Nyheter

Riksdagsledamöter: Domen mot Finland en skam – men tyvärr inte överraskande

Efter flyktingkrisen 2015 gjordes inskränkningar i finsk asylpolitik som enligt experter varit problematiska. Igår dömdes Finland i europeiska människorättsdomstolen.

En grupp riksdagsledamöter, medlemmar av riksdagens människorättsnätverk, beklagar den europeiska människorättsdomstolens dom mot Finland. Ledamöterna uppmanar regeringen att omedelbart se över Finlands asylpolitik.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Finland dömdes igår (14.11) av den europeiska människorättsdomstolen för att ha brutit mot punkter i den europeiska konventionen om skydd för mänskliga rättigheter i samband med utvisningen av en irakisk man i december 2017. 

 

Mannen hade kommit till Finland hösten 2015, efter att ha utsatts för mordförsök hemma i Irak. Trots det nekades han asyl och tvingades återvända till hemlandet, där han mördades tre veckor efter hemkomsten.

 

Finland döms nu för att ha brutit mot artikel två och tre i konventionen, punkter som berör rätten till liv och förbud mot tortyr. En grupp riksdagsledamöter, medlemmar av riksdagens människorättsnätverk, uttrycker i ett pressmeddelande stor oro över Finlands asylpolitik och -process. 

 

Man skriver att domen är en skam för Finland, men tyvärr inte överraskande. 

 

– Det har bara varit en tidsfråga innan Finland fått ett sådant uttalande från de internationella tillskyddsorganen. 

 

Efter flyktingkrisen 2015 har det enligt ledamöterna gjorts ett antal förändringar i asylprocessen som enligt experter undergräver rättssäkerheten och trovärdigheten i systemet. De påpekar att det i internationella konventioner är en absolut norm att ingen bör utvisas vid hot om dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling,

 

I den nuvarande regeringens program finns förbättringar av asylprocessen och en stärkt rättssäkerhet för asylsökande. Ledamöterna bakom uttalandet uppmanar nu regeringen att agera omedelbart. 

 

– Vi uppmanar den nuvarande regeringen att se till att de i regeringsprogrammet inskrivna förbättringarna genomförs omedelbart, så att liknande fall av brott mot mänskliga rättigheter inte längre inträffar i Finland.

 


 

En av de ledamöter som har skrivit under uttalandet är Johan Kvarnström (SDP), Arbetarbladets ordinarie chefredaktör. Kvarnström hade personlig koppling till fallet med den utvisade mannen, vilket han skrev om i en uppmärksammad kolumn i samband med nyheten om dödsfallet. Läs den här.

 

 


 

Samtliga riksdagsledamöter som skrivit under uttalandet: 

 

Veronika Honkasalo – ordförande (Vf)

Eva Biaudet (SFP)

Erkki Tuomioja (SDP)

Anders Adlercreutz (SFP)

Johan Kvarnström (SDP)

Maria Guzenina (SDP)

Mari Holopainen (Gröna)

Mai Kivelä (Vf)

Inka Hopsu (Gröna)

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE