Kultur

Recension: En eloge åt Kalevi Sorsa som blev tvåa

Lauri Sorvoja
Kalevi Sorsa var SDP:s partiordförande 1975-1987.

Ulf Sundqvist, som var Kalevi Sorsas närmaste arbetskamrat bl.a. som partisekreterare, har gjort oss alla i rörelsen en stor tjänst genom att vidtala professorn i historia Henrik Meinander att skriva en bok om Kalevi Sorsas politiska bana. Uffe ordnade också med ekonomiska förutsättningar för honom att ha tid att göra det ordentligt.

Jacob Söderman

Arbetarbladet

 

 

Resultatet är en läsvärd bok baserad på många intervjuer och hundratals källor som redovisas för noggrant i boken. Boken är egentligen ett av de viktigaste dokumenten rörande den socialdemokratiska reformpolitiken efter partikongressen i Åbo 1969. Boken kommer att ha sin givna plats i den moderna politiska historien i vårt land.

Kalevi Sorsa kom från ett arbetarhem i Joutsa, Mellersta Finland. Han har en bror som heter Pertti som sedermera gjorde en karriär i arbetskraftsförvaltningen.

Pappan arbetade som vägmästare och mamman hemma. Pappan ledde civilförsvaret i nejden under kriget. Pojkarna höll utkik för att alarmera luftförsvaret då ryska plan närmade sig. Ryssarna försökte bomba industrier på orten och järnvägsbanan.

Sorsa lyckades studera vid den legendariska samhälleliga högskolan i Tammerfors som sedermera blev Tammerfors universitet. Han lyckades få ett internationellt uppdrag vid Unescos kontor i Paris. Han och hans unga fru Irene verkade där i flera år.

Nyttan av uppdraget var en flytande franska och en viktig erfarenhet av internationellt arbete. Han blev inte heller fläckad i de pågående svåra striderna inom det egna partiet.

Så partiordförande Rafael Paasio kunde föra fram honom som ett nytt namn på partikongressen i Åbo 1969. Paasio satte värde på att Sorsa varit aktiv i ungdomsrörelsen

Som partisekreterare, minister, statsminister hade Kalevi Sorsa en central roll inom den socialdemokratiska reformpolitiken under 70- och 80 talet vilket noga redogörs för i boken. Viktigt att läsa för nya generationer.

Texten är vederhäftig kan jag intyga. Jag var med i det mesta som medlem i partistyrelsen och medlem i riksdagen.

Jag gratulerar författaren till ett gott arbete.

Varför blev Kalevi Sorsa aldrig etta, d.v.s. Republikens president.

Att dra regering efter regering är inte lätt.

Många unga i partiet vill göra karriär med hans stöd och hjälp.

Han kunde inte hjälpa alla. De mest besvikna blev till slut aktiva för att Ahtisaari skulle bli president.

De lyckades med det projektet. Visserligen blev en hygglig Mara ingen bra president.

Men det är en annan historia.

Det livsverk som beskrivs i boken är inte av andra rangen. Tvärtom inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen är Kalevi Sorsas insats ett av de mest minnesvärda och resultatrika.

 

Jacob Söderman

 

Recension: Henrik Meinander; Kansakunnan kakkonen – Kalevi Sorsan poliittinen toiminta 1969-1993 (2022); Otava; 416 s.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE