Nyheter
10.3.2022 05:48 ・ Uppdaterad: 10.3.2022 07:03
Qvintus talade om Ukraina och säkerhetspolitik på SF:s månadsmöte
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus besökte Socialdemokratiskt Forums (SF) månadsmöte den 9 mars och höll en inledning om kriget i Ukraina.
Qvintus betonade att den säkerhetspolitiska miljön har förändrats permanent och frågan om Finlands säkerhet kommer att vara central i riksdagsvalet.
– Det är krig i Europa och vårt grannland har attackerat Ukraina. Det här är början av slutet för Putin och historiens dom kommer att vara hård.
Enligt Qvintus är kriget i Ukraina ingenting som har uppstått över en natt, utan Ryssland attackerade Georgien 2008 och annekterade Krim 2014.
– Kriget i Östra Ukraina har pågått i åtta år, påminde Qvintus som menade att medan Ukraina har en lång väg att gå, har landet yttrat sin vilja att bli en demokrati och rättsstat.
– Det är något som Vladimir Putins Ryssland inte har kunnat acceptera.
Qvintus menade att en lyckad demokratiutveckling skulle bli en sådan framgångshistoria som skulle leda till många obekväma frågor ur den nuvarande ryska statsledningens synvinkel.
– Vi har ett krig närmare Helsingfors än vad Enare är, lyfte Qvintus fram den geografiska närhetens betydelse för Finland.
– I tio-femton år har Putin försökt splittra västvärlden, kommenterade Qvintus med tanke på Rysslands stöd för populistiska politiker som Marine Le Pen.
Enligt Qvintus har kriget i Ukraina lett till den motsatta effekten att till och med de flesta populisterna nu är på samma sida som de övriga partierna, emot Rysslands anfallskrig och detta syns också i Finland.
– EU har aldrig varit så här enat. Samtidigt har Ryssland aldrig varit så här ensamt.
– Den här utvecklingen kan skicka Ryssland tillbaka till 1950-talet. Västvärlden har fått till stånd effektiva och starka sanktioner.
Qvintus betonade att Finlands säkerhetspolitik har vilat på det egna försvaret, EU-medlemskapet, försvarssamarbetet med Sverige och övriga EU-länder samt Nato, grannrelationen med Ryssland och Finlands övriga aktivitet på det internationella planet.
– Den gamla linjen har fungerat hittills, men då en pelare har kollapsat och den säkerhetspolitiska miljön har förändrats, måste alla pelare förstärkas på nytt. I den nya situationen måste även Finland som ett västland hitta sin plats. Det betyder i praktiken en ny linje. Den måste formuleras genom en djupgående analys och i bred parlamentarisk konsensus. Det finns ingen återgång till det gamla.
– Vi måste kunna ha en ärlig och fördomsfri diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap. Den så kallade Nato-optionen kommer inte att vara en linje. Det behövs en bred diskussion i alla partier, också i Socialdemokraterna. Man måste överväga varför man ska vara ett militärt alliansfritt eller ett militärt allierat land.
Enligt Qvintus gäller det att utgå från den nuvarande situationen, eftersom läget har förändrats.
– Vi är inte förpliktigade av det förflutna utan av framtiden. Finlands och finländarnas säkerhet måste vara utgångspunkten för vår säkerhetspolitik.
Qvintus yttrade ett starkt stöd åt president Sauli Niinistö och statsminister, partiordförande Sanna Marin.
– Vår statsledning har agerat helt rätt. I samtalen med president Joe Biden nådde Niinistö konkreta resultat när det gäller ett ökat försvarssamarbete med USA.
– Som statsministerparti gäller det för Socialdemokraterna att föra diskussion, och tillsammans med alla andra analysera situationen, göra riskanalys av varje alternativ och sedan är det dags för ett linjeval.
Efter Qvintus inledning fördes en mångsidig säkerhetspolitisk diskussion på SF:s möte.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Nyheter