Politiikka
9.5.2016 09:26 ・ Päivitetty: 9.5.2016 09:28
“Pöyristyttävää” – SDP:n kansanedustaja tulistui: Kaikista henkilöistä ei ole työskentelemään tällä alalla
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, miksi pakollisista soveltuvuus- ja pääsykokeista on luovuttu sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa ja miten jatkossa aiotaan estää alalle sopimattomien henkilöiden pääsy koulutukseen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti syyskuussa 2015 ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille ohjeistuksen opiskelijavalinnoista. Sen mukaan henkilökohtaisella soveltuvuudella ei ole vuodesta 2016 enää merkitystä sosiaali- ja terveysalan opiskelijavalinnoissa.
– Kaikista henkilöistä ei ole työskentelemään tällä alalla. Uusi ohjeistus sivuuttaa käytännön kokemuksen ja laajan tutkimustiedon, jonka perusteella soveltuvuuden painoarvoa pitäisi lisätä. Sosiaali- ja terveysalalla toimiminen on erittäin vaativaa, ja vaativuus kasvaa jatkuvasti.
Muun muassa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on kritisoinut pääsy- ja soveltuvuuskokeista luopumista sosiaali- ja terveysalalla. Liiton mukaan soveltuvuuskokeet ovat tärkeitä esimerkiksi potilasturvallisuuden takia.
Mäkisalo-Ropposen mukaan onkin vaikea ymmärtää ministerin perusteluja siitä, miksi pääsy- ja soveltuvuuskokeista voidaan luopua. Vastauksen mukaan tällä pyritään aiempaa tehokkaampaan ja tarkoituksenmukaisempaan opiskelijavalintaan.
– Sosiaali- ja terveysala ei ole mikä tahansa ala. Siksi onkin pöyristyttävää, että ministeri vastauksessaan sanoo, ettei soveltuvuuskokeita enää tarvita ja vaikka oppilaitos sen järjestäisi, niin hakijaa ei voida jättää valitsematta hylätyn pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella. Ministerin mukaan tavoitteena on parantaa hakijoiden yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa. Eikö pitäisi ajatella potilasturvallisuutta?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.