Internationellt

Polens nya koalitionsregering avpolitiserar statliga medier

Polens regeringskansli/Wikimedia Commons
Polens kulturminister Bartłomiej Sienkiewicz.

Donald Tusk tillträdde som Polens premiärminister den 13 december 2023. Han har tidigare innehaft samma ämbete mellan 2007 och 2014. Ett av de viktigaste målen för den nya regeringen är att avpolitisera de statliga medierna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Mellan 2015 och 2023 var Lag och rättvisa (PiS) ledande regeringsparti och de statliga medierna fick en ny ledning och en ny agenda. Det gällde att producera propaganda som faller den populistiska högern i smaken.

Den nya koalitionsregeringen består av partier med olika slags intressen men det var lätt för dem att enas om att de statliga medierna bör få en ny riktning.

Bartłomiej Sienkiewicz, 62, blev ny kulturminister. Han representerar Tusks parti Medborgarplattformen och hans farfars far var 1905 års Nobelpristagare i litteratur Henryk Sienkiewicz som skrev några av den polska litteraturens största klassiker som Quo Vadis och Korsriddarna. Tidigare var Bartłomiej Sienkiewicz inrikesminister mellan 2013 och 2014 men då var han inte ännu medlem i Tusks parti, även om han också då fick uppdraget på partiets mandat. Som ny kulturminister inledde han sitt uppdrag med att avskeda cheferna för de statliga TV- och radiokanalerna och också chefen för nyhetsbyrån PAP.

Den nya regeringen, regeringen Tusk III, har också utsett nya styrelser för de statliga medierna.

Allt detta gör man för att avpolitisera och normalisera public service i Polen.

Den före detta premiärministern Mateusz Morawiecki från Lag och rättvisa har sagt att den nya regeringen “bryter mot deras påstådda hänsyn till rättsstatsprincipen”.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE