Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ruotsi ei vanginnut Assangea poissaolevana

Ruotsalainen oikeusistuin on evännyt vaatimuksen vangita Wikileaksin perustaja Julian Assange poissaolevana. Syyttäjä Eva-Marie Persson oli pyytänyt Uppsalan käräjäoikeutta vangitsemaan Assangen poissaolevana raiskausepäilyn vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuomioistuimen mukaan Assangen vangitseminen ei ole välttämätöntä, vaikka tämä onkin epäilty, koska hänen kuulemisensa on mahdollista ilmankin.

Perssonin mukaan tietovuotaja ei ollut suostunut tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa alkuperäisen tutkinnan aikana. Hänen mukaansa Assange olisi pitänyt vangita ja kuulustella Ruotsissa, koska hän oli paennut luovutuskäskyä.

Uppsalalainen tuomioistuin päätyi kuitenkin Assangen ruotsalaisen asianajajan Per E. Samuelsonin kannalle. Hänen mukaansa pidätysmääräys olisi merkityksetön, sillä Assange on jo vankilassa Britanniassa eikä pakoriskiä siksi ole.

Vanha tutkinta avattiin uudelleen

Tutkinta vuosien takaisesta epäilystä avattiin jälleen toukokuussa. Tutkinta oli lopetettu vuonna 2017, koska syyttäjän mukaan edellytyksiä sen jatkamiselle ei enää ollut.

Tutkinta päätettiin kuitenkin avata uudelleen, koska Britannian poliisi pidätti Assangen huhtikuussa. Pidätys tapahtui sen jälkeen, kun Ecuadorin suurlähetystö Lontoossa päätti häätää Assangen suojeltuaan tätä seitsemän vuotta.
Raiskaussyytös on peräisin vuodelta 2010. Assange on kiistänyt syytökset.

Poissaolevana vangitseminen on normaali oikeuskäytäntö Ruotsissa silloin, kun epäilty on maan ulkopuolella tai häntä ei tavoiteta.

Assangella oireita psykologisesta kidutuksesta

Vaikka Assange ei tällä tietoa ole joutumassa Ruotsiin, Yhdysvallat on tehnyt hänestä luovutuspyynnön. Lontoossa päätettiin viime viikon torstaina siirtää luovutuspyyntöön liittyvää kuulemista. Syynä tähän olivat huolet Assangen voinnista.

Wikileaks on kertonut olevansa hyvin huolissaan Belmarshin vankilassa olevan perustajansa voinnista. Wikileaksin mukaan Assange on siirretty vankilan sairasosastolle.

– Belmarshissa vietettyjen seitsemän viikon aikana hänen terveytensä on jatkanut heikkenemistään ja hän on laihtunut dramaattisesti, Wikileaks kertoi tiedotteessa.

Viime viikolla Samuelson yritti saada Uppsalan käräjäoikeutta siirtämään Assangen pidättämisen käsittelyä. Samuelsonin mukaan hänen oli “vaikea käydä normaalia keskustelua” asiakkaansa kanssa, kun hän tapasi Assangen vankilan terveysosastolla toukokuun lopussa.

YK:n erityisasiantuntijan Nils Melzerin mukaan 47-vuotias Assange on joutunut useiden vuosien ajan tahallisen julman, epäinhimillisen ja alentavan kohtelun kohteeksi.

– Fyysisten sairauksien lisäksi Assangella oli havaittavissa oireita, jotka ovat tyypillisiä pitkittyneessä altistumisessa psykologiselle kidutukselle. Näihin kuuluvat äärimmäinen stressi, krooninen ahdistus ja voimakas psykologinen trauma, Melzer kuvaili lausunnossaan toukokuun lopulla.

(STT-AFP–TT )

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE