Huvudnyheter

Rinne till Yle: Aktiveringsmodellen görs om – nedskärningen i dagpenningen slopas

Statsminister Antti Rinne på Finlandsarenan, tillsammans med kommunikationsminister Sanna Marin. (Arkivbild)

Den så kallade aktiveringsmodellen görs om vid årsskiftet. Nedskärningen på fem procent i dagpenningen för arbetslösa som inte varit tillräckligt aktiva i arbetssökandet slopas – eventuellt slopas även hela aktiveringsmodellen. Det meddelar statsminister Antti Rinne i Yles sommarintervju, där han även kommenterar Viktor Orbán och finländarna i Al-Hol.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

– Jag tror inte att sänkningen har skapat en enda ny arbetsplats. Det har varit en nedskärning i utkomsterna. Den har gjort att allt flera har ansökt om utkomststöd. De här ska rättas till, säger Rinne.

 

Han medger ändå att delar av aktivitetsmodellen har påverkat sysselsättningen positivt och kan behållas – exempelvis de intervjuer som regelbundet har gjorts med arbetslösa. En kartläggning av modellens konsekvenser pågår som bäst på tjänstemannanivå.

 

En hög sysselsättning är nämligen en förutsättning för regeringen Rinnes politik. Målet är åtminstone 60 000 nya arbetstagare och en sysselsättningsgrad på 75 procent. Redan i kommande budgetförhandlingar finns förväntningar på åtgärder för att höja sysselsättningen, exempelvis genom att göra det lättare att ansöka om lönestöd.

 

Dessutom väntar regeringen på arbetsmarknadsparternas förslag till åtgärder, även om dessa hittills varit långt ifrån lika entusiastiska. Rinne tror ändå att förslagen är på kommande.

 

– Regeringen har kommit med ett erbjudande de antingen kan svara på eller låta bli. Vill de påverka hur sysselsättningen ska höjas, hur forskning och produktutvecklingen ska finansieras, på näringslivspolitikens stöd?

 

– Jag känner de här människorna som ansvarstagande och tror att de vill påverka i de här frågorna å sina medlemmars vägnar. Jag tror att de kommer med några goda förslag.

 

Tar Orbáns utspel med ro

 

Vad gäller den ungerska premiärministern Viktor Orbáns utspel mot Finland är Rinne kolugn. Orban kritiserade nyligen Finland i häftiga ordalag, bland annat för landets avsaknad av grundlagsdomstol, system för utnämning av domare och vår akademiska ställning. Orsaken till utspelet har antagits vara att Finland som ordförandeland i EU har kopplat ihop rättsstatsprincipen med EU-stöden.

 

Rinne tar utspelen med ro och säger i intervjun att Finland för frågan vidare tillsammans med andra nettobetalare i EU, då man under hösten förhandlar om en mångårig finansiering av EU.

 

– Det viktigaste är att medlemsländernas betalningsandelar är rättvisa. Vi talar aktivt för en modell där andelarna blir mindre om landets domstol inte är självständig, om mediernas oberoende inte förverkligas och om de politiska rättigheterna inte gäller oppositionen.

 

– Ungern, Polen och andra medlemsländer som bryter mot rättsstatsprincipen får konstatera att det påverkar deras finansieringsandelar. Ungern och Polen får ansenliga summor i stöd från EU.

 

Inga framsteg i förhandlingarna om finländare i Al-Hol 

 

Rinne kommenterar även förhandlingarna om de finländska barnen och mödrarna på flyktinglägret Al-Hol i Syrien. Han säger att frågan inte har avancerat, eftersom Finland inte har någon att förhandla med om möjliga flyttningar. Den kurdiska administration som har hand om lägret är inte en förhandlingspart. Dessutom är det inte så enkelt att lämna lägret även om resorna vore betalda.

 

– De är misstänkta för att ha deltagit i någon form av terroristisk verksamhet. Det är inte ett läger man lämnar frivilligt eller så att någon bara kommer efter en därifrån.

 

Rinne berättar ändå att medborgarorganisationer har hjälpt de finländska familjerna så mycket det har varit möjligt utan att sätta dem i fara. Vilken form av hjälp det är fråga om avslöjar han ändå inte.

 

Källa: Svenska Yle

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE