Politiikka
9.10.2017 14:08 ・ Päivitetty: 9.10.2017 14:08
Saarikko: Sote-keskuksen voikin vaihtaa puolen vuoden välein
Asiakas voi muuttaa sote-keskusta uusien linjausten mukaan puolen vuoden välein. Näin kertoo perhe- ja peruspalvelupäällikkö Annika Saarikko (kesk.). Aiempi linjaus oli, että vaihtaa voisi halutessaan vuoden välein.
Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen hallituksen linjausten mukaisesti vuonna 2021. Hallitus on löytänyt Saarikon mukaan ratkaisun myös niille asiakkaille, jotka eivät valitse omaa sote-keskusta. Nämä asiakkaat ovat automaattisesti kahden vuoden ajan julkisen palveluntuottajan asiakkaita, elleivät he sinä aikana valitse toisin. Kahden vuoden jälkeen ne kansalaiset, jotka eivät vielä ole tehneet valintaa sote-keskuksesta, listataan palvelujen tavoitettavuuden mukaan eri tuottajien asiakkaiksi.
Hallitus sai eilen valmiiksi uudet linjaukset, joissa on huomioitu eduskunnan perustuslakivaliokunnan kesällä esittämät huomiot.
Saarikko vahvisti aiemmin blogikirjoituksessaan, että sote-palvelujen valinnanvapauden päälinjoista on päästy sopuun. Maakunnilla ei ole velvoitetta yhtiöittää palvelujaan, mutta ne voivat sen kuitenkin halutessaan tehdä. Oleellinen muutos kuitenkin on, että maakunnalla on velvoite omaan liikelaitokseen. Tämä turvaa julkisten palveluiden saatavuuden kaikissa olosuhteissa.
Saarikon mukaan maakunnan on jatkossa tarjottava asukkailleen asiakasseteli tarkkaan määritellyissä palveluiden kokonaisuuksissa.
– Tämä vahvistaa monipuolisemmin erilaisten ja erikokoisten yrittäjien asemaa palveluiden tuottamisessa. Ihmisten näkökulmasta se lisää palveluiden saatavuutta, Saarikko kirjoittaa.
Maakunta saa lisäksi laissa listattujen palveluiden ohella tarjota halutessaan lisää asiakasseteleitä eri palveluihin ja vastaavasti kieltäytyä niiden myöntämisestä kustannustehokkuuteen tai potilasturvallisuuteen vedoten.
Lisää aiheesta
Perustuslakivaliokunnan rajauksen vuoksi sote-keskusten velvoittavissa tehtävissä on sosiaalihuollossa vain neuvonnan ja ohjauksen tehtävä. Maakunnalla on kuitenkin velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi, millä haetaan palveluihin yhtenäisyyttä erityisesti paljon palveluja tarvitsevien kannalta.
Sote-keskusten vastuulle siirretään myöhemmin rajattu määrä erityisosaamista, esimerkiksi erikoislääkäreiden konsultaatioita ja avovastaanottotoimintaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.