Proggispodden

Proggispodden avsnitt 5 – A vote for change? USAs presidentval 2020

Foto: Jacob Åberg
Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk är värdarna för Proggispodden.

I Proggispoddens femte avsnitt diskuteras det amerikanska presidentvalet som står mellan ämbetsinnehavaren, republikanen Donald Trump och utmanaren, demokraten Joe Biden. Riksdagsledamot och före detta utrikesminister Erkki Tuomioja och Julia Mäklin från AmCham är de två gästerna, medan värdarna är som vanligt Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk.

ABL

 

 

Spänningen stiger inför presidentvalet i USA och exceptionellt mycket står på spel. Den före detta vicepresidenten Joe Biden leder i opinionsmätningarna men ämbetsinnehavaren brukar ofta klara sig bra i slutspurten. Vem tippar Rebecca och Jacob att kommer att vinna?

 

– Om vi är intresserade av vår egen framtid så borde vi vara intresserade av vad som händer i USA, konstaterar Tuomioja om vad som står på spel i valet för oss som saknar rösträtt.

 

Tuomioja förmodar att Elizabeth Warren och Bernie Sanders uppfattades som för radikala i den amerikanska kontexten men han är nöjd med att de har haft ett stort inflytande på Demokraternas program. Biden uppfattas av de moderata väljarna som ett säkert val men partiet som helhet har gått åt vänster enligt Tuomiojas bedömning. Republikanerna har gått så långt åt höger att Tuomioja placerar dem bland ytterhögern.

 

Till frågan om vilket presidentval man kan jämföra årets val med svarar Tuomioja för det första valet 2016 som var liknande på många sätt men också valet 1860 som föregick amerikanska inbördeskriget. Polariseringen är såpass stor men Tuomioja konstaterar att 1860 inte var ett internationellt evenemang på samma sätt som årets val.

 

– Finland är ett litet land som är beroende av globala nätverk, säger Mäklin som uppfattar valet som ett viktigt vägskäl i förhållandena mellan EU och USA.

 

Enligt Mäklin är det som kännetecknar Trump att han har gjort saker som ingen har förväntat sig. Därför kan man inte veta vad fyra år till med honom kan resultera i, speciellt som han inte behöver att beakta sina chanser till omval efter det här valet.

 

Trumps ämbetsperiod har kännetecknats av en polarisering i världspolitiken men Mäklin betonar att man inte kan garantera att valet av Biden innebär en återgång till de gamla förhållandena. En hård linje mot Kina åtnjuter stöd hos de båda stora partierna i USA fast annars har Biden stått för en större respekt för internationella ramverk.

 

Mäklin bedömer att Bidens chanser har blivit bättre på grund av coronakrisen, dels för att seniorerna som har stött Trump hör till riskgruppen, dels för att förortskvinnorna har fått det tuffare i undantagsförhållandena. En viktig faktor i valet är att Trump inte verkar kunna relatera till förortskvinnornas problem.

 

– Det är lätt att hålla med Julia Mäklin om att internationella institutioner som FN och Nato påverkas av vem som är president i USA, konstaterar Storbjörk i slutdiskussionen.

 

– Det är nedslående att Erkki Tuomioja jämför årets val med valet som föregick inbördeskriget, påpekar Åkers och nämner att hon har hört lika dystra synpunker också av andra som har kommenterat läget i USA i år.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE