Nyheter

Rydman lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp

Foto: Kristian Tervo
Wille Rydman har representerat Samlingspartiet i Finlands riksdag sedan 2015. Nu får han bilda en enmansgrupp på grund av anklagelser om trakasserier.

Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman från Helsingfors har sedan söndagen varit i rubrikerna på grund av trakasserianklagelser som Helsingin Sanomat publicerade.

ABL

 

 

Riksdagsledamot Rydman meddelade att han lämnar partiets riksdagsgrupp. Efter beslutet har Samlingspartiet 37 riksdagsledamöter och Rydman har sin egen grupp.

Samlingspartiet kan ta honom tillbaka till riksdagsgruppen om förtroendet återställs. I nuläget är Rydmans beslut en följd av att han har tappat partiledningens förtroende.

Samlingspartiets ledning i opinionsmätningar inför riksdagsvalet 2023 har för tillfället varit stor och det gällde att agera snabbt när anklagelserna mot Rydman utlöste en skandal som kan leda till en ny våg av #metoo inom den finländska politiken.

En del av beskyllningarna har med Rydmans tid som ordförande av Samlingspartiets ungdomsförbund att göra, från åren 2010-2011. Han har varit riksdagsledamot sedan 2015 och de nyaste fallen gäller början av hans tid i riksdagen. Rydman har själv nekat till anklagelserna av regelrätta trakasserier men medgett att hans omdöme har svikit i sociala situationer.

Efter Rydmans beslut är SDP fortfarande den största gruppen med 40 riksdagsledamöter, Sannfinländarna näst största med 38 ledamöter och Samlingspartiet är nu nere i 37. Sannfinländarna hade 39 ledamöter efter valet 2019 men partiet uteslöt Ano Turtiainen år 2020 efter att han hånade den av polisen i Minneapolis dödade mannen George Floyd med ett rasistiskt skämt som en reaktion på Black Lives Matter-rörelsen.

Wille Rydmans farfars farfar var kommerserådet Walter Rydman som var vd för Stockmann 1947-1950. Walter Rydmans kusin Heikki Ritavuori, ursprungligen Henrik Rydman, var inrikesministern från Framstegspartiet som mördades på Nervandersgatan i Främre Tölö i Helsingfors år 1922.

Trakasserianklagelser var också orsaken till att stadsdirektören i Kauhava Markku Lumio nyligen meddelade om sin avgång.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE