tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Pj-ehdokkaat pitivät esittelypuheenvuorot: Halla-aho mainitsi yleispuolueen – Terho tiukan maahanmuuttopolitiikan

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho (vasemmalla) ja Sampo Terho ovat ylivoimaiset ennakkosuosikit perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokaat käyttivät juuri Jyväskylän puoluekokouksessa esittelypuheenvuoronsa. Kaikille oli varattu puhetta varten kaksi minuuttia aikaa.

– En käytä niitä itseni kehumiseen, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoi puheensa aluksi.

Hän sanoi puoluekokousväelle, että he tuntevat hänet ja muut ehdokkaat.

Halla-ahon mukan puheenjohtajavalinta on kypsyyskoe, pystytäänkö valitsemaan yhdestä yksi, ryhmittymään uuden puheenjohtajan taakse ja valinnan jälkeen lopettamaan kampanjoinnin.

– Jos pystymme, puolueella ei ole mitään hätää.

Halla-aho sanoi, että aika on perussuomalaisille vaikea ja monista muutos tuntuu pelottavalta ja toivotaan, että asiat muuttuisivat aika vähän. Hän siteerasi Albert Einsteinia, jonka mukaan on hulluutta tehdä aina samalla tavalla ja kuvitella, että lopputulos olisi erilainen.

Halla-aho totesi, että perussuomalaisten on oltava siinä mielessä yleispuolue, että kaikkiin asioihin pystytään ottamaan kanta. Keskiöön on kuitenkin nostettava teemat, jotka erottavat perussuomalaiset muista puolueista. Hän ei erikseen maininnut teemoja, mutta Halla-ahon tiedetään puhuneen maahanmuutosta paljon.

”Kaunis näky.”

Kärkiehdokkaista toinen, ministeri Sampo Terho aloitti puheensa toteamalla uskovansa, että kansanliikkeestä tulee vielä Suomen suurin puolue.

– Me olemme se muutosvoima, jota Suomi tarvitsee. Me taistelemme tavallisen suomalaisen ja hänen hyvän elämänsä puolesta.

Hän vaati tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, jämäkkää EU-politiikkaa, suomalaisten työpaikkojen puolustamista ja vastuullista taloudenpitoa.

Terho sanoi, että uutta rakennetaan perinteiselle pohjalle. Hän puhui isänmaallisuuden ja rehellisyyden arvostamisesta ja siitä, että luotetaan tavallisen suomalaisen kykyyn kantaa vastausta ilman holhousta.

Terhon mukaan suomalaiset pitää pistää aina etusijalle.

– Näen edessäni kenttämme horjumattomat rivit, se on kaunis näky, Terho sanoi.

Hänen mukaansa kentää pitää saada tiiviimmin mukaan ohjelmatyöhön.

– Me emme ole eikä meistä saa tulla yhden asian liike, Terho sanoi ja lisäsi, ettei perussuomalaisista saa tulla myöskään ikuinen oppositiopuolue, joka valittaa.

Terhon mukaan perussuomalaisten on ajettava hallitusyhteistyössä tiukemmin äänestäjien tahtoa.

– Haluan johtaa puolueen Suomen suurimmaksi, olla rinnallanne, johtaa edestä. Yhdessä uudistamme tämän puolueen, tämän maan, Terho sanoi.

”Riitelyn on loputtava.”

Puheenjohtajaehdokkaista kansanedustaja Leena Meri sanoi haluavansa nostaa perussuomalaiset pääministeripuolueeksi saakka.

– Suomi tarvitsee puolueen, jolla on sosiaalinen ja isänmaallinen sydän, hän sanoi.

Hän korosti yrittäjyyden merkitystä ja ihmisten vapautta päättää elämästään.

Meri haluaa puolueen, joka ajattelee koko kansaa ja jonka toimintaa ei sanella pääomalinnakkeista.

Hän painotti, että riitelyn on loputtava.

– Tarvitsemme ihmisen, joka puhuu ymmärrettävästi tavallisen kansan kieltä. Minulla on palo tähän työhön.

– Minusta on sanottu, että olen rohkea määrätietoinen sitkeä, joskus tosin vähän ärhäkkäkin. Olen silti joukkuepelaaja.

”Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.”

Kansanedustaja Veera Ruoho aloitti puheensa toteamalla, että perussuomalaisuus on työtä, puhtaita arvoja ja inhimillisyyttä sekä osaavia naisia ja miehiä, jotka eivät sanojaan syö.

– Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.

Ruoho puhui turvallisen ja hyvinvoivan Suomen puolesta ja sanoi saavansa puolueen jäsenten osaamisen esiin johtajataidoillan haastavissakin olosuhteissa.

Ruoho nosti esiin myös tiukan maahanmuuttopolitiikan. Poliisikansanedustaja vaati puheessaan myös lisää poliiseja Suomeen sekä maltillista ulkopolitiikkaa ja vaikuttamista hallituksessa.

Puheensa päätteeksi Ruoho kiitti väistyvää puheenjohtajaa Timo Soinia kutsuen tätä muun muassa legendaksi.

Harjavallan perussuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpää oli puheenjohtajaehdokkaista esittelypuheenvuoroissaan ytimekkäin.

– Olemme tänään tienhaarassa. Te päätätte mihin suuntaan menemme, onko suuntamme ulkoa johdettu vai diktaattorimaisesti vahvasti edestä. Haluan tarjota vaihtoehdon, jossa puoluetta johdetaan kenttäkeskiöstä, Nevanpää sanoi ja painotti puheessaan puoluekentän tärkeyttä.

Keskustalaiselta kansanedustajalta yllättävä parisuhde-perustelu kohuasiaan: ”Kannattaisi kokeilla”

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila arvioi, että koulujen lomakauden siirtäminen myöhemmäksi kesään voisi parantaa jopa parisuhteita matkailutaseesta puhumattakaan.

– Tiedän monia vanhempia, jotka joutuvat vuorottelemaan kesälomiaan koulujen ja päiväkotien loma-aikojen takia. Se verottaa vanhempien ja koko perheen yhteistä aikaa ja rassaa jopa parisuhteita, Anttila kertoo  tiedotteessaan.

Hän kannattaakin lämpimästi keskustalaisen elinkeinoministerin Mika Lintilän ehdotusta siitä, että loma-aikojen myöhentämistä kannattaisi selvittää.

– Asiaa kannattaisi kokeilla ja myös oma maakuntani Häme olisi siihen oivallinen alue. Toinen kokeilualue voisi olla profiililtaan toisenlainen, vaikkapa jo ehdotettu Kainuu, Anttila pohtii.

 

– Sitä paitsi Euroopassa asuvien suomalaisten perheiden sukulaiset ja lasten serkut ovat jo elokuussa täällä töissä ja koulussa. Mukavammin siinä sukulaisuussuhteetkin hoituisivat, kun olisi yhteistä aikaa, Anttila perustelee.

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.