Internationellt

SPD-kongressen: Medryckande i svåra tider

Joachim Kasten
Skribenten följde SPD:s kongress via livestream. På skärmen syns Lars Klingbeil och Saskia Esken.

Drygt två veckor inför julen höll de tyska socialdemokraterna en tredagars kongress i Berlin. Efter ett uppehåll på två år på grund av coronapandemin möttes omkring 600 delegater återigen med personlig närvaro på huvudstadens kongressanlägning City Cube.

Joachim Kasten

Arbetarbladet

 

 

De aktuella politiska villkoren för SPD är långt ifrån präglade av någon advents- eller julstämning.

Tvärtom landet samt den socialdemokratiskt ledda trafikljuskoalitonen genomgår svåra tider. Efter två år vid rodret ökar misstroendet bland väljarna och regeringssamarbetet utsätts för en enastående stresstest.

Bara ett skäl för det är författningsdomstolens senaste beslut om att ogiltigförklara upplåningsplaner på 60 miljarder euro för 2024 års statsbudget.

Uppgiften som kongressdelegaterna tog sig an var att sända ut ett budkap som främst förbundskansler Olaf Scholz och den socialdemokratiska parlamentsgruppen bör ha som målsättning för sitt fortsatta regeringsarbete.

Tydliga signaler

Mötets öppningsfas i fredags präglades främst av partiordföranden Saskia Eskens och Lars Klingbeils tal.

Båda betonade nödvändigheten att man trots det rådande krisläget måste arbeta för att åstadkomma näringslivets klimatanpassade transformation samt säkra medborgarnas sociala trygghet.

– Det krävs stora offentliga investeringar för bl a en framtidsduglig industri, utbyggandet av trafikinfrastrukturen samt moderna skolor och förvaltning, påpekar Saskia Esken.

Med blick på de rådande högervindarna i landet varnar hon för den tilltagande hetsen med rasistiska och främlingsfientliga framtoningar som AfD utsätter samhället för.

Lars Klingbeil betonar i sitt anförande att Europa och Tyskland behöver en kraftfull socialdemokrati.

– Det måste vara vår ambition att skriva historien så att vi även framöver kommer att fortsätta som ett starkt land, hävdar SPD-ordföranden inför kongressen.

Mera konkret blir Klingbeil när han tar ställning till koalitonskonfliken som upptod i kölvattnet av det omstridda beskedet från författningsdomstolen i Karlsruhe.

– Vi står inför en ofantlig stockning av våra investeringar. Och jag vill inte välja mellan utgifter för att undsätta Ukraina i kriget mot Rysslands anfall, den sociala säkerheten eller klimatmålen.

– Nej kära kamrater, vi behöver allt tillsammans, vädjar Lars Klingbeil och anser sedan att det rör sig om att erkänna allvaret i den svåra aktuella realiteten.

Men som bekant satte författningsdomarna ett tvärstopp för regeringskoalitionens budgetplaner.

Som reaktion erinrar sig Klingbeil om att världens största ekonomier som USA och Kina gör storsatsningar på t ex klimatanpassningar, modernisering och digitalisering.

Förbundsrepublikens lagstadgade upplåningsbroms betrakar han därför som en ”välståndsrisk”.

– Den borde reformeras och anpassas för att kunna sätta igång med ofrånkomliga framtidsinvesteringar. Vi ska kämpa för varenda industriarbetsplats, lovade den kampglade SPD-chefen.

I slutet av sitt kongresstal markerar även han SPD:s sega motstånd mot alla försök att etablera en nationalistisk omdaning av landet.

– Vi kommer aldrig att ge upp kampen mot högern inte minst med respekt för vår egen partihistoria, understryker han.

Lars Klingbeils tal belönades med kongressens stående ovationer.

Båda SPD-ordföranden återvaldes. Saskia Esken med 82,6 och Lars Klingbeil med 86,6 av delegaterna i Berlin.

Den socialdemokratiska signalen till i synnerhet den liberale ”gula” koalitionspartnern formulerades dessutom in en enhälligt antagen motion.

SPD-kongressen kräver en reform av den omstridda skuldbromsen. Finansieringsbehovet ska vidare underlättas med hjälp av en engångskrisavgift för multimiljonärer och miljardärer.

Problemladdat

Den dragkampen som för närvarande pågår inom den tyska trafikljuskoalitionen handlar om pengar och ekonomiska principer där främst FDP motsätter sig SPD:s lösningsförslag.

Den konfliktladde atmosfären lämnar även tydliga spår i opinionsläget. Enligt TV-bolaget ARD:s färska undersökning är endast 17 procent av tyskarna nöjda med regeringens arbete.

Motsvarande siffra för kansler Olof Scholz uppges med 20 procent.

Om det vore val kommande söndag skulle enbart 14 procent av väljarna rösta på SPD. Partiet rankas därmed på fjärde plats bakom CDU/CSU, AfD och De gröna.

Denna prekära lägesbeskrivning står överraskande nog i en bjärt kontrast till mottagandet som SPD-kanslern fick under partikongressen i Berlin.

Redan innan han talar till de delegerade får han värmande välkomstapplåder.

Scholz inleder sitt anförande med att erinra sig om att partiet redan i fasen inför valet för två år sedan uppvisade liknande trista opinionssiffror.

Då ledde inte minst SPD:s inre sammanhållning ändå till en närmast oväntad valseger.

Dramatiska utmaningar

Han påminner kongressen dessutom om att tidigare regeringar inte drabbades av liknande farliga spännings- och krissituationer.

Främst inom utrikespolitiken litade man i regel på att Ryssland var en partner i viljan att skapa en gemensam säkerhet.

– Genom att med våld återigen förändra gränsdragningen i Europa har Putin sagt upp denna fredsbevarande ordning, konstaterar Scholz.

– Vi kommer att ge stöd för Ukrainas försvarsansträngningar både i form av finansiella resurser och vapen, lyder hans slutsats.

För Tysklands del rör det sig om en stor utmaning, men enligt SPD-kanslern får Putin ändå inte räkna med att undsättningen för Ukraina förminskas eller stängs av.

Som bara en konsekvens efter det ryska anfallskriget försörjs f n omkring en miljon flyktingar från de krigshärjade områden med hjälp av tyska skattemedel.

Därtill kommer ett stort antal migranter från Afrika eller Asien som av olika skäl ansöker om asyl i t ex Tyskland.

Det är knappast någon hemlighet att den dramatiskt ökande migrationen medför en rad samhällskonflikter. Bland annat rör det sig om bristande resurser i överbelastade kommuner.

Ett djupt bedrövligt resultat är sedan också uppsvinget för det främlingsfientliga högerradikala partiet AfD.

Även dessa betungande omständigheter ingår i Olaf Scholz kongresstal.

Han ifrågasätter inte den tyska asylrätten för politiskt förföljda men vill komma fram till lösningar då den s k irreguljära migrationen som pågår av andra motivlägen begränsas.

– Likväl behöver Tyskland en reglerad arbetskraftsinvandring för att även i framtiden kunna generera ekonomisk tillväxt, uppmanar Olaf Scholz i Berlin.

Utväg sökes

Med spänning väntade partiets delegater på förbundskanslerns redovisning om den jäsande koalitionskonflikten i budjetfrågan.

– Det är en svår uppgift, säger Scholz eftersom man måste enas med andra motstridiga uppfattningar.

Han uttycker en vag optimism om att fallet inte är olösbart.

– För mig står det ändå klart att den aktuella situationen aldrig får leda till att socialstaten tunnas ut. Den tillhör vårt lands DNA, fastslår SPD-kanslern och får en lång applåd i kongresshallen.

En utväg sökes dessutom i konflikten mot högernationalismens tilltagande landvinningar i förbundsrepubliken och i Europa.

Olaf Scholz satsar på krafttag för att utveckla ett nytt perspektiv för ett samhälle som bygger på gemenskap.

– Det finns skeptiker som anser att det som vi gör är fel, säger han men det finns även dem som av principiella skäl främjar hatiska och fördomsfulla värderingar.

Motsvarande hållningar står enligt SPD-kanslern i motsats till det socialdemokratiska idéarvet att verka för solidaritet mot samhällets splittring.

– Vi har en historia och ett ansvar för demokrati och får därför aldrig låta det ske.

– Även under svåra tider måste vi kämpa för mera tillit och rättvisa, säger Scholz i slutet av sitt kampbetonade tal.

Att han med hela sitt långa anförande lyckades att övertyga de drygt 600 delegaterna bevisade fem minuters stående ovationer för SPD-kanslern.

Partiets enhällighet är tveklöst ett värde i sig och den kan blåsa liv i förhoppningen att åstadkomma ett trendbrott i opinionen och bland väljarna.

Uppdrag

Enigheten på kongressen fortsatte sedan även genom en enhälligt antagen motion i koalitionens budgetkonflikt.

Främst på grund av bl a kriget i Ukraina ska regeringen återigen formulera ett nödläge för att lagligt förbigå den grundlagsstadgade upplåningsbromsen.

Förhandligarna pågår och det återstår att se och SPD-kongressens uppdrag kan lämna avgörande spår i den nödvändiga kompromisslösningen.

”Framstegs-koalition” kallades regeringsalliansen med Bündnis90/Die Grünen och FDP för två år sedan. För att leva upp till den ambitionen behövs tveklöst ansträngningar. Om julfrid kommer att uppnås i Berlin återstår det att se.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE