Nyheter

Qvintus och Rinne diskuterade utbildning, vård och ekonomi

Topi Lappalainen
De socialdemokratiska riksdagskandidaterna Antti Rinne och Dimitri Qvintus på Espresso Edge i Kronohagen. Riksdagens vice talman Rinne kandiderar för omval i Nyland och Qvintus ställer upp i Helsingfors valkrets.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus fortsatte med sin serie av tillställningar inför valet med ett möte på café Espresso Edge i Kronohagen i Helsingfors den 23 mars.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Med sig hade han riksdagens vice talman Antti Rinne. Qvintus var specialmedarbetare när Rinne var partiordförande och statsminister och uppträdandet var mycket samstämmigt.

– Utan samarbete och kompromisser kan man inte åstadkomma någonting i politiken, sade Qvintus om sin syn på politiken och som en inledning till en diskussion som handlade om regeringsperioden som lider mot sitt slut.

– Det var trevligt att ha möjligheten att komma hit. Det är värdefullt för mig att du har varit med när jag var partiordförande och statsminister. Vi blev det största partiet i riksdagsvalet för första gången efter 20 år och statsministerparti efter 16 års paus, konstaterade Rinne.

– Det gällde att vara färdiga till regeringsförhandlingarna, berättade Rinne om SDP:s beredskap att ta över statsministerposten år 2019.

– Statsskulden var alltid den viktigaste saken, inte människorna och deras liv. Vi bestämde att vi ska förändra situationen. Ekonomin är ett medel för att bygga samhället.

– Statsskulden var alltid den viktigaste saken, inte människorna och deras liv, sade Antti Rinne om läget före riksdagsvalet 2019. (Foto: Topi Lappalainen)

Enligt Rinne gällde det att ändra politikens utgångspunkt och han upplever att det har fungerat mycket bra.

– Vi har gjort strukturella reformer till exempel när det gäller social- och hälsovården, påminde Rinne om regeringsperiodens resultat. För honom har ändå den allra viktigaste saken varit den förlängda läroplikten och gratis andra stadiets utbildning.

Rinne påminde om att inte minst många unga män lever på socialskyddet när de saknar utbildning och 17,19 euro per dag är inte mycket. De lockas till grå ekonomi och begår stölder.

– Gratis andra stadiets utbildning behövdes för att bryta spiralen.

Om sin avgång som statsminister i december 2019 konstaterade Rinne att han avgick för att regeringsprogrammet kunde genomföras.

Qvintus berättade om hur han som specialmedarbetare besökte många företag med Rinne. Alla sade samma sak att utbildningssystemet är hemligheten bakom Finlands framgång.

– Näringslivet vill ha kunnig arbetskraft, betonade Qvintus.

Utbildningsfrågan engagerade publiken till frågor och Qvintus underströk betydelsen av satsningar på grundskola och småbarnspedagogik i sina svar.

Rinne påpekade att den låga nativiteten påverkar möjligheten till sådana satsningar. Han menade också att det gäller att lösa åldringsfrågan. 1,3 miljoner finländare är över 65 år och siffran kommer att vara över 2 miljoner på 2040- eller 2050-talet.

Även vårdfrågan engagerade publiken.

Rinne lyfte fram att alltför många barn inte rör på sig tillräckligt, vilket syns i bland annat förekomsten av diabetes. Även minnessjukdomar är något som har en koppling till levnadsvanorna. En bättre folkhälsa leder också till en bättre ekonomi.

– Här ser man problematiken som har funnits i den ekonomisk-politiska och i den allmänpolitiska diskussionen. Man stirrar på bnp per capita men det berättar inte allt, kommenterade Qvintus och betonade att förebyggande åtgärder blir billigare.

Diskussionen fortsatte livligt bland annat om statsskulden och välfärdsstaten, skattesystemet samt rasism och mobbning i skolorna.

Även Centerns framtidsutsikter kom på tal. Både Rinne och Qvintus efterlyste en vision och identitet för Centern som har profilerat sig negativt under pågående regeringsperiod.

Till en publikfråga om bättre management inom vården svarade Qvintus att politiker måste sluta att låtsas att situationen inte påverkas av politiska beslut, även om arbetsmarknadens parter förhandlar om lönerna.

– Vi har valt att producera vården inom den offentliga sektorn och då är det en fråga om resurser, konstaterade Qvintus.

Även småbarnspedagogikens och skolans resurser diskuterades innan det var dags att avsluta en mångsidig diskussionskväll som engagerade publiken som hade kommit att möta Qvintus och Rinne.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE