Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professorilta rankkaa kritiikkiä IS:ssä virkamiehille ja oikeuskanslerille – näin Marin kommentoi liikkumisrajoitusesityksen poisvetämistä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Pääministeri Sanna Marin (sd.).

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan virkamiehet ja asiantuntijat ovat tehneet parhaansa liikkumisrajoituksen valmistelussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tiedän, että on kova tarve ja ymmärrettäviäkin syitä kritisoida tehtyä valmistelua, mutta itse kyllä annan tunnustusta ja arvostusta sille työlle, mitä virkamiehet, asiantuntijat ja terveysviranomaiset ovat tehneet tässä kovassa aikapaineessa, Marin sanoi poistuessaan keskiviikkoiltana hallituksen neuvottelusta.

Hallitus joutui vetämään keskiviikkona lakiesityksen liikkumisrajoituksesta pois eduskunnasta sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta oli antanut siitä murska-arvion.

Merkittävän lakiesityksen kariutuminen kirvoitti heti voimakasta arvostelua. Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ihmetteli Ilta-Sanomissa oikeuskanslerin harjoittamaa laillisuusvalvontaa suorin sanoin.

– Lähden siitä, ettei valtioneuvoston jäseniltä alkaen pääministeristä tarvitse odottaa sitä, että he ovat oikeudellisten asioiden asiantuntijoita. Eikä varsinkaan sitä, että he osaavat kirjoittaa pykäliä ja laatia säädösteknisesti oikeanlaisia lakeja, Ojanen sanoi lehdelle.

Ministerien pitää Ojasen mielestä pystyä luottamaan siihen, että heidän ympärillään oleva virkakunta kykenee tarjoamaan sellaista oikeudellista osaamista, joka pysyy ainakin kohtuullisesti peruslain sallimalla kentällä.

–  Nyt mentiin sen verran pahasti kartalta ulos, että on pakko kysyä, miten meillä toimii laillisuusvalvonta eli valtioneuvoston oikeuskanslerin harjoittama laillisuusvalvonta, Ojanen sanoi.

Lisää aiheesta

Marinin mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto käydään eri ministeriöissä läpi ja samalla arvioidaan, onko uutta esitystä mahdollista antaa ja missä aikataulussa.

– Me emme ole vielä käsitelleet tällaista esitystä, vaan nyt tätä arviointityötä tehdään.

Perustuslakivaliokunta peräänkuulutti yksityiskohtaisempaa sääntelyä, jolla puututtaisiin kohtaamisiin tarkkarajaisemmin laajan liikkumisrajoituksen sijaan. Marinin mukaan valtioneuvosto tunnistaa monia haasteita, joita toisenlaiseen sääntelyyn liittyisi.

– Ei ole laisinkaan yksinkertainen kysymys, millä tavalla poliisi esimerkiksi valvoisi näitä yksityistiloissa, kodeissa tapahtuvia kokoontumisia, Marin sanoi.

Asian näkivät vaikeaksi myös Demokraatin haastattelemat rikosoikeuden professorit Kimmo Nuotio ja Matti Tolvanen.

Tolvanen epäilee vahvasti, että kotirauhan suojaa muuttava esitys, jolla poliisi voisi mennä kotirauhan piirin tarkistamaan kuinka moni on paikalla, läpäisisi perustuslakivaliokuntaa. Tällaista ei ole lainsäädännössä koeponnistettukaan.

– Ennustaisin, että erittäin suuria vaikeuksia tulisi perustuslakivaliokunnassa saada läpi, Tolvanen sanoi.

Maskivelvoitteen osalta hallitus valmistelee hänen mukaansa tarvittavaa muutosta tartuntatautilakiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE