Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ranska vaatii Israelia vetämään joukkonsa pois Golanin puskurivyöhykkeeltä

LEHTIKUVA / AFP / JALAA MAREY
Israelin joukkoja kulkemassa puskurivyöhykkeelle ja pois sieltä Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittämällä Golanin kukkuloiden alueella 11. joulukuuta.

Ranska vaati keskiviikkona Israelia vetämään joukkonsa pois demilitarisoidulta puskurivyöhykkeeltä. Vyöhyke on erottanut Israelin kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittämät Golanin kukkulat Syyriasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Israel on kuitenkin tehnyt Syyrian vallanvaihdon jälkeen lukuisia iskuja Syyriaan ja vallannut myös demilitarisoidun puskurivyöhykkeen Golanin kukkuloilla.

-  Millainen tahansa joukkojen sijoittaminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle rikkoo vuoden 1974 sopimusta — Ranska pyytää Israelia vetämään joukkonsa vyöhykkeeltä ja kunnioittamaan Syyrian itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta, Ranskan ulkoministeriön edustaja sanoi.

Saksa taas vetosi Israeliin ja Turkkiin, jotta nämä eivät vaarantaisi Syyrian rauhanomaista vallanvaihtoa. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockin mukaan Syyrian sisäistä dialogia ja siirtymää ei tule häiritä ulkopuolelta.

SYYRIAN kapinalliset kertoivat keskiviikkona, että ne eivät aio armahtaa vankien kidutukseen osallistuneita Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä. Se pyytää myös ulkovaltoja palauttamaan ulkomaille paenneita ihmisiä, jotka ovat osallistuneet vankien kidutukseen.

Syyrian vankiloista on vapautettu viime päivinä tuhansia vankeja, ja samalla järkyttävät tarinat vankiloissa tapahtuneesta kidutuksesta ovat nousseet maailman huomion kohteeksi.

Esimerkiksi pahamaineisessa Saidnayan vankilassa tuhansien vankien on kerrottu kärsineen järjestelmällisestä kidutuksesta. Vankien teloitukset kyseissä vankilassa ovat niin yleisiä, että sitä on kuvattu syyrialaisten keskuudessa teurastamoksi, kertoo Washington Post.

Samaan aikaan omaiset ovat jatkaneet läheistensä etsimistä vankiloista, sillä tuhannet ihmiset ovat kadonneet vuosien aikana maan vankiloihin.

VENÄJÄ sanoi keskiviikkona olleensa yhteydessä Syyrian uuteen johtoon Venäjän armeijan tukikohtien tulevaisuudesta. Asiasta kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Venäjällä on Syyrian rannikolla sekä laivastotukikohta että lentotukikohta, ja niiden kohtalo presidentti al-Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen on vielä avoinna.

Kreml sanoi toivovansa, että Syyrian tilanne vakiintuu pian. Lisäksi Kreml kritisoi Israelin toimia Syyriassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan aikoo vierailla Turkissa perjantaina. Asiasta kertoi turkkilaislähde uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

Lähteen mukaan vierailun tarkoituksena on keskustella Syyrian tilanteesta. Turkin ulkoministeri Hakan Fidan on sanonut aiemmin, että Turkki haluaa auttaa Syyrian “turvallisuuden takaamisessa” al-Assadin hallinnon kaaduttua.

SYYRIAN pohjoisosassa Yhdysvaltain tukemat kurdien SDF-joukot ovat tehneet aseleposopimuksen Turkin tukemien SNA-joukkojen kanssa.

Osapuolet ovat käyneet kiihkeitä taisteluja Manbijin kaupungissa. Sovun syntymisestä Manbijissa on kertonut SDF-joukkojen komentaja Mazloum Abdi. Hänen mukaansa Yhdysvallat oli toiminut välittäjänä neuvotteluissa.

Abdin mukaan SDF:n taistelijat vetäytyvät alueelta niin pian kuin mahdollista. Joukkojen tavoitteena on Abdin mukaan lopettaa taisteleminen myös muualla Syyriassa ja osallistua maassa poliittiseen prosessiin.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Manbijissa ja kaupungin ympäristössä sai taisteluissa pelkästään kolmen päivän aikana surmansa yli 200 ihmistä.

Qatarilaismedia al-Jazeera kertoi jo ennen aselepoilmoitusta raporteista, joiden mukaan Turkin tukemat joukot olisivat saaneet otettua Manbijin kaupungin hallintaansa.

AVUSTUSJÄRJESTÖ nimeltä Kansainvälinen pelastuskomitea (IRC) on asettanut Syyrian taas 20 sellaisen maan joukkoon, joissa riskinä on uusi humanitaarinen kriisi tai humanitaarisen kriisin syveneminen ensi vuonna. Järjestö julkaisi 20 maan listauksensa tänään.

Tänä vuonna Syyria on listalla neljäntenä ja takaisin viiden riskeille alttiimman maan joukossa muutaman vuoden tauon jälkeen. IRC:n mukaan maan tilanne on todella epävarma.

Järjestön listan ensimmäisenä on jälleen Sudan, jossa syttyi viime vuoden huhtikuussa sisällissota.

Uutisesta korjattu klo 18.08 Ranskan ulkoministeriön sitaatti: Ranska pyytää Israelia, ei toisinpäin, kuten siinä alkujaan luki.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE