Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

PS tekee välikysymyksen hallituksen energiapolitiikasta – Marin selvitti kyselytunnilla, miten viestitteli Scholzin kanssa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti eduskunnan täysistunnossa pääministerin ilmoituksen yhteydessä, että perussuomalaiset tekee hallitukselle välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän uhkaili sillä jo syksyn ensimmäisellä kyselytunnilla ennen pääministerin ilmoitusta.

Purran mukaan hallitus ei edelleenkään ymmärrä tilanteen koko kuvaa. Hänen mielestään kyse ei ole pelkästään Venäjän hyökkäyssodasta vaan energia- ja ilmastopolitiikassa tehdyistä virheistä.

“Venäjän hyökkäys on akuutin kärjistymisen aiheuttaja, mutta se ei ole energiaongelmien koko syy. Ideologisesti toteutettu energia- ja ilmastopolitiikka on perimmäinen syy ongelmille ja energiakriisille. Koska hallitus ei vieläkään suostu tätä ymmärtämään, eivät sen esittämät korjauskeinotkaan ole toimivia”, hän toteaa tiedotteessa.

Purra moittii myös sitä, että pääministeri ei vastannut Fortumia ja omistajaohjausta koskeviin perussuomalaisten kysymyksiin.

“Olemme vaatineet saada vastauksia heinäkuusta asti. Näitä ei edelleenkään tullut. Haluamme saada selvyyden, mitä tammikuussa tapahtui, kun Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla ja miksi Suomelle jäi kesällä Saksan edessä luu käteen niin sanotussa Uniperin pelastuspaketissa. Mikä tulee olemaan suomalaisen veronmaksajan enimmäisvastuu näistä sotkuista ja hallituksen ja neuvottelijoiden osaamattomuudesta?”

PERUSSUOMALAISET ja kokoomus halusivat tietää kyselytunnilla, osallistuiko Marin riittävän vahvasti neuvotteluihin suomalaisten veronmaksajien puolesta ja millä viestintävälineellä hän oli kesällä yhteydessä Saksan liittokansleriin Olaf Scholziin.

“Olen ollut yhteydessä puhelimitse, viestillä, joka on valmisteltu yhteistyössä omistajaohjauksen kanssa”, Marin vastasi.

Hän sanoi Suomen hallituksen tukeneen omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) neuvottelujen aikana ja kertoi antaneensa myös itse tämän työlle tukea.

Fortum solmi heinäkuussa Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin lähes 80 prosentista. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan Uniperia 7,7 miljardin euron suuruisella rahoituksella.

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sanoi Saksan neuvotelleen korkeimmalla tasolla, mihin Tuppurainen vastasi, että Saksan hallitusta neuvotteluissa edusti virkamiestaso.

“Poikkeuksena ne neuvottelut, joita allekirjoittanut kävi oman ministerikollegansa kanssa.”

Tuppurainen sanoi myös, että Fortum sopi heinäkuussa Saksan hallituksen kanssa Uniperin vakauttamispaketista. Suomen hallitus osallistui neuvotteluihin Fortumin enemmistöomistajana, mutta pääasiallisesti neuvotteluita kävi hänen mukaansa Fortum Saksan hallituksen edustajien kanssa,

“Tässä kokonaisuudessa ei tarvittu Fortumin pääomitusta Uniperille eikä Suomen veronmaksajien rahaa, ei euron euroa. Saksa maksoi, Saksa kattoi näitä tappioita.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE