Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“SAK ei aio jäädä vain seuraamaan katseella” – keskusjärjestön hallitus arvioi tilannetta maanantaina

Työntekijäpuolen suurin keskusjärjestö SAK vaatii yhä, että maan hallitus vetää pois lakihankkeensa, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo, ettei SAK aio jäädä vain seuraamaan katseella, jos hallitus vie eteenpäin suunnitelmia irtisanomisen helpottamisesta pienyrityksissä.

– Meidän perusasenteemme on edelleen sama, tämä lakihanke pitäisi vetää pois, Eloranta sanoo STT:lle.

Lakihanke on nyt lausuntokierroksella, joka päättyy ensi torstaina. SAK:n hallitus kokoontuu jo maanantaina arvioimaan tilannetta ja pohtimaan, onko tarvetta niin sanotuille järjestöllisille toimille työpaikoilla.

Eloranta ei halua ennakoida SAK:n hallituksen päätöksiä tai sitä, millaisia mahdolliset järjestötoimet olisivat. Aiemmin Eloranta on sanonut, että toritapahtumat on nyt nähty ja puhunut toimintaan valmistautumisesta työpaikoilla. Tämä voi hänen mukaansa tarkoittaa muun muassa työtaistelutoimia.

Kesän aikana pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ehti jo perua toisen lakihankkeensa, josta oli päätetty huhtikuun kehysriihessä. Hallitus olisi halunnut sallia vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteltua syytä. Suunnitelmat kuitenkin kuopattiin muun muassa perustuslakiongelmien vuoksi.

“Pärstäkerroin-irtisanomisuhka nähdään kyllä todella hankalana.”

Lisää aiheesta

Elorannan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen pienyrityksissä auttaisi nostamaan kokonaistyöllisyyttä. Hän viittaa erityisesti vaikutusarvioihin, joita Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat tehneet.

Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoi perjantaina STT:lle, että irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä irtisanomisia että uusien työntekijöiden palkkaamisia. Kauhasen mukaan nettovaikutus työllisyyteen on ehkä hieman positiivisen puolella, mutta hyvin lähellä nollaa. PT:n tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas piti nettovaikutusta työllisyyteen epäselvänä.

SAK:n Eloranta huomauttaa, että nimenomaan työllisyyden parantaminen oli hallituksen keskeinen perustelu lakimuutokselle.

– Kun näyttää, että sitä vaikutusta ei tule, niin toivoisi, että hallitus niin sanotusti tulisi järkiinsä ja pohtisi tämänkin lainsäädännön poisvetämistä.

Elorannan mukaan kaavailut henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta ovat aiheuttaneet huolta esimerkiksi kuljetus- ja palvelualoilla, joilla on paljon pieniä yrityksiä.

– Tämä pärstäkerroin-irtisanomisuhka nähdään kyllä todella hankalana, Eloranta sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE