Nyheter

Reetta Vanhanen blir ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige

Kerttu Penttilä
Reetta Vanhanen tillträder som ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige den 14 juni.

Den gröna fullmäktigegruppen i Helsingfors har den 24 maj utsett Reetta Vanhanen, 32, till partiets kandidat till ordförande för Helsingfors stadsfullmäktige.

ABL

 

 

De gröna kommer att behålla uppdraget som fullmäktigeordförande också efter bytet av ordförande. Fatim Diarra lämnar uppdraget efter att hon blev invald i Finlands riksdag.

– Jag tar på mig uppdraget med stor entusiasm. Ett varmt tack till den gröna fullmäktigegruppen för förtroendet. Mitt mål är att nå förtroendet av hela stadsfullmäktige, bygga samarbete mellan grupperna och entusiasmera till en konstruktiv dialog. Jag vill värna om en respektfull och saklig diskussionskultur. Meningsskiljaktigheter och debatter är i politikens kärna, men en ändlös motsättning och det att man driver saker till sin spets försvårar den samhälleliga diskursen. Jag uppskattar samarbete i politiken och förmåga att sätta sig in i andras perspektiv, säger Reetta Vanhanen.

Hon sitter i stadsfullmäktige för andra perioden och har lett den gröna fullmäktigegruppen sedan hösten 2019. Vanhanen är medicine och kirurgie doktor, specialiserar sig på anestesiologi och intensivvård och har ett litet barn.

– Som fullmäktigeordförande vill jag främja förverkligandet av demokratin och delaktigheten av stadsborna. Jag ska koncentrera mig på att möta människor runt om Helsingfors och delta i stadsdelsevenemang, berättar Vanhanen.

En tillräcklig finansiering för social- och hälsovårdstjänsterna är en av de stora frågorna för stadsfullmäktige. Vanhanen betonar att krisen syns varje dag i vardagen både bland vårdarna och patienterna.

– För att lösa situationen krävs tillräckliga statliga anslag. Finansieringsmodellen för social- och hälsovården måste repareras för att Helsingfors och HUS-sammanslutningen får tillräcklig finansiering, anser Vanhanen.

Formellt utses Vanhanen till fullmäktigeordförande på fullmäktigemötet den 14 juni. Hittills har Mari Puoskari (De gröna) varit den yngsta ordföranden för Helsingfors stadsfullmäktige när hon tillträdde år 2013 i en ålder av 33 år. Vanhanen fyller 33 först i november, vilket innebär att hon kommer att slå Puoskaris rekord.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE