Turva – Hymy

Pj-ehdokkaat pitivät esittelypuheenvuorot: Halla-aho mainitsi yleispuolueen – Terho tiukan maahanmuuttopolitiikan

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Jussi Halla-aho (vasemmalla) ja Sampo Terho ovat ylivoimaiset ennakkosuosikit perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokaat käyttivät juuri Jyväskylän puoluekokouksessa esittelypuheenvuoronsa. Kaikille oli varattu puhetta varten kaksi minuuttia aikaa.

– En käytä niitä itseni kehumiseen, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoi puheensa aluksi.

Hän sanoi puoluekokousväelle, että he tuntevat hänet ja muut ehdokkaat.

Halla-ahon mukan puheenjohtajavalinta on kypsyyskoe, pystytäänkö valitsemaan yhdestä yksi, ryhmittymään uuden puheenjohtajan taakse ja valinnan jälkeen lopettamaan kampanjoinnin.

– Jos pystymme, puolueella ei ole mitään hätää.

Halla-aho sanoi, että aika on perussuomalaisille vaikea ja monista muutos tuntuu pelottavalta ja toivotaan, että asiat muuttuisivat aika vähän. Hän siteerasi Albert Einsteinia, jonka mukaan on hulluutta tehdä aina samalla tavalla ja kuvitella, että lopputulos olisi erilainen.

Halla-aho totesi, että perussuomalaisten on oltava siinä mielessä yleispuolue, että kaikkiin asioihin pystytään ottamaan kanta. Keskiöön on kuitenkin nostettava teemat, jotka erottavat perussuomalaiset muista puolueista. Hän ei erikseen maininnut teemoja, mutta Halla-ahon tiedetään puhuneen maahanmuutosta paljon.

”Kaunis näky.”

Kärkiehdokkaista toinen, ministeri Sampo Terho aloitti puheensa toteamalla uskovansa, että kansanliikkeestä tulee vielä Suomen suurin puolue.

– Me olemme se muutosvoima, jota Suomi tarvitsee. Me taistelemme tavallisen suomalaisen ja hänen hyvän elämänsä puolesta.

Hän vaati tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, jämäkkää EU-politiikkaa, suomalaisten työpaikkojen puolustamista ja vastuullista taloudenpitoa.

Terho sanoi, että uutta rakennetaan perinteiselle pohjalle. Hän puhui isänmaallisuuden ja rehellisyyden arvostamisesta ja siitä, että luotetaan tavallisen suomalaisen kykyyn kantaa vastausta ilman holhousta.

Terhon mukaan suomalaiset pitää pistää aina etusijalle.

– Näen edessäni kenttämme horjumattomat rivit, se on kaunis näky, Terho sanoi.

Hänen mukaansa kentää pitää saada tiiviimmin mukaan ohjelmatyöhön.

– Me emme ole eikä meistä saa tulla yhden asian liike, Terho sanoi ja lisäsi, ettei perussuomalaisista saa tulla myöskään ikuinen oppositiopuolue, joka valittaa.

Terhon mukaan perussuomalaisten on ajettava hallitusyhteistyössä tiukemmin äänestäjien tahtoa.

– Haluan johtaa puolueen Suomen suurimmaksi, olla rinnallanne, johtaa edestä. Yhdessä uudistamme tämän puolueen, tämän maan, Terho sanoi.

”Riitelyn on loputtava.”

Puheenjohtajaehdokkaista kansanedustaja Leena Meri sanoi haluavansa nostaa perussuomalaiset pääministeripuolueeksi saakka.

– Suomi tarvitsee puolueen, jolla on sosiaalinen ja isänmaallinen sydän, hän sanoi.

Hän korosti yrittäjyyden merkitystä ja ihmisten vapautta päättää elämästään.

Meri haluaa puolueen, joka ajattelee koko kansaa ja jonka toimintaa ei sanella pääomalinnakkeista.

Hän painotti, että riitelyn on loputtava.

– Tarvitsemme ihmisen, joka puhuu ymmärrettävästi tavallisen kansan kieltä. Minulla on palo tähän työhön.

– Minusta on sanottu, että olen rohkea määrätietoinen sitkeä, joskus tosin vähän ärhäkkäkin. Olen silti joukkuepelaaja.

”Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.”

Kansanedustaja Veera Ruoho aloitti puheensa toteamalla, että perussuomalaisuus on työtä, puhtaita arvoja ja inhimillisyyttä sekä osaavia naisia ja miehiä, jotka eivät sanojaan syö.

– Ansaitsemme johtajan, joka palauttaa yhteyden kentältä johdon leveille hartioille.

Ruoho puhui turvallisen ja hyvinvoivan Suomen puolesta ja sanoi saavansa puolueen jäsenten osaamisen esiin johtajataidoillan haastavissakin olosuhteissa.

Ruoho nosti esiin myös tiukan maahanmuuttopolitiikan. Poliisikansanedustaja vaati puheessaan myös lisää poliiseja Suomeen sekä maltillista ulkopolitiikkaa ja vaikuttamista hallituksessa.

Puheensa päätteeksi Ruoho kiitti väistyvää puheenjohtajaa Timo Soinia kutsuen tätä muun muassa legendaksi.

Harjavallan perussuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpää oli puheenjohtajaehdokkaista esittelypuheenvuoroissaan ytimekkäin.

– Olemme tänään tienhaarassa. Te päätätte mihin suuntaan menemme, onko suuntamme ulkoa johdettu vai diktaattorimaisesti vahvasti edestä. Haluan tarjota vaihtoehdon, jossa puoluetta johdetaan kenttäkeskiöstä, Nevanpää sanoi ja painotti puheessaan puoluekentän tärkeyttä.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT