Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Sirpa Paatero toivoo presidentiltä enemmän kantoja kotimaan keskusteluun

Sirpa Paatero tavoittelee SDP:n presidenttiehdokkuutta.

SDP on saanut tänään nopealla aikataululla kolme henkilöä, jotka tavoittelevat puolueen presidenttiehdokkuutta. Yksi heistä on kansanedustaja Sirpa Paatero.

Paatero kertoo Demokraatille alkaneensa harkita ehdokkuutta sen jälkeen, kun kansanedustajat Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma olivat kieltäytyneet ja tilanne aukeni uudenlaisena.

– Sain pyyntöjä tai kysymyksiä puolueosastoilta. Viime viikon alkupuolella olen ilmoittanut puolueosastoille, että esityksen saa tehdä.

Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat myös kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen. Paatero iloitsee monista ehdokkaista.

– Se on minusta hienoa. On arvokasta, että meidän puolueosastot ovat aktiivisia ja tekevät esityksiä. Jäsenet pääsevät äänestämään ja osallistumaan. Jäsendemokratia toteutuu.

”Suomea ei voi jakaa kahtia.”

Paaterolla on kokemusta ulkoministeriöstä Stubbin (kok.) hallituksen kehitysministerinä. Tällä hetkellä hän on eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen.

Lisää aiheesta

Paatero uskoo, että SDP:n ehdokkuudesta kisattaessa ulko- ja turvallisuuspoliittisten kysymysten ohella esiin nousee arvojohtajuus.

– Suomea ei voi jakaa kahtia niin, että toiset pärjäävät entistä paremmin ja toiset entistä huonommin.

Paatero katsoo, että tasavallan presidentin pitäisi sanoa tiukemmin ei rasismille. Hänen mielestään Sauli Niinistö ei ole sanonut varsinaisesti mitään väärin, mutta rasisminvastaista viestiä pitäisi vahvistaa.

Presidentti Niinistöltä ja tulevalta presidentiltä Paatero toivoo myös enemmän kannanottoja kotimaan asioihin.

– Presidenttiä kuunnellaan ja hänen sanallaan on painoarvoa.

”Painotuseroja.”

Varsinaisessa presidentinvaalikeskustelussa Paatero pitää selvänä, että iso teema on Suomen asemointi eurooppalaisessa yhteisössä ja koko maailmassa. Turvallisuuspolitiikka näyttelee tärkeää osaa.

Millaisia eroja on teidän ja Sauli Niinistön turvallisuuspoliittisessa linjassa?

– En usko, että siinä on ihan vastakkaisia näkökulmia, enemmän varmaan joitakin painostuseroja. Niinistö on yhä edelleen samalla linjalla kuin sosialidemokraatit Naton suhteen. Esimerkiksi siinä, kuinka aktiivisia ollaan kansainvälisten järjestöjen osalta, vaikka YK:ssa, luulen, että minä tai sosialidemokraatit olisimme aktiivisempia kuin hän.

Paatero toivoo, että ennen SDP:n jäsenvaalia, jossa presidenttiehdokas valitaan, ehdokuutta tavoittelevilla voisi olla joitakin yhteisiä tilaisuuksia.

Demokraatti on jälleen tänään kysellyt monilta kansanedustajilta, ovatko he lähdössä tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta. Esimerkiksi Sanna Marin, Ilkka Kantola, Maria Guzenina ja Susanna Huovinen ovat sanoneet ei.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE