Nyheter

Qvintus uppmanar regeringen till att värna om rättsstatens principer

Simon Bergman
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus anser att regeringen bör värna om rättsstatens principer.

ABL

 

 

Efter att biträdande justitiekanslern Mikko Puumalainen avgjorde att regeringens planer på att stänga östgränsen inte tryggar rätten till att söka asyl, krävde Sannfinländarnas riksdagsledamot Sheikki Laakso hans avgång på X.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus reagerade kraftigt i och med att han anser att sådana reaktioner inte borde få komma inifrån ett regeringsparti i en rättsstat.

– Det är extremt allvarligt att en riksdagsledamot kräver sparken åt den personen som övervakar lagligheten och rättstatens principer. Ännu allvarligare och farligare är det att sådant kommer från ett regeringsparti, konstaterar Qvintus.

Orpo bör ta upp saken. Och om han inte gör det så borde det finnas två partiordföranden i regeringen som kräver att kvartetten går igenom saken, tillägger han.

Qvintus har en viss förståelse för att politiker kan panikera men han anser att spelreglerna borde vara klara inom regeringspartierna.

– Det är helt galet att politiker i regeringspartier på riktigt tyckte att rättsstaten och laglighetsprinciper inte spelar någon roll om de bara panikerar tillräckligt mycket i en, allvarlig nog, situation som ändå var hela tiden under kontroll och där regeringen jobbade med myndigheterna att hitta lösningar, säger Qvintus.

– Sheikki Laakso var säkert frustrerad. Han ville säkert säga tufft för att det ska man om man vill verka att man är stark. Men det tar inte bort att hans ord, och stämningen och viljan som syntes i regeringskretsar, var rent skrämmande och farliga.

I ett senare inlägg på X tackade Qvintus statsministern för att han i A-studio på Yle TV1 klargjorde att justitiekanslersämbetet gör sitt jobb.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE