Nyheter

Rinne vill se investeringar i förebyggande sjuk- och socialvård

Nils-Johan Englund
FSD-profilerna Jonna Lindqvist, Anna Caldén och Peter Sjökvist besöker Vasa centralsjukhus i sällskap av Antti Rinne.

Under sitt besök i Österbotten i slutet av januari besökte Antti Rinne bland annat Vasa centralsjukhus nya H-byggnad där han såg en del av de möjligheter som social- och hälsovårdsreformen fört med sig.

ABL

 

– Jag vill bekanta mig med hur människors vardag på arbetsplatserna ser ut och med hur vården fungerar, säger Rinne.

Vasa centralsjukhus har varit föremål för Rinnes intresse ett flertal gånger under de senaste åren.

– Jag är mycket nöjd med att sjukhuset fått behålla sin omfattande jour. Tvåspråkigheten är väldigt viktig när det gäller den här typen av service. Ett eget sjukhus med omfattande jour är också viktigt för företagen i området, säger Rinne.

I besöket ingick en rundvandring i H-huset som är så nytt att alla våningar inte hunnit tas i bruk än. Det är också på de än så länge tysta och tomma avdelningarna som Rinne med följe visas runt av Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, och Ulf Stenbacka, teknisk direktör för välfärdsområdet. Väggarna pryds dels av konstverk, dels av fondtapeter med landskapsfotografier från de kommuner som ingick i den samkommun som nu fått ge vika för välfärdsområdet. Patientrummen på vårdavdelningarna har försetts med skenor i taket som ska underlätta vid tunga lyft och en annan nyhet är fåtöljerna som kan vikas ut till en madrass för anhöriga som vill övernatta.

Psykiatriavdelningen ligger allra högst upp med utsikt över Södra stadsfjärden.

– På psykiatriavdelningen har vi de längsta vårdtiderna och därför ville vi att patienterna skulle få den bästa utsikten, säger Stenbacka.

Enligt samma princip har man låtit patientrummen på de andra avdelningarna få utsikt mot havet medan man i stället sparat in på utsikten i poliklinikernas mottagningsrum där patienterna bara tillbringar en kort stund. Där har man också gått in för ett system med mottagningsrum som enbart används för patientmottagning och separata arbetsrum där läkarna kan sköta pappersarbetet medan någon annan använder patienmottagninsrummet.

Rinne såg en del av de möjligheter som social- och hälsovårdsreformen för med sig när han visades runt i den nya sjukhusbyggnaden. Enligt honom behöver vi nya modeller för arbete inom sjuk- och socialvården, modeller som frigör arbetskraft från kringuppgifter till det verkliga vårdarbetet.

– Vi hoppas att reformen ska kunna skapa en balans mellan utgifter och inkomster, men vi hoppas också kunna styra in både sjukvården men också socialvården på ett mera förebyggande spår.

Rinne nämner folksjukdomar som kan förhindras innan de bryter ut och säger att sjuk- och socialvårdens utmaningar inte kommer att kunna lösas utan ett mera förebyggande arbetssätt.

– Om man investerar i den nya förebyggande vården kommer det att spara pengar, men också medföra bättre livskvalitet eftersom man kommer att kunna undvika sjukdomar mycket bättre än man gör idag.

Erika Rönngård

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE