Politiikka

”Puolueet koolle välittömästi!” – Lindtman: Vaalien ajankohta ei ole hallituksen ilmoitusasia

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hallitus teki näissä oloissa välttämättömän ratkaisun lykätä maakuntavaaleja ja sote-uudistuksen voimaantuloa. Sen sijaan vaalien ajankohta vakiintuneiden demokratian pelisääntöjen mukaan ei ole pelkkä hallituksen ilmoitusasia.

– Hallitus teki välttämättömän ratkaisun siirtämällä sote-uudistusta, mutta kysymys kuuluu, onko nyt nähdyistä virheistä otettu opiksi? Sote-valmistelu on tähän mennessä tehty kiireellä ja poliittinen ohjaus on syrjäyttänyt järkevän valmistelun. Nyt kannattaisi ottaa opiksi aiemmista virheistä ja katsoa myös vaalien aikataulua rauhassa.

Lindtman ihmettelee hallituksen ilmoitusta uusien vaalien ajankohdasta.

– Vakiintuneen käytännön mukaisesti Suomessa vaalien ajankohdasta neuvotellaan puolueiden kesken yli hallitus-oppositiorajojen. Suomalaisen kansanvallan perinteeseen ei kuulu se, että hallitus määrää vaalit pidettäväksi silloin, kun se sille parhaiten sopii. Maakuntavaalien järjestäminen lokakuussa 2018 ei ole pelkkä hallituksen yksipuolinen ilmoitusasia.

Lindtmanin mukaan hallituksen on välittömästi kutsuttava puolueet koolle neuvottelemaan yhdessä vaalien ajankohdasta.

– Järkevintä olisi pitää maakuntavaalit eduskuntavaalien 2019 kanssa samaan aikaan. Nyt kun sote-uudistuksen voimaantulo joka tapauksessa siirtyy ensi vaalikaudelle, olisi järkevää avata ovi laajemmalle parlamentaariselle yhteistyölle.

Suomalaisen kansanvallan perinteeseen ei kuulu se, että hallitus määrää vaalit pidettäväksi silloin, kun se sille parhaiten sopii.

Pääministeri Sipilän mukaan sote- ja maakuntalait tulevat voimaan vain kolme ja puoli kuukautta ennen maakuntavaaleja, kesällä 2018.

– Kolme ja puoli kuukautta on aivan liian lyhyt aika ehdokasasettelun ja vaaleihin valmistautumisen kannalta. On hyvä muistaa, että aikaisemmassa valmistelussa ei missään vaiheessa muodostunut ongelmaksi vaalien ja voimaantulon välinen aika. Tämän vuoksi ei pitäisi olla mitään estettä käydä vaalia 2019 huhtikuussa, jos sote astuu voimaan 2020, Lindtman päättää tiedotteensa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat