Politiikka
3.6.2017 09:22 ・ Päivitetty: 3.6.2017 09:22
PS:n eduskuntaryhmän johto kiistää hajoamisvaaran – Kankaanniemi puolueen muutoksesta: ”Ei hengitysvaikeuksia”
Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa, mikäli Jussi Halla-aho valitaan puolueen puheenjohtajaksi. Näin kertoi Lännen Media tänään lähteisiinsä viitaten.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi (ps.) kiistää Demokraatille uutisen ”turhana spekulointina”.
– Ei mitään merkkejä siitä että mitään tapahtuisi, valitaan kuka tahansa.
– Onhan meillä ollut tässä tiukkoja paikkoja kaksi vuotta solkenaan, ryhmä on pysynyt varsin hyvin kasassa, ei se nyt tähänkään hajoa.
– Eduskuntaryhmä on vahvassa asemassa silloin, kun hallitustyötä arvioidaan, meillä ei ole mitään keskustelua ollut, että tapahtuisi mitään muutosta. Asiakysymykset ratkaisevat jatkossa edelleen, miten hallitusyhteistyö etenee.
Kankaanniemen mukaan hänen tiedossaan ei ole, että kukaan eduskuntaryhmästä suunnittelisi lähtevänsä muualle tai hajottavansa puoluetta.
– Ei ole tällaisia kaavailuja tullut missään yhteydessä esillä.
Lisää aiheesta
Kankaanniemi valmis jatkamaan puheenjohtajasta huolimatta.
Toimi Kankaanniemi on itse valmis jatkamaan perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajana, valitttiin puheenjohtajaksi kuka tahansa.
– Kun tämän homman suostuin ottamaan vastaan, en minä silloin sitten lähde siitä pelaamaan mitään peliä. Eduskuntaryhmä päättää puheenjohtajasta eikä puoluejohto.
Myös sitä on ennakoitu, että ainakaan kokoomus ei kenties jatkaisi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Kokoomuksen kansanedustaja Eero Suutari on ilmaissut tämän suoraan Demokraatille ja kertonut, että asiasta on ollut puhetta myös kokoomuksen puoluehallituksessa ja eduskuntaryhmässä, vaikkakaan loppuun asiaa ei ole keskusteltu.
– Jos Halla-aho tulee, tulee suuria vaikeuksia olla mukana hallituksessa. Lähtökohtaisesti ei haluta sellaista, sitten pitää olla pienessä roolissa, jos hän on ministerinä. Tosi pienessä. Minun kantani on tämä, Suutari sanoi.
Puoluelähteisiin viitaten asia nousi esiin myös Lännen Median uutisessa.
– Jätän ihan täysin omaan arvoonsa tuollaiset puheet. Suomessa on tietysti sanan ja mielipiteen vapaus perustuslakiin kirjoitettuna. Saavathan hekin käyttää sitä, mutta ei sillä mitään merkitystä ole, päätämme itse, miten etenemme, Kankaanniemi kommentoi Lännen Median tietoja.
Kankaanniemi sanoo myös, ettei hänellä ole mitään tietoa, että RKP:tä ja KD:tä olisi kosiskeltu halllitukseen vaihtoehtona sille, että perussuomalaisille tulisi lähtö.
Myöskään sitä, että Timo Soini (ps.) tai mahdollisesti myöskään Jussi Niinistö (ps.) eivät voisi jatkaa hallituksessa ministereinä, mikäli Halla-aho valitaan, Kankaanniemi ei kommentoi.
– Ihan ennenaikaisia turhia puheita.
”Olen savuton kaveri.”
Kumpi on vahvemmilla puheenjohtajakisassa, Sampo Terho vai Jussi Halla-aho.
– Paras valitaan koska demokratia toimii puolueessa, kun jäsenistö pääsee äänestämään suoraan.
Perussuomalaisten on arvioitu muuttuneen yhä kansalismielisemmäksi puolueeksi kannattajakunnaltaan. Tästä kielinee myös Jussi Halla-ahon kasvanut suosio kyselyissä.
– Tämä on ihan sama eduskuntaryhmä kuin valittiin huhtikuussa 2015, vain yksi (Maria Tolppanen) on lähtenyt pois. Ei mitään muutosta ihmisissä ole tapahtunut, en usko että ajattelussakaan. Media tietysti elää omaa elämänsä. Halitusohjelma, puolueohjelma ja ryhmän tavoitteet ovat entiseltään.
Kun Kankaanniemeltä kysyy, miten helppo hänen on hengittää muuttuvassa puolueessa, esiin nousee tupakkavertaus.
– Olen savuton kaveri niin minulla on keuhkot kunnossa. Ei ole hengitysvaikeuksia.
– Jokaisessa puolueessa on ihmisiä, jotka ajattelevat vähän eri tavalla eri asioista. Talouspolitiikasta ja sosiaalipolitiikasta ja veroista, myös maahanmuuttopolitiikasta. Kuitenkin yhdessä toimitaan eri puolueissa. Kepu on jakautunut alkoholipoitliiakassa todella rajusti. Kaikissa isoissa puolueissa on näitä painotuksia. Se on rikkaus, sittempähän keskustellaan elävästi.
– Maahanmuutto on tärkeä yhteiskuntapoliittinen kysymys, siitä pitää käydä keskutelua. Varmasti eri eduskuntaryhmissä käydään. Tietysti suvakkeja, jotka haluavat rajat auki ja moskeijat joka kaupunkiin, on toisissa ryhmissä enemmän, toisissa ei sitten näin ole, Kankaanniemi sanoo.
”Ne tiet ovat hyvin lyhyet, siinä ei ainakaan lähtenyt porukka pärjää.”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa vetää yhtä köyttä Kankaanniemen kanssa.
– Spekulaatioita voi aina tehdä, tämä on vapaa maa. Todenperäisyys voi olla aivan toinen. En usko mihinkään kahtiajakautumiseen. Totta kai puheenjohtajakisa on aika hektistä niin kuin joka puolueella, jos on tasavahvoja ehdokkaita, mutta en usko kahtiajakautumiseen. Tietysti puolueen täytyy jatkaa yhtenä miehenä ja naisena.
Elomaa toteaa nähneensä perussuomalaisten edeltäjän SMP:n hajoamisen 1972. Hänen mukaansa siihen oli muutama syy, jotka eivät ole olleet julkisuudessa. Elomaa aikoo paljastaa ne puoluekokouksessa. Hän uskoo, että perussuomalaiset eivät tee samaa virhettä kuin SMP eli jakaudu..
– Ne tiet ovat hyvin lyhyet, siinä ei ainakaan lähtenyt porukka pärjää.
Elomaa ei ole vielä julkisesti ilmoittanut, ketä kannattaa puheenjohtajaksi.
– Siinä on johtajuus, kuka pystyy kokoamaan porukan. Sellainen johtaja pitää valita, kuka pystyy.
Elomaan mukaan perussuomalaisten ryhmässä ei puhuta puolueen vaihtamisesta.
– Ja aika paljon kuulen, kun olen varapuheenjohtaja ja aika paljon olen luottamuksellakin puhunut. Sitä on puhuttu, että puolueen agendaa pitää kirkastaa, mutta että lähdetään kokonaan irti, edes kaikkein kriittisimmiltä sellaista en ole kuullut.
– Sanon ihan rehellisesti, hajaantumiseen en usko ja sitä ei ole meidän omissa puitu. En usko, että Terho ja Halla-ahokaan sitä haluaisivat, he näkevät että vahvuus on siinä että me olemme yhdessä.
”Yksikään ei ole tullut sanomaan.”
Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan ensi viikonloppuna Jyväskylän puoluekokouksessa.
– On iso vastuu äänestämisessä, että jokainen ajattelee loppuun asti. Lopputulosta pitää kunnioittaa, sillä mennään sitten eteenpäin. Demokratia on aina demokratia, Elomaa sanoo.
Hän kiistää myös sen, että kokoomuksesta olisi viestitetty, ettei hallitusyhteistyö voisi jatkua, jos Halla-aho voittaa.
– Ei. Polemiikkia on tullut siitä, että hänellä on omat tiukat kannat … Yksikään ei ole tullut sanomaan, että ei jatketa yhteistyötä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.