Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne brexitistä MTV:lle: “Pallo on nyt Britannialla” – pyynnön lisäajasta pitäisi tulla puoleenyöhön mennessä

Mielenosoittajat vaativat toista kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan brexit-asiassa pallo on nyt Britannialla. Rinne sanoi MTV:n uutisille Britannian lain edellyttävän, että maan tulisi vielä tänään puoleenyöhön mennessä jättää pyyntö EU-eron määräajan pidennyksestä tammikuun loppuun 2020.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU on jo yksimielisesti hyväksynyt uudelleenneuvotellun erosopimuksen, Rinne muistutti.

– Jos pyyntö tulee, selvitetään soittokierroksen avulla, miten eri valtioiden päämiehet haluavat asian kanssa toimittavan.

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Tulos oli katkera pettymys Johnsonille, ja sen olisi lain mukaan pitänyt pakottaa hänet pyytämään EU:lta lisäaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti, mutta tuoreeltaan Johnson kieltäytyi neuvottelemasta uutta aikataulua. Johnsonin tulkinnan mukaan laki ei häntä siihen velvoita.

Corbyn vaati Johnsonia noudattamaan lakia ja tarttumaan kynään.

Kukaan ei heti tuntunut tietävän, mihin kieltäytyminen lykkäyspyynnöstä johtaisi. Todennäköisimmin luvassa olisi ainakin oikeudenkäyntiä, jonka seurauksena Johnsonin olisi pakko nöyrtyä ja lähettää lykkäysanomuskirje Brysseliin.

Lisää aiheesta

Jos EU hyväksyy lykkäyksen, Johnson ei lain mukaan voi sitä enää estää. Hänen on suostuttava myös muuhun EU:n ehdottamaan aikatauluun, ellei brittiparlamentti toisin päätä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati Johnsonia noudattamaan lakia ja tarttumaan kynään. EU:n komissio puolestaan hoputti Johnsonin hallitusta selittämään pikaisesti, miten se aikoo edetä erovalmisteluissa.

Brexit-ministeri Steve Barclay vakuutti hallituksen noudattavan lakia, minkä tulkittiin tarkoittavan, että Johnson lopulta peruu puheensa.

Ehdotuksen eroäänestyksen lykkäyksestä teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.

Letwin itse kannattaa Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta mutta halusi varmistaa, ettei Britannia ajautuisi kuun lopussa sopimuksettomaan eroon, jos sopimusta koskevaa lainsäädäntöä ei saataisi hyväksytyksi siihen mennessä.

Brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta.

Johnsonin mukaan sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö toimitetaan parlamentin käsiteltäväksi heti alkuviikosta. Ensimmäisen kerran siitä äänestetään todennäköisesti tiistaina.

Sopimuksen ensiviikkoisia läpimenomahdollisuuksia pidettiin lauantaina kohtuullisina, sillä moni lykkäystä kannattanut kertoi äänestävänsä erosopimuksen puolesta, kunhan sopimuksettoman eron riski on poistunut.

Mahdollista on silti sekin, että EU-eroa vastustavat parlamentaarikot kaappaavat lakiesityksen ja asettavat eron ehdoksi esimerkiksi uuden kansanäänestyksen.

Moneen kertaan siirretty brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta. Jäljelle jäävien 27 EU-maan edustajat kokoontuvat sunnuntaiaamuna keskustelemaan tuoreimmista brexit-käänteistä.

Mielenosoittajat vaativat toista kansanäänestystä.

Lontoon keskustan kadut tulvivat lauantaina ihmisistä, jotka vaativat toista kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

Mielenosoittajat kerääntyivät päivällä järjestetyn kulkueen päätteeksi sankoin joukoin brittiparlamentin eteen.

Brittilehti Independentin mukaan mielenosoituksiin olisi osallistunut lauantaina satojatuhansia ihmisiä. People’s Vote -kampanja arvioi Twitterissä, että paikalla olisi ollut jopa miljoona ihmistä.

Myös Lontoon pormestari, työväenpuolueen Sadiq Khan osallistui kansalaisten päätäntävaltaa vaativalle marssille, kertoi People’s Vote Twitterissä.

Khanin lisäksi kansan keskuudessa marssi muun muassa Star Trek -elokuvien rooleistaan tunnettu brittinäyttelijä Sir Patrick Stewart, joka nousi Independentin mukaan myöhemmin myös lavalle.

– Siinä kansanäänestyksessä ei ollut mitään demokraattista. Kansaa ei vain johdettu harhaan, heille valehdeltiin! Stewart kommentoi puheessaan vuoden 2016 kansanäänestystä, jossa päätettiin Britannian EU-erosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE