Politiikka
3.3.2017 19:43 ・ Päivitetty: 3.3.2017 19:43
Raha haistaa rahan? – ”Sote-markkinat ovat uudistuksen alla ylikuumentuneet”
SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen jätti perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden verosuunnittelun rajoittamisesta.
Kysymyksessä on sosiaali- ja terveydenhuollon lakipaketti, joka on jätetty eduskunnan käsiteltäväksi.
– Hallituksen markkinaehtoisuuteen ja palveluiden pakkoyhtiöittämiseen perustuva sote-malli ei ole lähtökohtaisesti kannatettava, koska sen ei ole osoitettu kaventavan ihmisten välisiä terveyseroja tai parantavan palveluiden integraatiota, Nurminen toteaa.
Nurmisen mukaan sote-markkinat ovat uudistuksen alla ylikuumentuneet.
Pääomasijoittajat ovat ostaneet piensijoittajilta lääkäriasemia, vanhusten asumispalveluja ja muita terveysalan yrityksiä yli miljardilla eurolla viimeisten vuosien aikana. Samalla vakuutusyhtiöt pyrkivät alalle perustamalla omia sairaloitaan.
Nurmisen mukaan markkinoiden odotetaankin vain entisestään kuumentuvan, koska alan uskotaan hallituksen esityksen myötä kasvavan jopa useiden miljardien – yhteiskunnan rahoittamaksi – bisnekseksi.
Esitys suosii ylikansallisia yhtiöitä, joista monet eivät maksa verojaan Suomeen.
Lisää aiheesta
– Hallitus ei ole esittänyt asianmukaisia vaikutusarvioita tai analyysia yksityisistä sote-markkinoista, joten markkinaehtoisen mallin käyttöönoton seuraukset ovat arvaamattomat, Nurminen varoittaa.
– Asiantuntijat ovat kautta linjan huolissaan siitä, että hallituksen linjaama vaatimus suurista suoran valinnan palvelun yksiköistä, eli sote-keskuksista, keskittää tuotannon isoille toimijoille. Esitys siis suosii ylikansallisia yhtiöitä, joista monet eivät maksa verojaan Suomeen, hän jatkaa.
Kysymyksen sisältö koskeekin sitä, miten hallitus aikoo rajoittaa monikansallisten sote-yritysten verosuunnittelua keskeisten hyvinvointipalvelujemme osalta ja edistää sitä, että verot maksetaan Suomeen.
– Tarvitsemme verorahat parempiin palveluihin, ei ylikansallisten yritysten voitontavoitteluun. Tämä on lainsäädännöllä varmistettava heti uudistuksen alkuvaiheessa, Ilmari Nurminen sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.