Kultur

Recension: Politiska kompromisser får inte bli socialdemokratins mål

Socialdemokratin måste vara en folkrörelse som söker sin näring i människors vardag, argumenterar Peter Hultqvist i sin nya bok. (Arkivbild)

“Hultqvists goda skriv- och analysförmåga är ett sällskap för den som lite bättre vill förstå var det politiska Sverige nu befinner sig”, skriver Robert Björkenwall om den svenska ministern Peter Hultqvists nya debattbok.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har en bakgrund som gör honom trovärdig som analytiker av Socialdemokraternas nuläge och framtid i Sverige. Nu är han aktuell med den av Tankesmedjan Tiden utgivna debattboken Hundra procent Socialdemokrati, en bok där han går till hårt angrepp mot nyliberalismen men – lika viktigt – vill gjuta mod i och mana Socialdemokraterna som parti att inte tappa den ideologiska kompassen, i en orolig tid med de många politiska kompromisser som läget just nu kräver.

 

Med sin bok hoppas Hultqvist väcka debatt både inom och utanför partiet. Det är en bok med 29 texter från 2015 fram till nu, där stommen är egenskrivna krönikor i Dala-Demokraten, några debattinlägg i Aftonbladet och en del nyskrivet.

 

Men som Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider skriver i bokens efterord så ser han – liksom många andra – inte Hultqvist som i första hand en försvarsminister (om också mycket respekterad och kompetent). I Greiders – och andras – ögon är Hultqvist en politiker med patos, ideologisk tydlighet och som sådan ofta ”uttrycker sin oerhört kritiska syn på exempelvis vinster i välfärden” och ”det på ett sätt som nästan ingen annan s-minister vågar göra”.

 

Hultqvist anser att Socialdemokraterna inte får ge upp tanken att driva vård, skola och omsorg i egen offentlig regi, tydligt visa att det finns kommunala alternativ och fortsätter driva kritiken mot vinsterna i välfärden. Hultqvist – med erfarenhet i 18 år som ledande kommunalpolitiker i Borlänge innan det sedan blev riksdagen och en statsrådspost – menar att S inte får vika undan från detta med olika privatiseringars problem, med växande klyftor och segregation i samhället. ”Att ge bilden av att det långsiktigt och uthålligt går att genomföra stora satsningar i vård, skola och omsorg utan att betala ordentligt för det är en livslögn”, när han i boken gör upp med det eländiga nyspråket i högerns dimridåer.

 

Särskilt högerpopulistiska Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson men också Kristdemokraternas ledare Ebba Busch får sina fiskar varma sedan Åkesson kallat den svenska coronahanteringen för en ”massaker” och Busch hävdat att regeringen spridit smittan ”med berått mod”. Hon tvingades senare be om ursäkt för detta.  ”Under ytan blir det ett av många ageranden som bygger på misstroende, missleder synen på hanteringen av mycket svåra situationer, ökar de politiska motsättningarna och helt enkelt banar vägen för hatet som en del i den politiska vardagen”, skriver Hultqvist. Åkesson har han kallat ”den moderniserade fascismens främsta företrädare” i Sverige. Och honom (SD) har moderaternas Ulf Kristersson öppnat för budgetsamarbete med.

 

Partiet ska vara en folkrörelse som utifrån sina värderingar och sina erfarenheter av praktiskt politiskt arbete ska både kunna och orka sätta upp mål för framtiden”

 

Hultqvist tar i en nyskriven text den nu högaktuella coronakrisen som exempel. Den blottar tydligt marknadens svagheter. Den visar med stor tydlighet behovet av ett starkt och fungerande samhälle, en stark stat. De nyliberala marknadskrafterna klarar inte det och tål inte ”konfrontationen med verkligheten i en riktig krissituation”. Därför krävs en annan och bättre ”balans mellan samhällsintressen och marknad” än som nu blivit fallet efter ”de gångna åren av privatisering och avregleringar”, konstaterar Hultqvist i sin bok.

 

En annan viktig aspekt som Hultqvist också är lika tydlig med är det viktiga att skilja på regeringsmakten i riket eller kommunerna och partiet som rörelse för hela folket. Partiet ska vara en folkrörelse som utifrån sina värderingar och sina erfarenheter av praktiskt politiskt arbete ska både kunna och orka sätta upp mål för framtiden. Ha en ideologisk kompass och provisoriska utopier att sträva mot. Och där finns en skillnad mot vad som sker i riksdag och kommunfullmäktige med dess praktiska politiska arbete i varje given situation.

 

Det viktiga här, menar Hultqvist, att det inte blir en sammanblandning. Det får inte bli så att partiets strävanden och mål flyter ihop och blir det samma som den senaste kompromissen. Tvärtom måste partiet hela tiden söka ny näring i politiken i hur människorna har det i sin vardag. Varken marknadskrafterna, media eller de politiska motståndarna ska sätta ribban för vad som är möjligt för oss som parti, anser Hultqvist. Det ska partiet göra självt. Hultqvist är därför en varm anhängare av rådslag och diskussioner ute i s-föreningarna. I den meningen är Hultqvist en klassisk socialdemokrat, rotad i löntagarintressena bland arbetare och tjänstemän. Inte så förvånande då att han med sitt patos och starka idéladdning är den som också på blåsiga torg med sin röst förmår väcka liv i åhörarna.

 

Klarspråk, tydlighet och inget ”svammel” är en tydlig röd tråd vare sig han skriver, talar, kompromissförhandlar – eller för den delen klargör syftet bakom den senaste försvarspolitiska överenskommelsen med särskilt Finland men också med andra säkerhetspolitiska samarbetspartners.

 

Hultqvists goda skriv- och analysförmåga är därför ett sällskap för den som lite bättre vill förstå var det politiska Sverige nu befinner sig och vilken väg Socialdemokraterna behöver gå om man vill vara ett parti för hela folket. Hundra procent socialdemokrati väcker många tankar om annan och mera rimligare värld kan bli möjlig – också i en värld som krisar.

 


 

Recension: Peter Hultqvist, Hundra procent socialdemokrati (2020); Tankesmedjan Tiden; 156 s.

 

https://twitter.com/PayamMoula/status/1276528449335840769

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE