Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne Orpolle: ”Olkaa inhimillinen, älkää olko ylimielinen” – SDP lupasi vaihtoehtobudjettikeskustelussa täyskäännöstä hallituksen koulutuksesta ja osaamisesta leikkaamiseen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne käytti tänään puolueensa ryhmäpuheenvuoron ja esitteli vaihtoehtobudjetin vuodelle 2019.

Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista käytiin tänään debattia eduskunnassa. Kun budjetit oli esitelty, vuorossa oli valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheenvuoro.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Lue lisää: Rinne esitteli SDP:n vaihtoehtobudjetin eduskunnalle: ”Ei kyykytetä, vaan autetaan ja tuetaan” – lupasi tuhat uutta lääkäri- ja hoitajakäsiparia

Orpo aloitti tuttuun tapaan mainitsemalla tällä hallituskaudella syntyneen työllisyyden kasvun. Hänen mielestään vaihtoehtobudjetit vastaavat huonosti työllisyyteen. Vihreiden vaihtoehtobudjetti jopa heikentäisi sitä eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan 21 000 hengellä.

SDP:tä Orpo syytti verottamisesta, joka pysäyttäisi kasvun. Hän ei allekirjoittanut, että SDP:n vaihtoehtobudjetti vähentäisi velanottoa enemmän kuin hallituksen budjetti.

– Kuilu esitysten ja todellisuuden välillä on syvä ja leveä, Orpo sanoi.

”Se on arvovalinta.”

Omaa hallitustaan kehumalla aloitti myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Suomen suunta on käännetty kasvu-uralle ja kilpailukyky on Sipilän mukaan saatu kuntoon.

Sipilä kehui erityisesti kristillisdemokraatien ja RKP:n vaihtoehtobudjetteja. Demareitakin hän kiitti nuorten syrjäytymiseen panostamisesta.

– Opposition puheissa on ollut myös vastuuttomuutta. Puheenjohtaja Rinteen ”vappusatanen” on esimerkki helposta lupauksesta, joka maksaisi 1,4 miljardia euroa, Sipilä arvosteli SDP:n aikeita parantaa köyhien eläkeläisten asemaa.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) selvensi Sipilälle SDP:n veropolitiikkaa ja sanoi sen hyödyttävän talouskasvua ja työllisyyttä.

– SDP:n veropolitiikan johtavia ajatuksia on laajentaa veropohjaa, matalilla verokannoilla verotetaan tulevaisuudessa.

– Pidättekö aidosti SDP:n lähdeveromallia niille lähinnä ulkomailta tuleville osinkotulonsaajille, jotka tällä hetkellä maksavat nollaveroa, perusteettomana? Rinne kysyi hämmästellen Sipilältä.

Rinne totesi, että SDP:n lupaus eläkeläisille tarkoittaisi yli 55 000 henkilön nousemista pois eläkeläisköyhyydestä.

– Se on arvovalinta. Kyllä meillä siihen rahaa löytyy, jos arvoja halutaan noudattaa oikealla tavalla.

”Rohkeutta ja sydäntä, näitä löytyy, mutta kelpaako hallitukselle?”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi hänkin valtiovarainministeri Orpolle, että toisin kuin valtiovarainministeri antoi ymmärtää, SDP:n vaihtoehto lisää työllisyyttä hallituksen vaihtoehtoon verrattuna enemmän.

– Meillä olisi rohkeutta laittaa perhevapaauudistus käyntiin heti. Tällä hallituksella ei ollut rohkeutta sitä päättää. Meillä olisi rohkeutta torjua nuorten syrjäytymistä sillä, että oppivelvollisuutta laajennettaisiin toiselle asteelle. Se on aivan keskeinen kysymys, miten pärjäämme tulevaisuudessa ja saammeko nuoret koulutukseen ja sitä kautta pidempiä työuria.

– Meillä olisi rohkeutta käynnistää sosiaaliturva-uudistus. Sen lisäksi tarvitaan sydäntä, siinä tullaan verotukseen. Tarvitaan oikeudenmukaisuutta, Lindtman sanoi ja vaati mukaan talkoisiin finanssisektoria ja ulkomaisia suursijoittajia, ”jotka nyt on vapautettu veroista listattujen pörssiosinkojen puolella”.

– Rohkeutta ja sydäntä, näitä löytyy, mutta kelpaako hallitukselle? Lindman jatkoi.

”Miksi valmistelitte huonon mallin? ”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tarttui perhevapaauudistukseen, joka Sipilän hallitukselta jäi tekemättä.

Hänen mukaansa kotihoidontuen kohtalo ei näytä hyvältä SDP:n perhevapaamallissa.

– Se johtaisi perheiden valinnanvapauden heikkenemiseen.

Kaikkonen syytti SDP:tä myös väittäen, että puolue olisi kiristämässä pienyrittäjien verotusta.

Lindtman torppasi Kaikkosen väitteet.

– Jos te tutustutte meidän vaihtoehtomme vaikutusten arviointiin, huomaatte, että puolet yrittäjistä saavat itse asiassa enemmän verrattuna hallituksen vaihtoehtoon, nimenomaan pienyrittäjät. SDP:n vaihtoehdossa pienyrittäjille jää enemmän rahaa taskuun kuin mitä hallitus tarjoaa.

Lindmatn hämmästeli myös, miksei keskusta tehnyt perhevapaauudistusta.

– Miksi valmistelitte huonon mallin? Keskustalla on perheministeri, joka vastaa tästä valmistelusta.

– Ei ollut mahdollista toteuttaa meidän mielestä parempaa uudistusta, Kaikkonen vastasi.

– Perhevapaauudistus ei ole hokkuspokkustemppu työllisyyteen. Kustannusneutraalin perhevapaan esittäminen tarkoittaa suomeksi massiivista ja merkittävää leikkausta perheiden valinnanvapauteen ja kotihoidontukeen, sanoi puolestaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

”Koulutusleikkauksen ja osaamisen heikentämisiin tulee nyt täyskäännös.”

SDP:n budjettivastaava, kansanedustaja Timo Harakka syytti valtiovarainministeri Orpoa suorin sanoin ylimielisyydestä.

– Toisin kuin hän (Orpo) väitti, SDP alentaa tuloverotusta ja alentaa enemmän kuin hallitus. Jokainen pieni- ja keskituloinen palkansaaja, eläkeläinen, hyötyy enemmän kuin hallituksen budjetissa. SDP:n malli hyödyttää jopa 4700 euron kuukausituloihin asti. Huolehdimme keskiluokasta paremmin kuin kokoomus. Huolehdimme pienyrittäjistä paremmin, kaltaisistani, sillä SDP on perinteisesti suutarien ja räätälien puolue. Toisin kuin Orpo väitti, SDP:n vaihtoehto lisää työllisyyttä 7000 hengellä verrattuna hallituksen malliin, Harakka sanoi.

– Koulutusleikkauksen ja osaamisen heikentämisiin tulee nyt täyskäännös. Sijoitamme 600 miljoonaa ja peruspalveluihin lähes yhtä suuren investoinnin, tuhat lääkäri-hoitaja-käsiparia perusterveydenhuoltoon, hän jatkoi.

”Minä toivon, että hallitus ottaisi tämän tosissaan eikä vain naureskelisi.”

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen esittele SDP:n soveltamaa Islannin mallia, jolla pyritään nuorten osallisuuden ja sitä kautta työllisyyden parantamiseen Suomessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kiitti SDP:tä mallin tuomisesta keskusteluun.

Viitanenkin ihmetteli Orpon puheita eläkeläisten aseman parantamisesta.

– Kyllä nyt on pääministeri Sipilän hallituksella hyvin kylmä linja ja hallituspuolueilla. Kun puheenjohtja Rinne yrittää puhua eläkeläisten puolesta, täällä heti kerrotaan, että rahat on loppu, Viitanen sanoi.

– On totta, että eläkeläisillä on toimeentuloongelmia ja meidän vaihtoehdossamme puututaan niihin konkreettisella tavalla eikä vai vaadita viikonloppupuheissa eläkeläisköyhyyden torjuntapaketteja, ja sitten leikataan eläkettä kuten hallituspuolueet tekevät… Minä toivon, että hallitus ottaisi tämän tosissaan eikä vain naureskelisi, Viitanen lisäsi.

”Ei näitä pidä laittaa vastakkain.”

Antti Rinne totesi Orpolle, että Suomessa on toistasataatuhatta eläkeläistä, jotka ovat tehneet pitkiä työuria, rakentaneet suomalaista yhteiskuntaa.

– Kyllä näille ihmisille kuuluu kunnioitus suomalaisessa keskustelussa. Olen tosi pahoillani siitä, että te hallituksen edustajana esitätte kovin kylmää, ylimielistä politiikkaa näille ihmisille.

Pääministeri Juha Sipilä oli aiemmin todennut, että huomenna valtioneuvosto antaa täydentävän budjettiesityksen. Siinä eduskunnalle tulee hieman enemmän jakamatonta varausta. Kyse on valtiovarainvaliokunnan jakamista niin kutsutuista joululahjarahoista.

– Näitä monia täällä nousseita asioita voidaan pistää sitten kuntoon, Sipilä lupaili.

Rinne kysyikin heti valtiovarainministeri Orpolta, voisiko eläkeläisten tilannetta lähteä korjaamaan näistä rahoista.

Orpo sanoi pitävänsä Rinteen puheita ikävinä.

– On ikävä väittää, että allekirjoittanut tai hallitus tai edustamani kansaliike ei välittäisi niistä ihmisistä, jotka ovat olleet rakentamassa Suomea, Orpo sanoi ja lisäsi, että paras tapa huolehtia ikääntyvistä on pitää huolta työllisistä ja julkisen talouden tasapainosta.

– Meillä on satojen miljardien eläkelupaus, palvelulupaus tässä maassa. Emme voi tuhota sitä vastuuttomalla politiikalla, vaan korkealla työllisyydellä, dynaamisella yhteiskunnalla ja kasvulla, Orpo jatkoi viitaten eläkevastuiden hoiton.

Rinne painotti tämän jälkeen myös työllisyysasteen nostamisen tärkeyttä.

– Ei näitä pidä laittaa vastakkain, köyhiä eläkeläisiä ja työllisyysastetta. Pitää korjata näiden köyhien eläkeläisten toimeentulotilannetta. Olkaa inhimillinen, älkää olko ylimielinen, Rinne sanoi.

Hakkuutkin nousivat esiin.

Keskustelussa nousi esiin myös metsähakkuut ja niiden määrä. Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä kritisoi Rinteen aiempia puheita.

– Asian­tuntijoiden arvio on, että me hakkaamme liian paljon suhteessa hiilinieluun. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että puun käyttöä kertakäyttötuotteisiin ja polttoaineisiin pitää uudelleen harkita. Lisäksi tarvitaan paljon toimia päästöjen vähentämiseksi, Rinne oli sanonut Helsingin Sanomille.

Eestilä oli huolissaan Suomeen tulevista metsäalan investoinneista.

Puheenvuoron saanut SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä painotti Eestilälle, että hakkuita voidaan lisätä, kun onnistutaan vahvistamaan esimerkiksi maatalousmaiden hiilinieluja. Ojala-Niemelä totesi, että asiantuntijoiden mukaan tämä on mahdollista ja tavoiteltavaa ja toivoi, että mahdollisimman moni Suomeen kaavailtu investointi lähtisi liikkeelle.

Rinne sanoi myös itse esitellessään SDP:n vaihtoehtobudjettia, että metsien hakkuita voidaan lisätä, kun hiilinieluja kasvatetaan tuntuvasti.

Pohja pois 651 miljoonalla.

Budjettikeskustelussa nähtiin myös pienimuotoinen sinisten ja perussuomalaisten välinen mittelö. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo totesi, että jo yksi esitys vie perussuomalaisten budjetilta pohjan pois.

– Säilöönotto kaikille kielteisten päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille maksaisi 651 miljoonaa vuodessa, Elo huomautti perussuomalaisille.

Perussuomalaisen kansanedustaja Mika Niikko puolustautui tämän jälkeen sanomalla, että edes ne ihmiset, jotka liikkuvat vapaina ja joilla on kytköksiä terrorismiin, otettaisiin säilöön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE