Politiikka
13.2.2019 12:51 ・ Päivitetty: 13.2.2019 12:51
Tviitit tiedustelulain poisvedon taustalla – Risikko somen käytöstä: ”Jotain on tehtävä”
Hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä poistettiin tänään yllättäen eduskunnan täysistunnon käsittelystä.
Tapaus on erittäin poikkeuksellinen. Puhemies Paula Risikko (kok.) piti juuri äsken mediatilaisuuden asiasta eduskunnassa.
Risikon mukaan siviilitiedustelulakeja koskeva osio poistettiin nimenomaan hallintovaliokunnan toiveesta. Sotilastiedustelulait puolestaan poistettiin sen vuoksi, että ne ovat yhteydessä sivillitiedustelulain käsittelyyn.
Risikko kertoi, että jo maanantaina eduskunnan virkamiehet olivat asian päällä ja vertailivat, mitä epäilyissä oli sanottu. Epäilyt puolestaan viittasivat siihen, ettei hallintovaliokunta olisi omassa työssään ottanut tarpeeksi huomioon perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Epäilyjä ovat herättäneet muun muassa perustuslakiasiantuntijat – sosiaalisessa mediassa.
Puhemies vahtii, ettei saliin päästetä perustuslain vastaisuuksia.
Eduskunnan puhemiesneuvosto keskusteli asiasta eilen ja tänään. Risikko oli pyytänyt hallintovaliokunnalta arvion tilanteesta. Puheenjohtajansa Juho Eerolan (ps.) vetämä valiokunta kokoontui tänään ja sieltä tuli viesti, että he toivovat, että siviilitiedustelulaki vedetään täysistunnosta pois.
Tällä hetkellä eduskunnan virkamiehet selvittävät, onko epäilyissä todenperäisyyttä eli onko hallintovaliokunnan mietinnössä jokin jäänyt huomioimatta siihen nähden, mitä perustuslakivaliokunta on sanonut. Virkamiesraportti valmistuu huomenna.
– Sen jälkeen puhemiesneuvosto linjaa jatkoasekeleet.
Käytännössä puhemies vastaa siitä, ettei salin käsiteltäväksi mene asioita, jotka olisivat vastoin perustuslakia. Tämä sanotaan jo perustuslaissakin.
– Kyllä minä sitä mieltä olen, että täysistunnosta ja täältä talosta ei lähde sellaisia lakeja, jotka ovat perustuslain vastaisia tai että siitä olisi pieniäkin epäilyksenaiheita, Risikko sanoo.
”Olemme somen kautta huomanneet heidän kanannottojaan.”
Jos epäselvyyksiä ilmenisi, yksi vaihtoehto voisi olla se, että hallintovaliokunnan mietinnöstä pyydettäisiin perustuslakivaliokunnan lausunto. Tämä ruuhkauttaisi entisestään sote-lausuntonsa kanssa painivaa valiokuntaa. Risikko tuntui ennakoivan, että asiasta saatettaisiin selvitä hallintovaliokunnan lisätoimin.
Hän tosin oli keskustellut asiasta myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan kanssa, joka oli todennut, että asia voitaisiin tarvittaessa käsitellä nopeassa tahdissa valiokunnassa.
Erikoiseksi tilanteen tekee se, että epäilyksiä hallintovaliokunnan työtä kohtaan on herännyt mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Demokraatti kertoi tästä jo aiemmin päivällä.
Lue lisää: Eduskunnan yllätyspäätöksen taustat selvisivät – tämän vuoksi tiedustelulait vedettiin pois
Risikko nosti itse esiin sen, että epäilys on herännyt muutamalta perustuslakiasiantuntijalta.
– Olemme somen kautta huomanneet heidän kanannottojaan.
Hän ei nimennyt ketään, mutta Twitterissä aktiivisia ovat olleet ainakin professorit Martin Scheinin ja Juha Lavapuro ja ennen kaikkea heidän ylläpitämänsä perustuslakitweet-tili. Alla esimerkki asiaan liittyvästä tviitistä:
Massavalvonnan kielto, syrjinnän kielto ja hakuehdon määrittely kaikki toteutettu tyhjin tautologioin siviilitiedustelulain 1-2 §:ssä (HaVM 30/2018 vp). Kokonaisuus ei saavuta perustuslain mukaista hyväksyttävää tasoa
— perustuslakitweet (@plblogi) February 8, 2019
Risikko vaikutti kaikkea muuta kuin tyytyväiseltä siihen, että asioista on saatu lukea somessa.
– Jos herää epäilys tämän talon toiminnasta, toivoisin että sitä ei tarvitse mistään somesta lukea. Minulle voi ihan kirjoittaa ja tulla myös käymään ja kuppi kahvia tarjotaan.
Hän kaipasi toista tietä asiasta informoimiseen kuin some.
– Pitäisi olla. Pitää miettiä. Jotain on tehtävä, hän pudotteli tiukka ilme kasvoillaan.
Risikko väläytti ensimmäistä kertaa nyt hyvin suoraan sitä, että soten takia eduskunta saattaisi pidentää työtään muutamalla päivällä tähän asti sovitusta maaliskuun puolivälistä.
– Helmikuun loppuun mennessä pitäisi tietää, pitääkö pidentää muutamalla päivällä esimerkiksi. Olen sanonut, että jos se on prosesseista kiinni, se voidaan tehdä. Jos se on politiikasta kiinni, niin silloin eivät aikataululisäykset auta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.