Politiikka

”SAK ei aio jäädä vain seuraamaan katseella” – keskusjärjestön hallitus arvioi tilannetta maanantaina

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Työntekijäpuolen suurin keskusjärjestö SAK vaatii yhä, että maan hallitus vetää pois lakihankkeensa, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä.

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, ettei SAK aio jäädä vain seuraamaan katseella, jos hallitus vie eteenpäin suunnitelmia irtisanomisen helpottamisesta pienyrityksissä.

– Meidän perusasenteemme on edelleen sama, tämä lakihanke pitäisi vetää pois, Eloranta sanoo STT:lle.

Lakihanke on nyt lausuntokierroksella, joka päättyy ensi torstaina. SAK:n hallitus kokoontuu jo maanantaina arvioimaan tilannetta ja pohtimaan, onko tarvetta niin sanotuille järjestöllisille toimille työpaikoilla.

Eloranta ei halua ennakoida SAK:n hallituksen päätöksiä tai sitä, millaisia mahdolliset järjestötoimet olisivat. Aiemmin Eloranta on sanonut, että toritapahtumat on nyt nähty ja puhunut toimintaan valmistautumisesta työpaikoilla. Tämä voi hänen mukaansa tarkoittaa muun muassa työtaistelutoimia.

Kesän aikana pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ehti jo perua toisen lakihankkeensa, josta oli päätetty huhtikuun kehysriihessä. Hallitus olisi halunnut sallia vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteltua syytä. Suunnitelmat kuitenkin kuopattiin muun muassa perustuslakiongelmien vuoksi.

”Pärstäkerroin-irtisanomisuhka nähdään kyllä todella hankalana.”

Elorannan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen pienyrityksissä auttaisi nostamaan kokonaistyöllisyyttä. Hän viittaa erityisesti vaikutusarvioihin, joita Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat tehneet.

Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoi perjantaina STT:lle, että irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä irtisanomisia että uusien työntekijöiden palkkaamisia. Kauhasen mukaan nettovaikutus työllisyyteen on ehkä hieman positiivisen puolella, mutta hyvin lähellä nollaa. PT:n tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas piti nettovaikutusta työllisyyteen epäselvänä.

SAK:n Eloranta huomauttaa, että nimenomaan työllisyyden parantaminen oli hallituksen keskeinen perustelu lakimuutokselle.

– Kun näyttää, että sitä vaikutusta ei tule, niin toivoisi, että hallitus niin sanotusti tulisi järkiinsä ja pohtisi tämänkin lainsäädännön poisvetämistä.

Elorannan mukaan kaavailut henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta ovat aiheuttaneet huolta esimerkiksi kuljetus- ja palvelualoilla, joilla on paljon pieniä yrityksiä.

– Tämä pärstäkerroin-irtisanomisuhka nähdään kyllä todella hankalana, Eloranta sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat