Kotimaa
7.1.2017 12:11 ・ Päivitetty: 7.1.2017 12:14
Professorit: ”Perussuomalainen ministeri ja tietyt kansanedustajat ylittivät kielletyn rajan”
Oikeustieteen professori Juha Lavapuro ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvostelevat poliitikkoja puuttumisesta heidän työskentelyynsä. Professorit kirjoittavat aiheesta perustuslakiblogissaan. Kummatkin toimivat perustuslakivaliokunnan säännöllisesti kuulemina asiantuntijoina.
”Kritisoimme edellisessä blogikirjoituksessamme perussuomalaisen ministerin ja samaa puoluetta edustavien perustuslakivaliokunnan jäsenten toimintaa työttömien maahanmuuttajien kotoutumistukea koskevassa asiassa. Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Meri, on tämän jälkeen esittänyt Iltalehden haastattelussa, että olemme esiintyneet maahanmuuttoasioissa tavalla, joka ei ole pelkkää juridista pohdintaa. Hänen mukaansa ”jokaisella on tietysti omat henkilökohtaiset näkemykset, mutta silloin pitäisi lähteä itse politiikkaan eikä ratsastaa asiantuntijuudella”.”
”Juuri ennen joulua vastaavanlaisia näkemyksiä esitti myös perussuomalaisten ”puoluetyömiehen” titteliä käyttävä Matti Putkonen Tuumaustunnilla, jossa hän väitti myös osan oikeusoppineista lähteneen mukaan kuoroon, jossa perustuslakia käytetään uutena ”sisäpolitiikan Moskovan korttina”. Väite siis lienee, että olisimme perustuslakia koskevien juridisten pohdintojen sijaan ryhtyneet politikoimaan perustuslailla.”
Suomen ei pidä ottaa pienintäkään askelta sillä tiellä, jota Puola ja Unkari ovat jo hyvän matkaa kulkeneet.
Professorit kirjoittavat, että oikeusvaltioon ja perus- ja ihmisoikeuksiin sitoutuneina professoreina ja perustuslakivaliokunnan asiantuntijoina heillä on vastaava yhteiskunnallinen vastuunsa, jonka he ottavat vakavasti.
”Jos poliittiset toimijat toimivat tavalla, joka estää lakien perustuslainmukaisuutta valvovia instituutioita toteuttamasta asianmukaisesti perustuslainmukaista tehtäväänsä ja joka tässä merkityksessä uhkaa oikeusvaltion keskeisiä instituutioita, meidän olisi vastuutonta pysyä siitä vaiti. Suomen ei pidä ottaa pienintäkään askelta sillä tiellä, jota Puola ja Unkari ovat jo hyvän matkaa kulkeneet.”
Heidän mukaansa työttömien maahanmuuttajien kotoutumistukilakiehdotuksen valmistelussa ja eduskuntakäsittelyssä rajan yli mentiin kahdessa kohtaa.
Lisää aiheesta
”Ensin oikeuskansleri sivuutettiin tietoisesti lainvalmisteluvaiheessa ja myöhemmin perustuslakivaliokuntaa yritettiin estää antamasta lausuntoa, jossa Suomessa laillisesti oleskelevien ulkomaalaisten oikeuksia kaventava lakiehdotus olisi todettu perustuslainvastaiseksi. Samalla puoluepolitiikka hiipi ellei peräti tunkeutunut perustuslainmukaisuuden valvontajärjestelmäämme.”
Ketkä oikeastaan politikoivat perustuslailla?
Professorien mielestä kyse vaikuttaa olleen erityisesti perussuomalaisten ajamasta lainsäädäntöhankkeesta, jonka valmistelusta vastasi perussuomalainen ministeri ja jonka perustuslakivaliokuntakäsittelyssä varsinkin perussuomalaiset jäsenet pyrkivät aktiivisesti estämään perustuslakivaliokuntaa esittämästä asiaan liittyviä valtiosääntöoikeudellisia ongelmia koskevaa lausuntoaan.
”Voi tietenkin esittää kritiikkiä myös joidenkin muidenkin puolueiden suuntaan, koska ne ovat vähintään hiljaisuudellaan sallineet nyt nähdyn poliittisen manööverin, mutta ennen muuta kielletyn rajan nyt ylittivät perussuomalaisten ministeri ja tietyt kansanedustajat.”
Lopuksi Lavapuro ja Ojanen kirjoittavat, että jotkut poliittisen eliitin jäsenet tuntuvat pitävän oikeusvaltion keskeisten periaatteiden puolustamista politikointina, kohtelevan perus- ja ihmisoikeuksien puolustajia poliittisina vastustajinaan sekä pitävän perustuslakia ja ihmisoikeuksia lähinnä poliittisena riesana.
”Mistä se kertoo? Ketkä oikeastaan politikoivat perustuslailla”, he kysyvät.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
20.12.2016 06:28
Ps-leiristä avautuminen: Perustuslakia voidaan muuttaa ”myös vähemmän vihervasemmistolaiseen suuntaan”
Kotimaa
20.12.2016 04:33
Oikeustieteen tohtori: ”Suomi lakkaisi olemasta demokratia, jos oikeuskansleri tai muu virkamies voisi määrätä, millaisen esityksen hallitus saa viedä eduskuntaan”
Politiikka
19.12.2016 12:55
Valtio-opin professori: Perustuslain muuttamisen ei pidäkään olla helppoa – ”Ihmettelen, mitä tapahtuu”
Politiikka
19.12.2016 12:08
Yrittäjätausta tekee Sipilästä kärsimättömän – Tutkija perustuslakikohusta: ”Hän on tottunut nopeisiin tuloksiin”
Politiikka
19.12.2016 11:27
Antti Lindtman: Olisi kaikkien suomalaisten etu, että hallitus selvittää perustuslakiongelmat mahdollisimman nopeasti
Politiikka
19.12.2016 11:16
Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja: Oikeusvaltio uhattuna — ”Tällaista emme ole voineet kuvitella mahdolliseksi Suomessa”