Politiikka
24.5.2016 08:34 ・ Päivitetty: 24.5.2016 11:51
Professori iskee takaisin: ”Jos se heijastelee elinkeinoelämän huipun yleistä ymmärrystä, taidamme olla hukassa”
Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professorin Markku Kuisma mukaan keskustelu valtionyhtiöistä on enimmäkseen ideologista ja yksinkertaistavaa.
Kuisman mukaan historiallinen tarkastelu osoittaa, että valtionyhtiöt ovat keskenään erilaisia siinä missä perhe- ja pörssiyhtiötkin. Yrityksen toimiala ja koko määrittävät usein luovuutta tai tehokkuutta enemmän kuin omistustausta.
– Jotkut väittävät, että 1970-luvun kuvaputkiyhtiö Valco kertoo asiasta kaiken oleellisen. Siinä tapauksessa Kreikka on totuus eurosta, Donald Trump totuus Yhdysvalloista ja Olkiluodon voimalarakennusskandaali yhdessä Talvivaaran kanssa totuus yksityisten yritysten parhaista saavutuksista.
Kuisma on kirjoittanut Kalevi Sorsa -säätiölle artikkelin Mikä on totuus valtion yhtiöistä?.
Kuisma haastaa samalla Hannu Leinosen Elinkeinoelämän valtuuskunnalle EVAlle tekemän raportin Laiska jättiläinen. Kuisman mielestä sen viisi teesiä valtion omistuksen keventämisestä eivät tarkemmassa analyysissä pidä edes kärjistyksenä paikkansa.
– Jos se heijastelee elinkeinoelämän huipun yleistä ymmärrystä kohtuullisen isoista kysymyksistä, taidamme olla hukassa, Kuisma kirjoittaa.
Professorin mukaan Suomen ei ole syytä uhrata tuottoisia kruununjalokiviään globaaleihin sijoituspeleihin vain harhaisten uskomusten ja väärin ymmärretyn sijoittajamyönteisyyden vuoksi.
Lisää aiheesta
– Hädän hetkellä muita kuin valtio ei ole. Ylpeimmät markkinaliberalistitkin hakeutuvat silloin anomaan valtiolta perälautaa tai muita turvakeinoja. Niin teki muiden mukana myös Sampo 2008 alkaneen finanssikriisin pahimmassa turbulenssissa. Häpeily valtio-omistuksesta unohdettiin hetkeksi.
Kuisman myöntää, että valtion yhtiöt eivät ole aina parhaita tai ylivertaisia, mutta Suomi modernisoitui Nesteen, Outokummun ja Rautaruukin ynnä muiden vanavedessä.
– Ne ovat luoneet synty- ja kasvumahdollisuuksia yksityisille, joita ei olisi olemassakaan ilman valtiollista teollisuutta.
Professori haluaakin puhua valtion yhtiöistä: karaktääriltään yksilöllisistä yrityksistä, joilla eri syistä sattuu olemaan sama pääomistaja.
– Tutumpi käsite valtionyhtiöt kantaa vahvoja mielikuvia, jotka ovat käyttökelpoisia agitaatiossa ja propagandassa, mutta harvemmin hyödyksi käytännöllisessä ongelmanratkaisussa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.