Kultur

Recension: ÅST imponerar med ungdomsteater om artificiell intelligens

Foto: Pette Rissanen/ÅST
Jukka Aaltonen och Kajsa Ek i ungdomspjäsen [LOVELACE].

[LOVELACE] är Åbo Svenska Teaters nya satsning på ungdomsteater. Pjäsen hör till Konstteater-projektet och åker på skolturné. Tove Appelgren lyckas väcka många viktiga frågor om artificiell intelligens med sin sympatiska och stiliga pjäs.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

[LOVELACE] är ett science fiction-skådespel om robotar och känslor. I titelrollen som roboten XQW1000 [LOVELACE] Armydoll glänser och övertygar Kajsa Ek. Hennes scennärvaro är närmast magisk och hon imponerar starkt som en robot som är så avancerad att känslor håller på att utvecklas.

I en framtida värld har Åbo Svenska Teater blivit till museum, Teatermuseet Åbo Svenska Teater TÅST, där man får återknyta kontakt med epoken då teatern fanns med hjälp av en tidskapsel. Frida Lassus spelar den hårdkodade teaterguiden Frida och Ingemar Raukola spelar Ville, en mänsklig skådespelare. Det finns mycket allvar i pjäsen och en hel del viktiga etiska frågor dryftas. Pjäsen är också underhållande och ställvis farsartad. Jukka Aaltonen spelar Zeller som är Villes artificiella pappa, en återanvänd dejtingrobot. Aaltonen i kaninmundering svarar för de mest farsartade dragen i pjäsen på ett lyckat sätt.

Medan pjäsen kommer något hackigt igång, ändras stämningen drastiskt när Ek gör entré som roboten [LOVELACE]. Pusselbitarna faller så att säga på plats. Scenografin av Jon Fredriksson imponerar stort och kostymerna fungerar väl i sammanhanget. Ellinor Hellström och Camilla Reuter har lyckats med dem alla, inklusive Aaltonens kanindräkt.

Speltiden är bara fyrtio minuter men stämningen förtätas hela tiden och det är otroligt hur mycket skådespelarna hinner med på en såpass kort tid. Risken är uppenbar att när man försöker åstadkomma väldigt mycket på en väldigt kort tid, hinner man inte riktigt gå på djupet med någonting. Men Appelgren lyckas med att nå ett djup och göra det på ett mångsidigt sätt.

Redan i dagens värld finns det barn och unga som inte är bekanta med teatern som konstform och i pjäsens dystopiska värld är teatern något som finns på museum för att berätta om en svunnen tid. [LOVELACE] för teatern närmare ungdomarnas värld på ett engagerande sätt.

 

Recension: [LOVELACE] (Åbo Svenska Teater)

TEXT OCH REGI: Tove Appelgren
SCENOGRAFI: Jon Fredriksson
KOSTYMDESIGN: Ellinor Hellström och Camilla Reuter
LJUD- OCH LJUSDESIGN: Juho Golnick
MASKDESIGN: Sarianna Sormunen

PÅ SCEN: Jukka Aaltonen, Kajsa Ek, Frida Lassus och Ingemar Raukola

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE