Työmarkkinat
29.5.2024 09:39 ・ Päivitetty: 29.5.2024 09:48
Riku Aalto: Syksyllä haemme kompensaatiota ainakin työttömyysturvan leikkauksiin
Syksyn työmarkkinaneuvotteluissa Teollisuusliitto aikoo yrittää pelastaa työelämäheikennysten jäljiltä ”mitä pelastettavissa on”. Tavoitteena on korjata työttömyysturvan vaurioita paremmilla irtisanomisajoilla ja korvaustasolla.
Liiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ay-liikkeen neuvotteluasemat ovat syksyllä joka tapauksessa tasapuolisemmat kuin kevään poliittisissa lakoissa.
– Voimat ovat paremmin tasapainossa, kun meidän neuvotteluosapuolina ovat työnantajat ja yritykset. En usko, että edes valtiovarainministeri haluaa politisoida työehtosopimusneuvotteluita ja tulla osapuoleksi niihin. Tietenkään mikään ei näissä oloissa ole mahdotonta, koska normaalitilanne on yhä tästä kaukana, Aalto pohtii.
Eteläranta on hänen mielestään vielä ”voimiensa tunnossa” haluamiensa lainsäädäntömuutosten jälkeen, ja monet sille tärkeät hallitusohjelman kirjaukset etenevät eduskunnassa hallituspuolueiden voimin.
– Kyllä mekin liitoissa oletamme, että hallitus pyrkii jääräpäisesti toteuttamaan ohjelmansa, vaikka olosuhteet taloudessa tai suhdanteissa muuttuisivatkin.
PALKANSAAJAPERHEISIIN osuneita tukimuutoksia ja -leikkauksia ei Riku Aallon mielestä voi kompensoida pelkillä palkankorotuksilla.
– Raha on tärkeää, mutta se ei korvaa näistä aiheutuvia pitkäaikaisia rakenteellisia haittoja.
Lisää aiheesta
Aalto nostaa esimerkiksi työttömyysturvan porrastuksen, josta voi tulla yllätyspulmia työnantajillekin. Porrastus kun voi pakottaa nimenomaan teollisuusyrityksiä muuttamaan tuotantosyklejään.
Moni tehdas on tottunut lomauttamaan väkeään suurtilausten välisiksi odotusajoiksi. Tähän asti työttömyysturva on riittänyt takaamaan lomautettujen toimeentuloa, mutta syksyllä ansiosidonnaiseen tuleva kahdeksan viikon aikaleikkuri voi tehdä työpaikkauskollisuudesta kannattamatonta.
Monelle työntekijälle alan tai työnantajan vaihto muuttuu pitkien lomautusten aikana houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi. Tämä lisää työmarkkinoiden dynaamisuutta, mutta voi samalla pahentaa yksittäisen yrityksen työvoimapulaa.
– Yritys on voinut luottaa, että kaikki kolmesataa lomautettua ammattilaista tulevat aikanaan takaisin. Jos palaajia onkin vain parisataa, työvoimapulan aikana sillä on aika nopeasti konkreettisia vaikutuksia yrityksen toimintaan, Riku Aalto varoittaa.
Samantapainen tilanne Suomessa oli 1970-luvun alussa, kun työntekijöitä lähti pitkien lakkojen aikana teollisuuden kausitöihin Ruotsiin, eikä enää palannutkaan sieltä. Yritysten piti lisätä takaisintulohaluja lomaltapaluurahalla.
– Silloinen Metalliliitto eli me neuvottelimme senkin vuonna 1971, Riku Aalto muistuttaa.
Nyt tulevan syksyn neuvotteluissa Teollisuusliitto sanoo ajavansa ainakin irtisanomisaikojen pidentämistä ja korvaustason kasvattamista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
29.5.2024 07:32
”Paskat talkoot” – näin Teollisuusliitto summaa lakkokevään saldoa