinnan jälkeen lopettamaan kampanjoinnin.

– Jos pystymme, puolueella ei ole mitään hätää.

Halla-aho sanoi, että aika on perussuomalaisille vaikea ja monista muutos tuntuu pelottavalta ja toivotaan, että asiat muuttuisivat aika vähän. Hän siteerasi Albert Einsteinia, jonka mukaan on hulluutta tehdä aina samalla tavalla ja kuvitella, että lopputulos olisi erilainen.

Halla-aho totesi, että perussuomalaisten on oltava siinä mielessä yleispuolue, että kaikkiin asioihin pystytään ottamaan kanta. Keskiöön on kuitenkin nostettava teemat, jotka erottavat perussuomalaiset muista puolueista. Hän ei erikseen maininnut teemoja, mutta Halla-ahon tiedetään puhuneen maahanmuutosta paljon.

”Kaunis näky.”

Kärkiehdokkaista toinen, ministeri Sampo Terho aloitti puheensa toteamalla uskovansa, että kansanliikkeestä tulee vielä Suomen suurin puolue.

– Me olemme se muutosvoima, jota Suomi tarvitsee. Me taistelemme tavallisen suomalaisen ja hänen hyvän elämänsä puolesta.

Hän vaati tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, jämäkkää EU-politiikkaa, suomalaisten työpaikkojen puolustamista ja vastuullista taloudenpitoa.

Terho sanoi, että uutta rakennetaan perinteiselle pohjalle. Hän puhui isänmaallisuuden ja rehellisyyden arvostamisesta ja siitä, että luotetaan tavallisen suomalaisen kykyyn kantaa vastausta ilman holhousta.

Terhon mukaan suomalaiset pitää pistää aina etusijalle.

– Näen edessäni kenttämme horjumattomat rivit, se on kaunis näky, Terho sanoi.

Hänen mukaansa kentää pitää saada tiiviimmin mukaan ohjelmatyöhön.

– Me emme ole eikä meistä saa tulla yhden asian liike, Terho sanoi ja lisäsi, ettei perussuomalaisista saa tulla myöskään ikuinen oppositiopuolue, joka valittaa.

Terhon mukaan perussuomalaisten on ajettava hallitusyhteistyössä tiukemmin äänestäjien tahtoa.

– Haluan johtaa puolueen Suomen suurimmaksi, olla rinnallanne, johtaa edestä. Yhdessä uudistamme tämän puolueen, tämän maan, Terho sanoi.

”Riitelyn on loputtava.”

Puheenjohtajaehdokkaista kansanedustaja Leena Meri sanoi haluavansa nostaa perussuomalaiset pääministeripuolueeksi saakka.

– Suomi tarvitsee puolueen, jolla on sosiaalinen ja isänmaallinen sydän, hän sanoi.

Hän korosti yrittäjyyden merkitystä ja ihmisten vapautta päättää elämästään.

Meri haluaa puolueen, joka ajattelee koko kansaa ja jonka toimintaa ei sanella pääomalinnakkeista.

Hän painotti, että riitelyn on loputtava.

– Tarvitsemme ihmisen, joka puhuu ymmärrettävästi tavallisen kansan kieltä. Minulla on palo tähän työhön.

– Minusta on sanottu, että olen rohkea määrätietoinen sitkeä, joskus tosin vähän ärhäkkäkin. Olen silti joukkuepelaaja.

”Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.”

Kansanedustaja Veera Ruoho aloitti puheensa toteamalla, että perussuomalaisuus on työtä, puhtaita arvoja ja inhimillisyyttä sekä osaavia naisia ja miehiä, jotka eivät sanojaan syö.

– Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.

Ruoho puhui turvallisen ja hyvinvoivan Suomen puolesta ja sanoi saavansa puolueen jäsenten osaamisen esiin johtajataidoillan haastavissakin olosuhteissa.

Ruoho nosti esiin myös tiukan maahanmuuttopolitiikan. Poliisikansanedustaja vaati puheessaan myös lisää poliiseja Suomeen sekä maltillista ulkopolitiikkaa ja vaikuttamista hallituksessa.

Puheensa päätteeksi Ruoho kiitti väistyvää puheenjohtajaa Timo Soinia kutsuen tätä muun muassa legendaksi.

Harjavallan perussuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpää oli puheenjohtajaehdokkaista esittelypuheenvuoroissaan ytimekkäin.

– Olemme tänään tienhaarassa. Te päätätte mihin suuntaan menemme, onko suuntamme ulkoa johdettu vai diktaattorimaisesti vahvasti edestä. Haluan tarjota vaihtoehdon, jossa puoluetta johdetaan kenttäkeskiöstä, Nevanpää sanoi ja painotti puheessaan puoluekentän tärkeyttä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat