Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja: Oikeusvaltio uhattuna — ”Tällaista emme ole voineet kuvitella mahdolliseksi Suomessa”

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen nostaa esiin kolme huolestuttavaa asiaa Juha Sipilän hallituksen työskentelystä tuoreimmassa blogikirjoituksessaan. Tuppurainen on otsikoinut tekstinsä ”Oikeusvaltio uhattuna”. Tuppurainen on suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja.

Ensimmäisiin lukeutuvat oikeuskansleri Jaakko Jonkan moitteet lainvalmistelun ongelmista. Asia on myös Tuppuraisen mukaan vakava ,eikä sitä voi sivuuttaa.

”Kyse on perustuslain merkityksen väheksymisestä, millä voi olla arvaamattomia seurauksia kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.”

Myös Ylen tilanne huolettaa.

”Merkittävien toimittajien eroaminen tehtävistään jättää ilmaan kysymyksiä, vaikka Ylen johto sanoo asian tulleen käsitellyksi. Jo epäilys median itsesäätelystä vallanpitäjien suojelemiseksi on raskasta, eivätkä tällaiset uutiset kasvata Suomen mainetta maailmalla.”

Tämä on hyvin poikkeavaa eurooppalaisessa keskustelussa ja herättää jopa kysymyksen, halutaanko Suomessa enää vaalia vapaata kansalaisyhteiskuntaa, joka on liberaalin demokratian ehdoton edellytys.

Tuppuraisen mukaan kielteistä vaikutelmaa synkentää myös ulkoministeriöstä rahoitettavien kansalaisjärjestöjen kohtelu.

”Aiempi avoin ja suora budjettirahoitus on poistettu valtion ensi vuoden talousarviosta. Tilalle on tullut hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttamiseen sidottu hankehaku. Väistämättä herää kysymys, mikä muutoksen taustalla on. Miksi järjestöjen riippumattomuutta ei varjella? Miksi ei budjettikirjaan avoimesti merkitä, että valtio rahoittaa muun muassa Suomen YK-liittoa? Kansalaisyhteiskunnan toimivuus ja kansalaisjärjestöjen vapaus on yksi länsimäisen liberaalin demokratian kulmakivistä”, Tuppurainen kirjoittaa.

Asia oli esillä viime perjantaina eduskunnassa. Tuppurainen ihmetteli tuolloin ulkoministeri Timo Soinille (ps.), miksi Soini ei voi selvästi sanoa esimerkiksi, että Suomen YK-liittoa halutaan tukea sen tärkeässä työssä.

”Miksi te haluatte sitoa kansalaisjärjestöjen rahoituksen teidän hallituksenne ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan? Tämä on hyvin poikkeavaa eurooppalaisessa keskustelussa ja herättää jopa kysymyksen, halutaanko Suomessa enää vaalia vapaata kansalaisyhteiskuntaa, joka on liberaalin demokratian ehdoton edellytys. Mitä te, ministeri Soini, haluatte viestittää sillä, ettei entisten vuosien tapaan budjettikirjasta enää näe, mitä kansalaisjärjestöjä halutaan rahoittaa”, Tuppurainen kysyi.

Soini vastasi Tuppuraiselle että hakumenettelyä on muutettu sen takia, että se lisää oikeudenmukaisuutta ja antaa myös hakumahdollisuuden uusille toimijoille.

”Se lisää myöskin läpinäkyvyyttä, ja oikeudenmukaisuutta. Sen takia se on tehty, ja luonnollisesti tulemme huomioimaan, että avustustoimikunta katsoo pitkäjänteisesti kansainvälisiin sitoumuksiin ja velvoitteisiin liittyviä töitä. Ei meillä voi olla sellaista suppeata piiriä, joka pyörii omassa keskuudessaan vuosikymmenestä toiseen. Mutta heillä on mahdollisuus hakea siinä kuin kaikilla muillakin. Tämä on kieltämättä muuttunut.”

SDP:n kansanedustajalle Tuppuraiselle mieleen tulevat esimerkit Euroopasta, etenkin Puolasta.

”EU-komissio on tutkinut maan demokratian tilaa oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta. Tällaista emme kuitenkaan ole voineet kuvitella mahdolliseksi Suomessa.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE